hőhullám idején mit ne egyél

Túlélőmenü hőhullám idején – Mit (ne) egyél, hogy ne ájulj el?

Nyáron mindenki mást kíván – de a tested pontosan tudja, mire van szüksége. Eláruljuk, mit érdemes messziről elkerülni a kánikulában – és mit egyél helyettük, ha nem akarod leverten, gyomorgörccsel vagy kiszáradva végigszenvedni a nyári napokat.

Amikor odakint tombol a forróság, és a hőmérő higanyszála nem hajlandó 30 fok alá kúszni, minden mozdulat izzasztó kihívássá válik – kinek van kedve ilyenkor főzni?

Habár csábító lehet a hűvös szobában elnyúlni a ventilátor vagy légkondi alatt egy fagyival a kezedben, a testnek továbbra is szüksége van rendes üzemanyagra. Sőt, ilyenkor még inkább oda kell figyelned arra, hogy mivel táplálod.

Miért nem vagy éhes a melegben? Ha úgy érzed, a melegben az étvágyad is hőgutát kapott, nem képzelődsz.

A forróság ugyanis lecsökkenti az éhségérzetünket, mivel az emésztés hőt termel – ezt pedig a test próbálja elkerülni.

A melegben ráadásul többet iszunk, ami tovább tompítja az étvágyat, és hormonálisan is csökken a ghrelin, azaz az „éhséghormon” szintje. A szervezetünk ilyenkor a hidratálást helyezi előtérbe – és ez jól is van így!

Kapcsolódó: A klímaváltozással járó hőség a fiatalokra baljós veszélyt jelent

5 dolog, amit jobb, ha elkerülsz a kánikulában

Kánikula idején érdemes megfontolni, hogy mivel terheled a testet. Az alábbi ételektől tartsd távol magad:

1. Zsíros, nehéz ételek

Ezek lassabban emésztődnek és felesleges testhőt termelnek.

2. Fűszeres fogások

Bár egyes kultúrák különböző fűszerrel hűtenek, a túlzásba vitt csípőssel inkább csak izzadni fogsz.

3. Túl sok fehérje

Megterheli az emésztőrendszert és fokozza a hőtermelést.

4. Alkohol

Dehidratál, és rontja a test hőszabályozását.

5. Kávé és fekete tea

A koffein szintén fokozhatja a vízvesztést.

És bár jól esik egy jéghideg üdítő, jobb ha tudod: a túl hideg italok gyomorpanaszokat okozhatnak, főleg üres gyomorra.

hőhullám idején mit ne egyél

A magas víztartalmú ételekkel, például görögdinnye, csak jól járhatunk (Fotó: Getty Images)

Akkor mit együnk-igyunk?

A nyári hőségben a fókusz a hidratáláson van, tehát célszerű előtérbe helyezni a vízben gazdag ételeket, és azokat, amelyek nem terhelik az emésztést.

  • Vízben gazdag zöldségek és gyümölcsök: görögdinnye, uborka, narancs, salátafélék – ezek hidratálnak és könnyen emészthetők.
  • Hűsítő ételek: egy hideg gazpacho leves vagy egy frissítő turmix tökéletes választás.
  • Erjesztett tejtermékek: a joghurt és kefir nemcsak frissít, de jót tesz az emésztésnek is.
  • Hűtött gyógyteák: borsmenta, hibiszkusz, citromfű – mind segítenek lehűteni a szervezetet.
  • Kókuszvíz és ízesített víz: elektrolitokat pótolnak, és még finomak is!

Tipp: Keverj citromot, uborkát és mentalevelet egy nagy üveg vízbe – nemcsak jól néz ki, de frissítő is.

A forró éjszakákon az alvás is kihívás lehet, az alábbi finomságok segíthetnek lehűteni a testet és megkönnyítik az elalvást:

  • Cseresznye és meggylé – Természetes melatoninforrás.
  • Banán, zab, görög joghurt – Gazdagok magnéziumban, káliumban és kalciumban, amelyek segítik az izmok ellazulását.
  • Sovány fehérje, pl. pulyka vagy tofu – Triptofán és glicin tartalmuk elősegíti a nyugodt alvást.
  • Kamillatea vagy langyos tej – Nyugtató hatásúak, segítik a relaxációt.

Hőségben tehát nem kell éhezned, de célszerű elkerülni a túlevést. A kulcs a víz, a könnyű ételek és a tudatosság. Hallgass a testedre, és válassz olyan táplálékot, amely nem csak jólesik, hanem valóban segít átvészelni a legmelegebb napokat is.

Így gyorsítja fel az öregedésünket az extrém hőség

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó