hasfájás, görcsök, vesekő

Ezekkel az ételekkel vigyázz, ha nem szeretnél vesekövet

A vesekő a húgyutak leggyakoribb és legfájdalmasabb betegségei közé tartozik. A tudósok egy közel 7000 éves múmiát vizsgálva megállapították, hogy már az ókori egyiptomiak is szenvedtek a kórral járó, kínzó és görcsös fájdalomtól. Napjainkban a lakosság 3-4 százalékát érinti a betegség, melynek kialakulásában nagy szerepe van az étkezési szokásoknak is.
  • Milyen okai és tünetei lehetnek a vesekőnek?
  • Hogyan tudjuk megelőzni a bajt?
  • És milyen élelmiszerekkel nem érdemes túlzásba esni, különösen, ha hajlamunk van vesekövesedésre? Mutatjuk! 

Veseköveknek nevezzük azokat a kemény anyagokat, amelyek a vesében képződnek a vizeletben található kristályos anyagokból. Ezen apró kristályok többsége észrevétlenül távozik a szervezetből, a visszamaradt, gyakran kalcium-oxalátot vagy kalcium-foszfátot tartalmazó anyagok azonban vesekővé képződhetnek, úgy működve a szervezetben, mintha gócpontok lennének.

Mivel a vesekövek – elsősorban a nagy kövek – nem mozognak, így sokáig nem okoznak tünetet, ezért a vesekövesség részben rejtve is maradhat. A kövek mérete és növekedésük üteme az összetételtől függően változó, leggyorsabban a struvit kövek nőnek, amelyek rövid idő alatt válnak egész vesemedencét kitöltő, úgynevezett korallkővé – írja a HáziPatika.

A vesekövesség lehetséges okai és tünetei

A betegségben főként a 20 és 40 év közötti korosztály érintett – bár nemtől függetlenül bárkinél kialakulhat, a férfiak valamivel hajlamosabbak rá. A vesekövesség okát nem könnyű feltárni, hiszen számtalan tényezőre vezethető vissza, beleértve az étkezési szokásokat, a nem elegendő folyadékpótlást, az öröklött géneket, a krónikus húgyúti betegségeket, az anyagcserét érintő betegségeket, a húgysavanyagcsere-zavarokat, a túlzott D-vitamin-bevitelt, sőt, még a kalciumalapú savlekötők szedését is. 

A vesekő sajnos olyan, már-már elviselhetetlennek tűnő irritációt okoz, ami hirtelen fellépő, heves, görcsös fájdalom formájában jelentkezik az alhasban és a vesék közelében – később a fájdalom átterjedhet az ágyéki területre, a derék, a hát és az oldalak környékére is. De szintén gyakori jelenség az irritáció miatt fellépő véres vizelet, a gyakori vizelési inger, a hidegrázás, a hányinger, hányás, a vizelési nehézség, valamint a vizelés közbeni csípő, égő érzés.

Ha a tüneteink tartósak, súlyosbodnak, illetve lázzal is társulnak, mindenképp forduljunk kezelőorvoshoz!

Az étrend szerepe

Hogy pontosan mely ételek okozhatnak különböző típusú veseköveket, az a szakértők szerint sem egészen tiszta, hiszen nagyon kevés randomizált, kontrollált vizsgálat készült az étrend és a vesekő összefüggéseiről. Egyes élelmiszerekről azonban ismert, hogy megváltoztathatják a vizelet összetételét, növelve a kőképző ásványi anyagok koncentrációját, vagy csökkentve azon vegyületek számát a szervezetben, amelyek segítenek megakadályozni a kőképződést.

Tehát bizonyos ételek rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztása akár a vesekövek kialakulásának esélyét is növelheti – mondta a BBC-nek dr. Ivo Dukic urológus-sebész. Legyen szó bármilyen típusú vesekőről, általánosságban elmondható, hogy a bőséges folyadékbevitel, valamint a kiegyensúlyozott, gyümölcsökben, zöldségekben gazdag étrend a legjobb védelem. De mitől óvakodjunk?

Mutatjuk, milyen alapanyagokkal nem érdemes túlzásba esni, különösen, ha hajlamunk van vesekövesedésre – lapozd a galériát!

vese
rebarbara
hamburger, egészségtelen étrend
tojás, hús
4 fotó

Ez is érdekelhet: 5 figyelmeztető jel, ami vesebetegségre utalhat

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó