- Milyen okai és tünetei lehetnek a vesekőnek?
- Hogyan tudjuk megelőzni a bajt?
- És milyen élelmiszerekkel nem érdemes túlzásba esni, különösen, ha hajlamunk van vesekövesedésre? Mutatjuk!
Veseköveknek nevezzük azokat a kemény anyagokat, amelyek a vesében képződnek a vizeletben található kristályos anyagokból. Ezen apró kristályok többsége észrevétlenül távozik a szervezetből, a visszamaradt, gyakran kalcium-oxalátot vagy kalcium-foszfátot tartalmazó anyagok azonban vesekővé képződhetnek, úgy működve a szervezetben, mintha gócpontok lennének.
Mivel a vesekövek – elsősorban a nagy kövek – nem mozognak, így sokáig nem okoznak tünetet, ezért a vesekövesség részben rejtve is maradhat. A kövek mérete és növekedésük üteme az összetételtől függően változó, leggyorsabban a struvit kövek nőnek, amelyek rövid idő alatt válnak egész vesemedencét kitöltő, úgynevezett korallkővé – írja a HáziPatika.
A vesekövesség lehetséges okai és tünetei
A betegségben főként a 20 és 40 év közötti korosztály érintett – bár nemtől függetlenül bárkinél kialakulhat, a férfiak valamivel hajlamosabbak rá. A vesekövesség okát nem könnyű feltárni, hiszen számtalan tényezőre vezethető vissza, beleértve az étkezési szokásokat, a nem elegendő folyadékpótlást, az öröklött géneket, a krónikus húgyúti betegségeket, az anyagcserét érintő betegségeket, a húgysavanyagcsere-zavarokat, a túlzott D-vitamin-bevitelt, sőt, még a kalciumalapú savlekötők szedését is.
A vesekő sajnos olyan, már-már elviselhetetlennek tűnő irritációt okoz, ami hirtelen fellépő, heves, görcsös fájdalom formájában jelentkezik az alhasban és a vesék közelében – később a fájdalom átterjedhet az ágyéki területre, a derék, a hát és az oldalak környékére is. De szintén gyakori jelenség az irritáció miatt fellépő véres vizelet, a gyakori vizelési inger, a hidegrázás, a hányinger, hányás, a vizelési nehézség, valamint a vizelés közbeni csípő, égő érzés.
Ha a tüneteink tartósak, súlyosbodnak, illetve lázzal is társulnak, mindenképp forduljunk kezelőorvoshoz!
Az étrend szerepe
Hogy pontosan mely ételek okozhatnak különböző típusú veseköveket, az a szakértők szerint sem egészen tiszta, hiszen nagyon kevés randomizált, kontrollált vizsgálat készült az étrend és a vesekő összefüggéseiről. Egyes élelmiszerekről azonban ismert, hogy megváltoztathatják a vizelet összetételét, növelve a kőképző ásványi anyagok koncentrációját, vagy csökkentve azon vegyületek számát a szervezetben, amelyek segítenek megakadályozni a kőképződést.
Tehát bizonyos ételek rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztása akár a vesekövek kialakulásának esélyét is növelheti – mondta a BBC-nek dr. Ivo Dukic urológus-sebész. Legyen szó bármilyen típusú vesekőről, általánosságban elmondható, hogy a bőséges folyadékbevitel, valamint a kiegyensúlyozott, gyümölcsökben, zöldségekben gazdag étrend a legjobb védelem. De mitől óvakodjunk?
Mutatjuk, milyen alapanyagokkal nem érdemes túlzásba esni, különösen, ha hajlamunk van vesekövesedésre – lapozd a galériát!



Ez is érdekelhet: 5 figyelmeztető jel, ami vesebetegségre utalhat
Kiemelt kép: Getty Images