Szakértők szerint minimális életmódváltással a tünetek is enyhíthetők.

Sokszor érezted már magad betegnek a menstruáció előtt? Nem vagy egyedül. A ciklus előtti, influenzához hasonlító tünetekről sokan beszámoltak már. Új kutatások szerint az immunrendszer ingadozhat ebben az időszakban, súlyosbítva a már meglévő krónikus betegségek tüneteit, rosszabb esetben pedig újakat generálva. A szakértők azonban azt mondják, bár van összefüggés, jelenleg még nem áll rendelkezésükre elegendő információ ahhoz, hogy hivatalos orvosi diagnózisként könyveljék el a menstruációs influenzát. Eddigi tapasztalataik alapján viszont egyáltalán nem kizárható, hogy a havi vérzés előtt és után nagyobb valószínűséggel lehetünk betegek. 

Az úgynevezett menstruációs influenza átfedésben lehet a premenstruációs szindróma (PMS) tüneteivel is.

Bár egyelőre még nem tudják pontosan meghatározni, hogy mi is okozza ezeket a tüneteket, az eddigi kutatások alapján azonban a hormonháztartás is szerepet játszhat a kialakulásában. Dr. Taraneh Shirazian, a N.Y.U. Langone Health nőgyógyásza elmondta, a luteinizáló (petesejtérésért felelő) hormonok szintje közvetlenül az ovuláció előtt megugrik, majd a menstruáció kezdetén hirtelen lecsökken. Ahogy a hormonszint ingadozik, megjelennek a fáradtság, a puffadás, a fejfájás és a hányinger jelei is. Ilyen esetben a rosszulléteket nem vírusos fertőzés okozza, így nem kell tartanunk attól, hogy másokat is megbetegíthetünk. Ez egy immunválasz is lehet a sejtek kiválasztása során fellépő természetes gyulladásra, valamint a méh görcsös összehúzódásaira.

Fotó: Getty Images

Sokan hónapról hónapra élik át ezeket a PMS-hez hasonlító, agresszív tüneteket, az elmúlt két év során pedig a Covid-19 tüneteivel is gyakran azonosították.

Az orvosok szerint azonban nincs okunk aggodalomra, amennyiben nem jelentkezik légzési nehézség, ízérzékelési zavar, köhögés, torokfájás és orrdugulás. Emellett a panaszok a korai terhesség jeleivel is összekeverhetők, amit a legbiztosabban egy terhességi teszt elvégzésével tudunk megállapítani.

A tünetek egyik legfontosabb jellemzője, hogy ciklikusan jelentkeznek, többnyire mindig ugyanabban az időben, közvetlenül a menzesz előtt. Az alábbi panaszok együttállása gyanúra adhat okot:

 • hányinger
 • szédülés
 • végtagfájdalom
 • koncentrációs zavarok
 • izomfájdalom
 • székrekedés vagy hasmenés
 • fáradtság, lehangoltság
 • fejfájás
 • hátfájás
 • feszülő mellfájdalom
 • érzékeny és puffadt has
 • hasi görcsök
 • láz vagy hidegrázás

A már meglévő alapbetegségek tünetei is felerősödhetnek

Egy 2018-as, a Clue menstruációkövető alkalmazással közösen készített áttekintésben a kutatók megállapították, hogy bizonyos alapbetegségekben – például gyulladásos bélbetegségekben, epilepsziában és autoimmun rendellenességekben szenvedő nőknél a betegségekkel kapcsolatos tünetek néha erősödtek az ovuláció alatt, egy héttel később enyhültek, majd a menstruáció alatt ismét felerősödtek. Sabra Klein, a Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health mikrobiológusa szerint a hormonok és az immunrendszer változásai felelősek a rosszullétekért.

Más kutatások szerint az asztmás nők közel 40 százaléka számolt be arról, hogy a ciklus során erősödtek az asztmás tünetek, és gyakoribbá váltak a rohamok is. Az úgynevezett premenstruációs asztma a kutatások alapján összefüggésbe hozható a menstruáció ideje alatti kórházi kezelések növekedésével is. Emellett

néhány kisebb tanulmány azt is kimutatta, hogy a szklerózis multiplexben szenvedő nők közvetlenül a menstruációjuk előtt vagy alatt súlyosbodó tüneteket tapasztaltak, a lupuszos betegek pedig több fájdalomra és fáradtságra panaszkodtak.

A menstruációs ciklus alatt a petefészek ösztrogént és progeszteront termel, amelyek az immunitásra eltérő módon hathatnak ugyan, de a tudomány jelenlegi állása szerint nem minden esetben magyarázható ezzel az immunrendszer gyengülése. Kíváncsian várjuk tehát, hogy mit hoz a jövő a témában.

Minimális életmódváltással enyhíthetünk a tüneteken

Dr. Klein szerint annyi viszont biztos, hogy egy kis odafigyeléssel mi magunk is enyhíthetünk a kellemetlen testi-lelki panaszokon.

 1. Kiegyensúlyozott étrend: Fogyasszunk sok gyümölcsöt és zöldséget (különösen leveles zöldségeket), hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonát és omega-3-ban, valamint omega-6-ban gazdag ételeket, és természetesen gondoskodjunk a megfelelő folyadékbevitelről is (korábban itt is írtunk ezekről). A telített zsírok és a feldolgozott élelmiszerek erősítik a tüneteket, ezeket mindenképp érdemesebb inkább elkerülni – még akkor is, ha azon szerencsések közé tartozunk, akik könnyen átvészelik a menstruációs időszakot. 
 2. A testmozgás köztudottan segíthet féken tartani a testi-lelki tüneteket: nemcsak bevált hangulatjavító, de stresszcsökkentő hatása is ismert – amennyiben rendszeresen végezzük.
 3. Alvási idő: Fontos, hogy amennyire csak lehet, igyekezzünk tudatosan többet aludni a menstruáció kezdete előtti napokban. Ha általában napi hét órát alszunk, próbáljuk meg kitolni nyolcra. A kialvatlanság és fáradtság nemcsak a testi, de a lelki tüneteket is súlyosbítja.
 4. Vitaminok, táplálékkiegészítők: Különféle vitaminok és ásványi anyagok segíthetnek enyhíteni a tüneteket, a legnépszerűbb ezek közül a B6-vitamin (energia), a D-vitamin (hangulatjavító), és a magnézium (fejfájás ellen). A túlzott vitaminfogyasztás káros is lehet, a szedésük előtt mindenképp érdemes szakorvossal konzultálni.
 5. Lazítás: Menstruáció előtti időszakban a relaxációs technikák gyakorlása segíthet, mind érzelmileg, mind pedig fizikailag. Ha görcsöktől szenvedsz, fűtőpárnával, meleg fürdővel és illóolajokkal is ellazíthatod a megfeszült izmokat. A kulcs az, hogy megtaláld, mi az, amire szüksége van ilyenkor a testednek.

Kiemelt kép: Getty Images