A túlzott cukorfogyasztás káros hatásait felsorolni is nehéz, magát a cukrot mégsem jó ellenségnek tekinteni. Mennyit fogyaszthatunk belőle a kiegyensúlyozott étrend részeként, és miért kell kritikával kezelni az édesítőszereket is?

Az édes ízhez evolúciós okok miatt kötődünk, függetlenül attól, hogy a cukorban gazdag táplálék megszerzése már nem szükséges a túléléshez. Táplálkozási szokásaink ezt nem követték, a legtöbbünkben nincs olyan fék, ami jelezné: jóból is megárt a sok. Pedig ma már tudjuk, hogy a túlzott cukorfogyasztás nemcsak indokolatlan, hanem kifejezetten káros az egészségre.

– A cukor testünk alapvető üzemanyaga, sejtjeink ebből termelnek energiát, ezért a táplálék a testünkben cukorrá alakul át. Így magát a cukrot nem kell démonizálni, viszont a mennyiségére figyelni kell, és arra is, milyen formában fogyasztjuk – mondja Soltész Erzsébet dietetikus. – Ez ugyanis hatással van arra, hogy a vérke­rin­gésbe kerülve mennyire erős inzulinválaszt eredményez, milyen gyorsan emeli a vércukorszintet. Ha étrendünk rendszeresen, nagy mennyiségben tartalmaz gyors vércukorszint-emelő hatású élelmiszereket, akkor szénhidrát-anyagcsere-zavarok alakulhatnak ki, nő az elhízás, az inzulinrezisztencia és a 2-es típusú cukorbetegség rizikója is. Ez a kockázat csökkenthető, ha a hozzáadott cukor fogyasztását minimalizáljuk. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint egészségügyi előnyökkel jár, ha a hozzáadott cukor mennyiségét a napi energiabevitel öt százaléka alatt tartjuk. Ez 2000 kilokalóriás irányadó érték mellett 100 kalóriát jelent, ami 24 gramm cukornak – azaz hat–nyolc kockacukornak – feleltethető meg. Ez megengedőnek tűnhet, mondván, a kávéba vagy a teába csak egy-két kanál cukrot teszünk. Viszont már egy kisebb, 30 grammos csokiszeletben vagy müzliben is 12-15 gramm cukor van, így ha nem figyelünk, akár a napi ajánlás többszörösét is bevihetjük. 

Érték a mérték

A kiegyensúlyozott táplálkozásba persze alkalmanként az édesség is belefér, de mindig mértékletesen: mondjuk, hetente kétszer két-három kocka jófajta étcsoki, egy szelet házi süti formájában. Számít az is, hogy a cukrot milyen körítéssel vesszük magunkhoz: például nem ajánlott az azzal ízesített kávét éhgyomorra lehajtani, előnyösebb, ha a reggeli részeként kortyoljuk el. Ez azért jobb, mert ilyenkor fehérjék és zsírok lassítják, tompítják a vércukorszint-emelő hatását. Ideális esetben az édes ízt inkább természetes formában élvezzük, zöldségek, gyümölcsök és tejtermékek, például joghurtok összetevőjeként. Utóbbiakkal vigyázni kell, mert az ízesített változatok jelentős mennyiségű hozzáadott cukrot is tartalmazhatnak.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .