- Minden diéta – még a legszigorúbb is – tartalmaz egészséges zsírokat, csak a mennyiségre kell figyelni.
- A növényi olajok az állati zsírokkal szemben sokkal jobb választásnak bizonyulnak.
- Akármilyen egészséges is ez a zsiradék, ha túl sokat fogyasztunk belőle, szív- és érrendszeri, vagy cukorbetegséget okozhat.
Egy új kutatás szerint – amely nemrég jelent meg a Reports című folyóiratban – az olívaolaj fő zsírsava, az olajsav (oleinsav) elősegítheti az új zsírsejtek képződését a szervezetben.
Az olajsav az úgynevezett egyszeresen telítetlen zsírsavak, más néven omega-9 zsírsavak közé tartozik. Fő forrása az olívaolaj, de megtalálható repce- és napraforgóolajban is, valamint olyan élelmiszerekben, mint a diófélék, húsok, sajtok, tojás és az avokádó.
Mediterrán diéta újragondolva
A legegészségesebb és hosszú távon leghatásosabb diéta egyik alapanyaga az olívaolaj. A mediterrán diétában minden salátaöntet alapja az olívaolaj, a húsokat és zöldségeket is ebben a zsiradékban sütik, pirítják, sőt, az olasz konyha minden tésztaszószához is ez az olaj az autentikus alapanyag.
Az olívaolajat szuperélelmiszerként ismerjük, de egy friss tanulmány szerint nagy mennyiségben fogyasztva akár jobban is hizlalhat, mint más zsírok.
De akkor mennyit ehetünk az olívaolajból, hogy ne hízzunk és ne ártsunk magunknak?
„A zsírsejteket elképzelhetjük egy hadseregként – magyarázta Dr. Michael Rudolph, a tanulmány társszerzője, az Oklahomai Egyetem biokémiai és élettani tanszékének adjunktusa. – Ha olajsavat adunk hozzá, az eleinte megnöveli a zsírsejt-katonák számát, így a szervezet nagyobb kapacitással tudja tárolni a felesleges tápanyagokat.”
Kapcsolódó: Ne hagyd magad becsapni! Ezt figyeld az olívaolaj címkéjén!
Ez azt jelenti, hogy hosszú távon, ha a tápanyagokkal több zsírt viszünk be, mint amennyi zsírsejtünk van, elhízhatunk – ami pedig szív- és érrendszeri vagy cukorbetegséghez vezethet.

Na ennyit a fogyókúra alatt eddig mértéktelenül fogyasztott mediterrán salátáról olívaolajjal meglocsolva… (Fotó: Canva)
Most akkor együnk olívaolajat?
A kutatók különféle magas zsírtartalmú ételekkel etettek egereket. Használtak kókuszolajat, mogyoróolajat, tejet, disznózsírt és szójaolajat is. Kiderült, hogy az olívaolaj olajsavtartalmának magas szintje két fehérje – az AKT2 és az LXR – aktivitását módosította, ami gyorsabb zsírsejtképződéshez vezetett. Ez a hatás más zsíroknál nem jelentkezett.
Dr. Rudolph szerint azonban nem kell teljesen lemondani az olívaolajról.
„A tanulság az, hogy a mértékletesség kulcsfontosságú, és különböző forrásból származó zsírokat érdemes fogyasztani. Az olajsav mérsékelt bevitele egészséges, de ha tartósan sokat viszünk be, az már ártalmas lehet. Aki szívbetegségre hajlamos, annak különösen nem ajánlott nagy mennyiségben ez az olajféle” – részletezte a kutatóorvos.
És ne felejtsük el, hogy ezeket a teszteket egereken végezték – nem biztos, hogy az emberek szervezete is ugyanígy reagál a sok olívaolajra.
Sőt, más kutatások szerint a rendszeres, kis mennyiségű olajsav fogyasztása kifejezetten előnyös lehet: elősegítheti a hosszú, egészségben töltött életet, az egészséges öregedést, csökkentheti a gyulladást, valamint az elhízás és a szívbetegségek kockázatát is.
Kapcsolódó: Nehogy kidobd! 10 zseniális takarítási trükk olívaolajjal
Kiemelt kép: Canva