Olcsó és hazai, érdemes lenne naponta fogyasztani – még ha meg is tesszük, akkor sem vagyunk tisztában azzal, hogy jótékony hatásai mennyire szerteágazóak. Megnéztük, miért számít igazi kincsnek az alma.

Mindenki ismeri a mondást, mely szerint napi egy alma az orvost távol tartja, de kevesen veszik komolyan ezt a népi bölcsességet. Pedig a gyümölcsnek számtalan jótékony hatása van, rengeteg értékes anyagot tartalmaz. Noha nem kiemelkedő C-vitamin-forrás, de van benne az is, valamint rejt A- és B-vitamint, folsavat, kalciumot, magnéziumot, sok egyéb mellett vasat is. Egyikből sem rengeteget, de ahhoz épp eleget, hogy megérje fogyasztani. Szénhidráttartalma fajtától függően 7–14 grammos (azaz ennyi van száz gramm gyümölcsben), így a cukorbetegséggel és inzulinrezisztenciával élők étrendjébe is beilleszthető. Legnagyobb értéke a magas rosttartalom és az ahhoz kapcsolódó jótékony hatások.

– E gyümölcs jellemző élelmi rostja a pektin, ami a tápcsatornában sűrű gélt képez, és azáltal lassítja és egyenletesebbé teszi a glükóz felszívódását. A gélképző rostok azért is értékesek, mert a vékonybélben megkötik a táplálékkal bekerülő koleszterin egy részét, meggátolva annak felszívódását. Azzal is csökkentik a koleszterinszintet, hogy „csapdába ejtik” a szervezet saját koleszterintermeléséhez használt epesavak egy részét, így az nem tud a rá jellemző körforgással visszaszívódni a májba. Emiatt a szervezet a saját koleszterinképzéshez a vérkeringésben elérhetőt kénytelen használni, ami segíti a koleszterinszint természetes szabályozását – magyarázza Soltész Erzsébet dietetikus.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .