Így szúrd ki, ha nem igazi! – Hamis mézzel vannak tele a boltok

Már az is árulkodó lehet, ha a címkén valami olyasmit olvashatunk, hogy „EU és EU-n kívül országok”. Mutatjuk, miért!

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület számolt be róla, hogy az Európai Bizottság mézvizsgálata során 320 mintából 147 bizonyult hamisnak. Ez majdnem 50%-os arány, azaz a boltban megvásárolható mézeknek nagyjából a fele hamisítvány lehet. A termelők évek óta figyelmeztetik a hatóságokat arra, hogy a piacon óriási arányban vannak jelen mézhamisítványok, és hogy a hamis méz kedvező árának következtében a termelői mézre egyre kisebb a kereslet.

Kaptárakból elnevezésű projekt 2021. októberében indult el az Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóság (DG SANCO) kezdeményezésében. Az akció céljául azt tűzték ki, hogy a „harmadik országokból” származó mézekből az EU határain belül mintát vesznek, majd ezeket az EU belgiumi Közös Kutatóintézetének (JRC) mézlaborjában vizsgálják meg, kifejezetten idegen cukrok (nem nektár-eredetű cukrok) után kutatva. A minták összegyűjtése 2022. február végéig tartott, a munkálatokba pedig az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) munkatársait is bevonták.

15 tagországban, köztük Magyarországon is, összesen 320 mintát gyűjtöttek össze, melyek eredendően 20 különböző országból származtak. Nem kevesebb mint egy évig tartott a mézek vizsgálata, a sokkoló eredményt, miszerint a minták 46%-a hamisnak bizonyult, március végén hozták nyilvánosságra. Az OLAF által elvégzett helyszíni ellenőrzések, mintavételek, valamint a számítógépek és telefon-nyilvántartások alapos vizsgálata alapján végzett igazságügyi szakértői vizsgálatok, az exportőrök és importőrök közötti bűnrészességet és számos jogellenes gyakorlatot állapítottak meg. A legtöbb hamis méz Kínából és Törökországból származott.

Mi árulja el, ha hamis a méz?

Többféleképpen is lehet mézet hamisítani: van, amikor a hamisítók a méz érlelésének felgyorsításával trükköznek, de az is előfordul, hogy a mézet ugyan méhek állítják elő, de nem nektárból, hanem a kaptárba juttatott cukorszirupból. Egy másik lehetőség, ha valódi mézhez mézszerű anyagokat kevernek, ezáltal növelik a termék össztömegét, így termelői méz árában adhatják el, és persze ott a „kínai mézként” aposztrofált anyag, ami valójában csak egy színezett, esetleg aromákkal ellátott cukorszirup.

De ha ilyen sokféle módon megtéveszthetnek minket, hogyan garantálható, hogy valódi mézhez jussunk? A legegyszerűbb megoldás természetesen az, ha személyesen a helyi termelőtől vásárolunk. A termelői méz gyakran drágább a szupermarketben található fajtáknál, mégis megéri inkább ezt megvenni, a termelői méz ugyanis mentes minden adalékanyagtól és vegyszertől, ugyanakkor olyan vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat tartalmaz, amelyek az emberi szervezetre jótékony hatással vannak.

Termelői méz vásárlásával ráadásul nemcsak a szervezetünknek teszünk jót, hanem a magyar méhészeket is támogatjuk, valamint segítünk életben tartani a méheket is.

Korábban Gál Attila méhész árulta el, hogyan állapíthatjuk meg, hogy valódi mézzel van-e dolgunk:

  • Ha mégis boltban vásárolunk, olvassuk el alaposan a méz címkéjét! A gyártók kötelesek feltüntetni, hogy mit és mekkora arányban tartalmaz a termékük, valamint azt is, hogy honnan származik. Ha származási helyként az szerepel, hogy „EU és EU-n kívül országok”, akkor gyanítható, hogy nem valódi mézről van szó.
  • A magyar, termelői méz ismertetőjegyei közé tartozik a könnyen beazonosítható, hivatalos termelői mézesüveg és a zárszalag. A szabványüvegen egy Magyarország kontúrját hatszögletű méhsejtekkel ábrázoló minta látható, melynek közepét egy méhecske és az OMME emblémája díszíti (a fentebbi linkre kattintva megtekinthetjük, hogyan is néz ki pontosan). Ez a két elem garancia arra, hogy az üvegbe kizárólag közvetlenül magyar termelőtől származó, Magyarországon termelt minőségi méz került.
  • Ha már megvettük a méznek gondolt terméket, hívjuk segítségül érzékszerveinket! A hamisított, kivilágosított termékek kevésbé aromásak, illatosak és ízesek a valódi méznél. Sajnos nem minden üvegről lehet biztosan megállapítani, hogy abban hazai termelői méz, nem túl jó minőségű ázsiai méz, vagy éppen cukoroldat van-e.
  • A kristályosodás baj? Bizony nem! A hamis méz nem, vagy csak a fajtára jellemző tempónál sokkal lassabban kristályosodik. A valódi mézek természetes tulajdonsága a kristályosodás, fajtára jellemző, hogy mikor és milyen tempóban, de valamilyen formában mindig kristályosodnak. Ne aggódjunk emiatt, a minőségéből nem veszít ilyenkor a méz – és nagyjából 40 fokos melegvizes fürdőben még vissza is oldható a kristályosodás, ha nagyon zavarna bennünket.

Kiemelt kép: Materio/Getty Images