fiatal rákos

Az Y-generáció generáció és a korai rák – mitől lesznek egyre fiatalabban betegek?

Egyre több harmincas és negyvenes éveiben járó embernél diagnosztizálnak rákot. A kutatók szerint nem pusztán a genetika a felelős.
  • A rákos megbetegedések 10%-kal nőttek a 15–49 évesek körében 2000 óta.
  • A millenniál (Y) generáció biológiailag gyorsabban öregszik, mint a szüleik nemzedéke.
  • Nem csak az életmód lehet a felelős.

Évekig úgy hittük, egyre többet tudunk a rákról. Úgy véltük, a rossz gének és a még rosszabb szokások együttesen felelősek a daganatok kialakulásáért. De manapság a rákos megbetegedések száma drámaian emelkedik a milleniálok körében. A kutatók már nemcsak az életmódot és az öröklött tényezőket vizsgálják, hanem azokra a mérgező vegyi anyagokra gyanakszanak, amelyeknek a generáció már születése óta ki van téve.

Ide tartoznak az élelmiszer-adalékanyagok, valamint az alváshiány.

A Washington Post átfogó elemzést készített a fiatalok rákstatisztikáiról. Eszerint az amerikai 15–49 éves korosztályban 2000 óta 10%-kal nőtt a rákos megbetegedések száma. Magyarországon hasonló tendencia figyelhető meg. Az Országos Onkológiai Intézet adatai szerint az utóbbi két évtizedben mintegy 15–20 százalékkal emelkedett a 40 év alatti betegek aránya.

A nőknél 83%-kal több a rákos eset, mint az azonos korú férfiaknál. A vastagbél-, mell- és pajzsmirigyrák agresszíven terjed, és sokszor olyanokat érint, akiknél nincs genetikai hajlam.

A kutatók szerint a probléma gyökerei egészen az 1960-as és 1970-es évekig nyúlnak vissza. Akkoriban a várandós nőket gyakran kaptak gyógyszeres kezelést. Ezek közül az egyik, amelyet a koraszülés megelőzésére adtak, később gyanússá vált. Kutatások szerint több mint kétszeresére növeli a rák kockázatát azoknál, akik már az anyaméhben találkoztak vele.

A modern élet mérgei

A millenniál generáció nemcsak a növekvő rákos megbetegedésekkel küzd. A testük biológiailag is gyorsabban öregszik, mint az előző nemzedékeké. Ezt a vérben található biomarkerek is alátámasztják, amelyek pontos képet adnak a szervek állapotáról.

1. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek

Ez a generáció már gyerekkorában is sok feldolgozott ételt evett. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek az amerikaiak napi kalóriabevitelének több mint felét adják, és kutatások szerint összefügghetnek a fiatal felnőttek körében növekvő, főleg vastagbélrákos megbetegedésekkel.

Ez is érdekelhet: Ezek a rákbetegségek főleg a fiatalabb korosztályt érinthetik

Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adatai szerint a magyar lakosság napi energiabevitelének 45–50 százaléka származik ultrafeldolgozott élelmiszerekből, mint például a felvágottak, péksütemények, szénsavas italok és készételek.

feldolgozott étel

Kutatások szerint az amerikai étrend több mint 60 százalékát teszik ki olyan termékek, mint a készételek, chipsek, szénsavas italok, péksütemények és gyorséttermi fogások, amelyek tele vannak adalékanyagokkal és mesterséges összetevőkkel. (Fotó: Getty Images)

2. Az alvás is kulcsszerepet játszik

A stresszes munkatempó, a késő estig tartó telefonnyomkodás és az állandó fáradtság felborítja a cirkadián ritmust, azaz a szervezet természetes belső óráját. Ez a zavar kapcsolatba hozható a DNS-javítás, az immunrendszer és a hormonműködés zavaraival, ami tovább növeli a daganatos betegségek kockázatát.

3. Mindenütt jelen lévő fenyegetések

Ezek a mikroműanyagok és az úgynevezett örök vegyi anyagok. Mikroműanyagok már kimutathatók a vérünkben, a tüdőnkben, a placentákban, sőt a szívünkben is. Az apró részecskék hormonális zavarokat okoznak, gyulladást idéznek elő, és állatkísérletek, valamint egyre több emberi vizsgálat alapján rákkal is összefüggésbe hozhatók.

Van, amin még változtathatunk 

A helyzet tehát nem pusztán a véletlen műve. A millenniál generáció lehet az első nemzedék, akiknek a szervezete gyorsabban öregszik, és korábban kezd leépülni, mint a szüleiké. A tudósok egyelőre nem találták meg ennek pontos okait, és félő, hogy mire sikerül feltárniuk, a következő generációk is megöröklik ezeket a problémákat.

A szakértők szerint a megelőzés kulcsa a tudatosabb életmód. A feldolgozott ételek kerülése, a rendszeres alvás, a stressz csökkentése és a környezeti terhelés (például a műanyaghasználat) minimalizálása segíthet abban, hogy lassítsuk a szervezetünk leépülését és csökkentsük a betegségek kockázatát.

Kapcsolódó: Elfeledettnek hitt rák terjed a fiatalok körében, a tudósok sem értik, miért

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó