Segítünk támpontot adni a választáshoz. A Nők Lapja 2020/36. számának Lélek rovata.

Aki körülnéz az interneten, gyorsan rájön, olyan sok a lelki segítő és életvezetési tanácsadó, hogy a létszámuk alapján nem is lehetne hazánkban mentális vagy párkapcsolati gondokkal küszködő polgár. Mégis nehéz a választás, mert a bőség nem a minőség garanciája.

Nem volt könnyű az áttörés. Nehezen fogadta el a hazai közvélemény, hogy a lélektan nem úri huncutság, és nem bolondok járnak pszichológushoz. Ám a 21. században az egyik legnépszerűbb egyetemi szak épp a pszichológia, ráadásul egyre több a coach- és mediátorképző tanfolyam meg iskola, és csak elvétve szégyenkeznek a szülők, ha a gyerekeik (vagy maguk) lelki segítségre szorulnak.

A mediátor 

– Nem véletlenül dolgozom évek óta stabil háttércsapattal, pszichológussal, pszichiáterrel, ügyvéddel – jelenti ki Nagy Zsóka családi, párkapcsolati mediátor és tréner, aki generációkat nevelt fel, jelenleg is sokat tesz a mediátorok továbbképzéséért, és az általa kidolgozott módszerrel, a próbaválással kiváló eredményeket érnek el a tanítványai is. – A háttérben dolgozó kollégákra azért van szükség, mert a válságba kerültek véletlenszerűen választanak segítőt, és ritkán előzi meg alapos tájékozódás a szakemberek felkeresését. Bőséges a választék, kevés az információ.
Ezzel magyarázható, hogy számos példát említ arra, ártalmas is lehet, ha nem a problémánknak megfelelő szakembert választunk. Épp az előző napon járt nála egy látszatra sikeres, jó körülmények között élő, de válni készülő középkorú házaspár, amelynek férfitagja már e második mediációs ülésen kimondta, talán mégsem kellene válniuk. Mi állt a háttérben? A feleség régóta járt pszichológushoz, aminek hatására felismerte, hogy a kommunikációképtelensége a szeretettelen gyerekkorára vezethető vissza, tehát több empátiát várt volna a férjétől. Csakhogy a férj gyerekkorát is durva légkör jellemezte, ő éppúgy a felesége figyelmére szorult volna, mint az asszony az övére, ám erről soha nem beszéltek.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Mediátor, pszichológus és coach mesél a szakmájáról és arról, mire számíthatunk, ha valamelyiküket felkeresnénk.
Próbáld ki most kedvezményesen!