Az emésztőrendszeri rákok a leggyakoribb daganattípusok közé tartoznak világszerte. Különösen a végbélrákrák emelkedik ki a negatív listán, amely világszerte a harmadik leggyakoribb rák. Az Egyesült Államokban pedig ez a második leggyakoribb oka a rákos halálozásnak.
Egy új, a különféle daganatok kialakulását elemző tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a feldolgozott élelmiszerekben előforduló gyulladást keltő vegyületek nagy szerepet játszanak a daganatok kialakulásában. Ez a szerep főleg az emésztőrendszert érintő rákok esetében jelentős.
A Dél-Floridai Egyetem kutatói szerint ez az összefüggés újabb bizonyítékkal szolgál arra, hogy a rák kapcsolatban áll az ilyen étrendek okozta gyulladásokkal. De van itt még más is. A kutatók azt is megállapították, hogy ezekből az élelmiszerekből hiányoznak azok a gyulladást csökkentő molekulák, amelyek a zöld leveles zöldségekben és halakban megtalálhatók, és amik kulcsszerepet játszanak ezeknek a betegségeknek a kezelésében.
Ez azt is jelenti, hogy miközben az ultrafeldolgozott élelmiszerek hozzájárulhatnak a vastagbélrákos esetek növekvő számához, egészséges táplálkozással új lehetőségeket tárhatunk fel a betegség megelőzésére és kezelésére is.
Együnk az egészségünkért! De mit is?
A Dél-Floridai Egyetem és a Tampa General Hospital Rákkutató Intézet kutatói több mint 100, különböző életkorú páciensektől származó daganatmintát elemeztek. Olyan bioaktív lipideknek nevezett vegyületeket kerestek bennük, amelyek növelhetik vagy csökkenthetik a gyulladást a szervezetben.
A kutatók kimutatták, hogy a daganatmintákban az egészséges szövetekhez képest jóval magasabb arányban voltak jelen a gyulladást okozó vegyületek. Korábbi kutatások már összefüggésbe hozták a fokozott gyulladást a különféle feldolgozott élelmiszerek – például a chips, kolbász, csomagolt desszertek és finomított szénhidrátok – fogyasztásával.
A feldolgozott élelmiszerek szinte mindenütt jelen vannak az étrendünkben, és egyre több bizonyíték mutatja, hogy ezek sok szempontból hozzájárulnak az egészségromláshoz. Ezzel egy időben a rákos esetek száma folyamatosan növekszik a fiatalabb korosztályban is, és a vastagbélrák ma már a vezető halálokokhoz tartozik.
4 tünet, ami évekkel a diagnózis előtt jelezheti a beleket érintő rákot.
A daganatok belső vizsgálata most új eszközöket adhat a tudósok kezébe a rák elleni küzdelemhez. A gyulladást okozó és a gyulladást csökkentő molekulák egyensúlyának visszaállítása, a gyulladást fokozó vegyületek csökkentése és az egészséges molekulák szintjének növelése révén lassíthatják vagy megállíthatják a daganatok növekedését.
Az ilyen molekulák egyik forrása a táplálkozás, különösen a leveles zöldségek, és az omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri halak. „Testünk arra lett tervezve, hogy bioaktív lipidvegyületek segítségével, például az egészséges zsírok révén aktívan oldja a gyulladást” – mondta Ganesh Halade, a tanulmány társszerzője és a Dél-Floridai Egyetem Egészségügyi Szívintézetének professzora egy sajtóközleményben.
Halolaj: a rák elleni harc új fegyvere
A tanulmány, amely december 10-én jelent meg a Gut című szaklapban, egy ötéves projekt első eredménye. A kutatási eredmények segítenek a tudósoknak jobban megérteni, hogyan befolyásolja az élelmiszer a rák kialakulásának kockázatát és annak lefolyását is – mondta Dr. Timothy Yeatman, a tanulmány vezető szerzője és a Dél-Floridai Egyetem sebészprofesszora.
„A rák olyan, mint egy krónikus seb, amely nem gyógyul be” – magyarázta Yeatman. „Az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel teli, egészségtelen étrend megnehezíti a gyógyulást a szervezet számára, mert a folyamatos gyulladás nem támogatja az öngyógyító folyamatokat.”
Korábban a Tampa General Hospital Rákkutató Intézet korai klinikai vizsgálatokat végzett egy módosított halolaj-formulával, amely ígéretes eredményeket mutatott a gyulladás csökkentésében és a rákos betegségek kezelésének támogatásában – áll a sajtóközleményben. „Ez forradalmasíthatja a rákkezelést, túllépve a gyógyszereken és nagyobb szerepet adva a természetes gyógyulási folyamatoknak – mondta Yeatman. – Ez egy létfontosságú lépés a krónikus gyulladás kezelésében és a rákos betegségek megelőzésében” – tette hozzá.
A vastagbélrák egy különös tünetéről korábban írtunk.
Kiemelt kép: Getty Images