- Miért fordulnak egyre többen a természetes szerekhez?
- Hogyan használták a mézet és a sót nagyszüleink idejében?
- Hogyan készítheted el otthon a méz-só csodaszert?
Párhuzamosan azzal, hogy egyre több féle kozmetikum, tisztítószer és étrend-kiegészítő sorakozik a boltok polcain, egyre többen térnek vissza a természetes megoldásokhoz, legyen szó egészségvédelemről, szépségápolásról vagy akár takarításról.
Nem véletlenül: nagyszüleink idejében a fűben, fában orvosság van szemlélet éppen olyan mindennapos volt, mint az a nézet, hogy néha a legegyszerűbb dolgok válnak be a legjobban életünk legkülönbözőbb területein. Őseink a vegyszerekhez nyúltak elsőként, hanem ahhoz, amit a természet kínált: gyógy- és vadnövényekhez, terményekhez és alapanyagokhoz. Ezek az egyszerű alapanyagok nemcsak olcsók és könnyen elérhetők voltak, de hosszú generációk tapasztalata igazolta a hatásukat is.
Méz és só
A méz és a só mindig is kitüntetett helyet foglalt el a háztartásokban. Külön-külön is sokoldalúan használhatók, de együtt valóságos csodaszerként működnek. Antibakteriális, tisztító és regeneráló hatásuk miatt bármikor érdemes elővenni őket, ha természetes megoldást keresünk szépségápolásra vagy egészségmegőrzésre. Magyarországon különösen erős mézkultúra van – akác-, hárs- vagy repcemézünk világhírű –, így még közelebb áll a szívünkhöz minden olyan, amiben méz is van.
A méz tele van antioxidánsokkal, enzimekkel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Sebgyógyító és gyulladáscsökkentő hatása évszázadok óta ismert. Azért a só sem piskóta: természetes fertőtlenítő, amely hámlasztja és tisztítja a bőrt, elősegíti a méregtelenítést, és segít megőrizni a bőr természetes egyensúlyát.
Amikor összekeverjük őket, olyan pasztát kapunk, amely egyszerre ápol, tisztít és véd, ráadásul mindenféle mesterséges adalék nélkül.

A méznek fertőtlenítő, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása is van (Fotó: Getty Images)
Így csináld!
Keverj össze két evőkanál mézet egy evőkanál finom szemű sóval. Addig dolgozd össze, amíg homogén, kenhető állagot nem kapsz. Ha arcpakolásként használod, érdemes több mézet tenni bele, hogy kíméletesebb legyen. Ha testradírnak vagy sebtisztítónak szánod, mehet bele kicsit több só.
Az elkészült keveréket kis üvegben tárolhatod, hűvös helyen akár hetekig eláll és bármikor gyorssegélyt nyújthat a legkülönfélébb helyzetekben. Lássuk, mi mindenre vetheted be!
1. Bőrradírként
A finom szemű só gyengéden dörzsöli le az elhalt hámsejteket, így segíti a bőr megújulását. Közben a méz mélyen hidratál, táplálja a bőrt, és puha, selymes érzetet hagy maga után. Hetente egyszer-kétszer arcon és testen is használható.
2. Pattanások ellen
A méz természetes antibakteriális hatása miatt gátolja a gyulladást okozó baktériumok elszaporodását, a só pedig fertőtlenít és enyhén szárít. Együtt segíthetnek tisztán tartani a problémás bőrt, csökkentve a pirosságot és a duzzanatot.
3. Sebek és horzsolások kezelésére
Már az ókorban is használták a mézet sebek gyógyítására, mert elősegíti a regenerációt és csökkenti a fertőzésveszélyt. A só tisztító hatása kiegészíti ezt, így kisebb vágásoknál, horzsolásoknál hasznos lehet: természetesen nem mély sebeknél, hanem apróbb sérüléseknél.
4. Torokfájás esetén
Egy pohár langyos vízben elkeverve a méz bevonja és nyugtatja a gyulladt nyálkahártyát, a só pedig fertőtlenítő hatásával segít enyhíteni a torokfájást és a kaparó érzést. Ez a klasszikus házi praktika különösen télen jön jól megfázás idején.
5. Házi wellnesshez
Ha fürdősóhoz kevered, a só ellazítja az izmokat, segíti a vérkeringést, a méz pedig közben táplálja és hidratálja a bőrt. Egy hosszú, stresszes nap után ez az egyik legegyszerűbb és legtermészetesebb módja annak, hogy feltöltődj és kényeztesd magad.
Csak óvatosan!
Bár a só és a méz általában biztonságos, érzékeny bőr esetén érdemes először kis felületen kipróbálni a keveréket.
Nyílt sebre ne használd nagy mennyiségben, torokfájásnál pedig mindig langyos vízzel keverd, soha ne forróval, hogy a méz értékes enzimei ne károsodjanak.
Ugye kipróbálod?
Kapcsolódó: Így leplezheted le a hamis mézet
Kiemelt kép: Getty Images