„Két módszerrel kombináltam az időszakos böjtölést, és több mint 100 kilót fogytam”

A kétgyerekes anyuka számára a boldogságot mégsem a súlyvesztés hozta el.

A 36 éves Erin McMichael egész életében ételfüggőségtől szenvedett, volt, hogy 182 kilót nyomott. Aztán egy olyan kiegyensúlyozott étrendre tért át, amely az alacsony glikémiás indexű ételeket részesíti előnyben, mellette pedig az időszakos böjtölés szabályait és a 80/20 elvet követte. Sikertörténetét a Women’s Health magazinnak mesélte el.

Erin elmondása szerint tényleg mindent kipróbált, hogy fogyjon. Semmi sem vált be neki, nem is értette, miért. Némelyikkel elért ugyan egy kis eredményt, ám hosszú távon vagy nem volt fenntartható a dolog, vagy megállt a fogyásban. A sikertelenségért magát hibáztatta, a kudarcba fulladt diéták pedig csak még rosszabbá tették az ételekhez fűződő viszonyát. „Ételfüggő voltam – írta. – Azért ettem, mert egy igen nehéz periódusomban ez volt az egyetlen dolog az életemben, amelyet én irányította. PCOS-em (policisztás ovárium szindróma) volt, plusz hormonproblémáim.

Nem vicces, amikor azt érzed, hogy a tested ellened dolgozik.

33 éves koromra elértem a legmagasabb súlyomat, 182 kiló voltam.”

Erin teste az óriási súlyfeleslegtől folyton fájt, nem érezte magát komfortosan, nem volt motivációja, csökkent a szexuális vágya, és lényegében képtelen volt mozogni. A két kisgyerekének, akik akkoriban két- és négyévesek voltak, azt tűnt fel, hogy az anyukájuk nem akar velük játszani.

A fordulópont 2018 május 15-én jött. Erin a kedvenc ruhaboltjában volt, ahol egyszerűen már nem talált magának olyan ruhát, ami feljönne rá. Elsírta magát a próbafülkében – a gyerekei szeme láttára. A hazafelé vezető úton megfogadta magának, hogy nem fog többé így érezni. „Azt kérdeztem magamtól »Mi lenne, ha ezúttal nem adnád fel?«. Elhatároztam, hogy belevágok, és folytatom, bármi történik is. És ezt is tettem.”

Amikor Erin belekezdett az életmódváltásba, keveset tudott a kiegyensúlyozott táplálkozásról, de kész volt tanulni. Az apró változtatások pedig idővel nagy eredményhez vezettek. „Az ételfüggőségem miatt az, hogy megvonjak magamtól valamit, nem működhetett.” A nő számára az étrend pontos megtervezése és az ételek előre elkészítése, kiporciózása vált be. „Hogy helyrehozzam az ételekhez fűződő viszonyomat, az egyensúly kialakítására törekedtem, és a 80/20 szabályt követtem.” Vagyis az esetek 80 százalékában egészségesen étkezett, az esetek 20 százalékában pedig megengedő volt magával. „A célom az volt, hogy főleg alacsony glikémiás indexű ételt fogyasszak, visszaszorítsam a szénhidrátbevitelemet, és több teljes értékű élelmiszert egyek. Az időszakos böjtölést követtem – csak dél és este nyolc között étkeztem –, illetve igyekeztem naponta legalább 2,5 liter vizet inni.”

Erin azt mondja, ezeknek a módszereknek a kombinálása bevált neki, nem érzi azt, hogy diétázna, vagy hogy bármiben hiányt szenvedne. Ez az új életmódja, és imádja. Persze nemcsak az étkezésére ügyel, hanem – ahogy elkezdtek róla leolvadni a kilók – egyre többet mozog is: otthon erősítő gyakorlatokat végez és kardiózik, és nagyjából napi fél órát valami olyan mozgást is végez, amit egyébként imád. Ezek közé sorolja a túrázást és a táncolást is.

„Három év és kilenc hónap alatt 109 kilót adtam le. A nagy súlycsökkenés miatt rengeteg a bőrfelesleg rajtam, így 2022 novemberében teljes alakformáló műtéten fogok átesni. Kíváncsi vagyok, hogy ezáltal hány kilótól szabadulok még meg, de még jobban izgat az, hogy végre megszabadulhatok a bőrfeleslegtől. Úgy érzem, mint aki új otthonba költözik!”

A hatalmas súlyfelesleg leadása nem kis teljesítmény, ám Erin azt mondja, ez az utolsó dolog, amelyet ünnepelni kíván az átalakulása kapcsán. „A személy, akivé váltam ezen az úton, a legnagyobb nyeremény. Boldog vagyok, és nem a súlyvesztés miatt, hanem azért, amilyen nővé váltam.

Megváltozott az életem. Egy egészséges, kiegyensúlyozott nő vagyok.

Türelmesebb és szórakoztatóbb anya vagyok. Az a barát vagyok, akivel el lehet menni túrázni, hegyet mászni. Olyan feleség vagyok, aki felszabadult, szexi, és engedi a férjének, hogy maximálisan szeresse, mert már ő is szereti önmagát.”

Kiemelt kép: Getty Images