- Ez a gyümölcs egyensúlyban tartja a vércukorszintet.
- A sok rost eltelít, és kevesebbet eszel majd főétkezések alkalmával.
- Nemcsak fogyáshoz ad segítséget ez gyümölcs, de sokkal jobb lesz az emésztésed és az immunrendszered is erősebbé válik.
Ilyen élelmiszerárak mellett nem mindig könnyű egészségesen, táplálóan és pénztárcabarát módon táplálkozni. Ez az egyszerű, olcsó és finom gyümölcs igazi titkos fegyver a fogyásban, de csak akkor, ha a megfelelő időben fogyasztod. Ráadásul az immunerősítés egyik fontos alappillére, hogy helyi és szezonális terményeket együnk, mert ezek hasznosulnak a legjobban.
A fogyáshoz a legjobb gyümölcs
Az alma az egyik legegészségesebb és legelérhetőbb gyümölcs hazánkban, rengeteg fajta közül válogathatunk, és ez a gyümölcs ttele van rosttal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal. Mivel alacsony a zsírtartalma és alacsony a glikémiás indexe, nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, így tovább érzed magad jóllakottnak, és kevésbé kívánod az édességet.
Ráadásul az alma tartalmaz klorogénsavat, ami segít stabilan tartani a vércukorszintet és elősegítheti a zsírok anyagcseréjét. Ez különösen hasznos azoknak, akik a karácsonyi szezon előtt szeretnének egy kicsit formába lendülni.
Mikor érdemes almát enni?
A dietetikusok szerint a legjobb, ha az almát 1-2 órával a főétkezés előtt fogyasztod. Ekkor segít leginkább abban, hogy jólakottnak érezd magad, így az ebéd vagy vacsora során kevesebb kalóriát viszel majd be.
Egy kutatás szerint, ha az emberek étkezés előtt esznek egy almát, akár 18,5%-kal kevesebb kalóriát fogyasztanak a főétkezés során.
És ami még fontosabb: egész almát egyél, ne pépesítve vagy lé formájában! A fontos rostok ugyanis a héjban találhatók meg legnagyobb mennyiségben, és ezek felelősek a hosszan tartó teltségérzetért. A rost ráadásul lassítja a szénhidrátok felszívódását, így megelőzheted a hirtelen vércukor-ingadozásokat és a farkaséhséget is.
Kapcsolódó: Az alma 7 meglepő egészségügyi előnye

Napi két almával nemcsak fogyhatsz, de sokat tehetsz az egészségedért is (Fotó: Getty Images)
Vitaminok az almában:
Egy almában kis mennyiségben van kálium, vas, foszfor, kalcium és magnézium, viszont vitaminokban dúskál egy szem is:
- C-vitamin: Az alma egyik legértékesebb tápanyaga. Erősíti az immunrendszert, segíti a vas felszívódását, és védi a sejteket az oxidatív stressztől. Egy közepes alma a napi C-vitamin-szükséglet kb. 10%-át fedezheti.
- B-vitaminok: Fontosak az idegrendszer, az anyagcsere és az energiatermelés szempontjából. Segítenek a fáradtság csökkentésében és támogatják a koncentrációt.
- A-vitamin: Fontos a látás, a bőr és a nyálkahártyák egészségéhez. Antioxidánsként védi a sejteket a káros szabadgyököktől.
- E-vitamin: Antioxidáns hatású, védi a sejteket az öregedéstől és támogatja a szív- és érrendszert.
Kapcsolódó: Így tartsd frissen a szeletelt almát napokig
Karácsonyig napi 2 alma
Ha minden főétkezés előtt megeszel egy almát, már pár hét után érezni fogod a változást: csökken az étvágyad, kevesebbet nassolsz, és természetes módon kevesebb kalóriát viszel be. Mindezt anélkül, hogy le kellene mondanod a karácsonyi finomságokról, hiszen az ünnepek alatt is megtarthatod ezt a szokást. Az almának például rákmegelőző hatása is van, tudtad?
Kapcsolódó: 6 zsírégető gyümölcs, ami segíti a fogyást
Kiemelt kép: Getty Images