Ha úgy érezzük, külső segítséget szeretnénk igénybe venni valamilyen magánéleti vagy munkahelyi elakadás miatt, többféle segítő szakma képviselői közül választhatunk. Nem feltétlenül egyértelmű, milyen típusú vagy fókuszú segítség lenne igazán hasznos az adott élethelyzetben. Az sem könnyíti meg a választást, hogy sok tévhit kering ezekkel a szakmákkal kapcsolatban, illetve adott esetben indokolatlanul negatív előjel kapcsolódik hozzájuk. Most rendet teszünk a fogalmak között!

Leggyakrabban talán a pszichológus és a coach munkája mosódik össze a köztudatban, pedig eltérő képzési hátterű, célú és módszerű segítő szakmáról van szó. 

Mi fán terem a coach?

A coach (ejtsd: kócs) szakmára sajnos nem született frappáns magyar kifejezés, ezért jobb híján az angol megnevezést használjuk, és ez alighanem már így is marad. A coach angolul edzőt jelent, és a coaching folyamatot valóban ahhoz lehet hasonlítani, amikor az edző a legtöbbet igyekszik kihozni a sportolóból. Mostanában olyan érzése lehet az embernek, mintha mindenhol coachok rohangálnának… Sajnos ezt a divatos megnevezést olyanok is használják, akiknek nincs meg az ehhez szükséges képzettsége és tapasztalata. Ha biztosra akarunk menni, érdemes olyan coachot választani, aki egyetemen szakirányú továbbképzés keretében coach diplomát szerzett, vagy nemzetközi coach minősítéssel rendelkezik. Erre nyugodtan kérdezzünk rá, vagy ellenőrizzük! 

Coaching-kompatibilis problémák

Akár magánéletbeli elakadással, akár munkahelyi problémával állunk szemben, a megfelelő coach segíthet nekünk. A life coach hatáskörébe olyan témák tartoznak, mint például az életmódváltás, időmenedzsment, önbizalomnövelés, párkapcsolati kérdések.

A coaching célja a gyors problémamegoldás, és ez behatárolja a feldolgozható témaköröket. Nem tartozik ide például egy trauma feldolgozása vagy a gyászmunka.

A business (üzleti) coach a munkahelyi helyzetek kezelésében nyújthat segítséget: karriertanácsadás, stresszkezelés, konfliktuskezelés, munkahelyi kiégés, beosztottak menedzselése, vezetői kompetenciák fejlesztése. Az executive coach kifejezetten a (felső)vezető pozícióban lévőkkel foglalkozik.

Nem csak úgy beszélget

A coaching szakmát érő gyakori támadások egyike, hogy a coach tulajdonképpen „csak beszélget” a kliensével, amit bárki – barát, családtag – is meg tud tenni, ráadásul ingyen. Természetesen egy szabályos coaching folyamatban nem erről van szó. Az egyéni coaching során a coach strukturált beszélgetések formájában foglakozik az ügyfelével. Egy előre felépített menetrend szerint haladnak a klienssel az általában 5-10 ülésből álló coaching folyamat során, a közösen kitűzött cél felé.

A coaching célja a gyors problémamegoldás, az ülések jelen- és jövőorientáltak, nem ásnak mélyre a múltban.

A fő kérdés nem a miért, hanem a hogyan. A coach abban segít, hogy hatékonyabban valósíthassuk meg a céljainkat. Az egyéni mellett létezik csoportos coaching is, ami például munkahelyeken lehet hasznos az ott dolgozóknak.

Mit nem tehet a coach?

Ahhoz, hogy valaki coach lehessen, nem szükséges pszichológusi végzettség (bár nem ritka, hogy valaki a coach minősítés mellé pszichológusi végzettséget is szerez, vagy fordítva). Így értelemszerűen egy coach nem diagnosztizálhat, és nem is írhat fel gyógyszert. (Gyógyszer felírására kizárólag a pszichiáter jogosult, akinek a pszichológussal ellentétben nem bölcsészettudományi, hanem orvosi diplomája van.) Egy lelkiismeretes coach tudja, hol húzódnak a határai: ha azt látja, hogy a coaching módszerek már nem elégségesek (vagy eleve nem alkalmasak a probléma kezelésére), akkor megfelelő szakemberhez – pszichológushoz vagy pszichiáterhez – fogja irányítani a kliensét.

Fotó: Getty Images

„Az jár pszichológushoz, aki beteg”

Ez egy olyan hibás sztereotípia, ami sajnos még mindig nem kopott ki a köztudatból.

Fontos tudatosítani, hogy pszichológushoz a lelkileg egészséges, pszichés zavaroktól nem szenvedő emberek is fordulhatnak.

Ezt indokolhatja például egy családdal, párkapcsolattal vagy karrierrel kapcsolatos elakadás (szülőkről való leválás, életközepi válság, válás), stresszkezelési problémák, önismeret fejlesztésére való igény. Ezek nem feltétlenül jelentenek krízist, „csak” egy nehezen megküzdhető élethelyzetet.

Súlyosabb problémák – depressziós tünetek, pánikrohamok – esetén kifejezetten ajánlott a pszichológusi segítség igénybevétele. Ha annyira magunk alatt vagyunk, ami már akadályozza a megszokott életvitelünket (régebb óta fennálló alvászavar, étvágytalanság vagy túlevés, nagy fokú feszültség vagy szorongás), nem tudjuk megfelelően ellátni a munkánkat vagy magunkat, akkor klinikai szakpszichológushoz vagy pszichiáterhez forduljunk. Öngyilkossági gondolat esetén azonnali pszichiátriai kezelésre van szükség.

Pszichológus és pszichológus között is nagy a különbség

Pszichológus, szakpszichológus, pszichoterapeuta… Ember legyen a talpán, aki el tud igazodni a különféle megnevezések és titulusok között. A pszichológusi képzés során nagyon sokféle végzettség szerezhető, és ettől függően lényeges különbségek vannak abban, hogy egy adott pszichológus milyen problémákkal vagy betegségekkel foglalkozhat, és milyen módszereket alkalmazhat. Ne feledjük: jogunk van meggyőződni róla, hogy az általunk választott szakember valóban jogosult az adott terápia alkalmazására. Éljünk ezzel a jogunkkal!

A pszichológus szakmához bölcsészettudományi egyetemi diploma szükséges. A jelenleg 3+2 évre bontott képzésben a 3 éves alapképzés viselkedéselemző (és nem pszichológus) diplomát ad. Ezzel a végzettséggel tipikusan HR területen szoktak elhelyezkedni. Aki ezt követően elvégzi a plusz 2 éves mesterszakot, az okleves pszichológus titulust szerez.

Az okleveles pszichológus csak limitált körben nyújthat segítséget: lelkileg egészséges klienseknek, konzultáció keretében. A feldolgozható témák tekintetében ő áll a legközelebb a coach-hoz (a fent említett fontos különbségekkel).

Az okleveles pszichológus aztán tovább specializálódhat és szakpszichológussá válhat (például pedagógiai vagy szexuálpszichológiai szakpszichológus). A szakpszichológusok közül csak a klinikai szakpszichológus diagnosztizálhat és végezhet gyógyító munkát, illetve terápiát olyan páciensek esetében, akik valamilyen lelki zavarral, személyiségzavarral vagy pszichés betegséggel küzdenek. A pszichoterapeuta a „csúcspszichológus”: a leghosszabb képzési időt (11 év) maga mögött tudó szakember: ő olyan klinikai szakpszichológus, aki pszichoterápiát is alkalmazhat.

Közös pontok

Ne számítsunk arra, hogy akár a pszichológus, akár a coach majd megoldja helyettünk a problémát, és konkrét tanáccsal vagy megoldási javaslattal fog előállni. Abban segítenek iránymutatásaikkal, hogy magunk találjuk meg a megoldást. 

Bármely segítő szakmában dolgozó szakemberhez is fordulunk (coach, pszichológus, pszichiáter, mentor), a kapcsolat minden esetben a bizalomra épül. Ha nem érezzük komfortosnak, biztonságosnak a környezetet, nem tudunk megnyílni, vagy egyszerűen úgy érezzük, hogy nincs meg közöttünk az összhang, a „kémia”, akkor ne féljünk szakembert váltani!

Kiemelt kép: Getty Images