A magas minőségű olívaolaj tele van szívbarát zsírokkal, gyulladáscsökkentő hatóanyagokkal, és még az öregedéssel is felveszi a harcot – szóval gyakorlatilag egy elixír, amit ha eddig nem építettél be az étrendedbe, akkor itt az ideje.
Ha megtalálod a tökéletes, zöldesen aranyló, illatos olívaolajat, akkor garantáltan nem szeretnél majd mást önteni a salátára. A jó minőséget azonban nem könnyű kiszűrni, hiszen a silány olajat is csinosan csomagolják, de amit kapsz cserébe, közel sem tudja mindazt, amit a jó minőségű, ráadásul még az íze sem finom.
Ezeket figyeld az olívaolaj címkéjén!
Fontos jelzések is vannak az olaj üvegén, na meg olyanok is, amik csak marketingfogások. Talán egyértelműnek tűnik, de csak azt az olajat vedd meg, amin az extra szűz olívaolaj felirat van. A sütő olívaolaj az nem rendes olívaolaj, csak egy melléktermék, amit a gyártók nem akarnak a kukába dobni, hanem abból is inkább profitot húznak.

A jó minőségű olívaolaj magában vagy kenyérre, salátára locsolva is finom (Fotó: Getty Images)
Az olívapogácsa-olaj (a darálékból kipréselt sokadik szűrés) már elvileg az ehetetlen kategória, de persze lehet kapni, és ugyan nem mérgező, de az igazi olívaolaj áldásos hatásaival már nem rendelkezik. Mondjuk bútort ápolni még jó lehet…
1. Milyen dátumok szerepelnek rajta?
A palackon lévő gyártási vagy szüret dátum arról árulkodik, mikor szedték az olívabogyót, és mikor préselték ki belőlük az olajat. Ez az időpont nem azonos a lejárati dátummal! Brooke Gil, a Whole Foods Market olívaolaj-sommelier-je szerint a palackozástól számított két éven belüli dátumot keressünk, mert a top minőségű extra szűz olívaolaj eltarthatósága kb. ennyi.
Az olaj nem olyan, mint a bor, hogy idővel javulhat az íze.
Akármilyen profin tároljuk (vagy tárolják a neves delikáteszboltban), két év után csak romlani fog a minősége.
2. A palack sem mindegy
A minőségi olívaolajok gyártói figyelnek arra, hogy úgy csomagolják be a terméket, hogy az a lehető legjobb ízű és állagú maradjon a fogyasztásig. Éppen ezért a gyors oxidáció elkerülése okán nagyon sötét üvegbe vagy alumíniumpalackba töltik ezeket az olajokat, és mindig jól zárható az üveg, hiszen a levegőzés sem tesz jót neki.
Kapcsolódó: Jennifer Lopez is erre esküszik – így használd az olívaolajat a szépségápolásban!
3. Fontos, hogy hidegen sajtolt?
Minden valódi extra szűz olívaolaj kizárólag mechanikusan, hőkezelés nélkül készül, tehát alapból hidegen sajtolt. Ez nem minőségi garancia, inkább csak marketingfogás a címkén.
4. Aromák, ízek
Ennél sokkal árulkodóbb, ha van az ízre vonatkozóan valami megjegyzés, leírás. Ha vajas és lágy, akkor szinte bármihez jó, mert semleges. Ha erős-borsos ízt jelölnek, akkor kiváló szószokhoz (például pesztóhoz), mozzarellára vagy paradicsomra locsolva vagy salátaöntethez.
5. Csak semmi mixelés!
Az igazán kiváló minőségű olívaolaj teljesértékű és finom. Ha valamilyen más értékesnek mondott olajjal (például repce, napraforgó, kukoricacsíra) felütik, az azt jelenti, hogy nem elég jó minőségű ahhoz, hogy megegyük, és azzal próbálják vonzóbbá tenni, hogy mással dúsítják.
Egyébként úgy is tesztelhetjük, hogy jó minőségű-e az olívaolajunk, hogy beteszünk belőle egy kis csészényit a hűtőszekrénybe. Hogy miért? Mert a valódi olívaolaj 5 és 8 fok között opálossá válik és sűrűbb lesz. Ha az olaj folyékony marad a hűtőben, akkor ott bizony valami nem stimmel.
Az biztos, hogy egy kis kanálnyi olívaolaj naponta csodákra képes: simább lesz a bőrünk, jobb az emésztésünk, élesebb az agyunk, érdemes tehát tényleg a minőségre utazni.
Kapcsolódó: Így szúrhatod ki, hogy hamisított mézet akarnak-e rád sózni
Kiemelt kép: Getty Images