A manipulációnak sokféle formája van a sunyin bevitt passzív-agresszív megjegyzésektől kezdve a gázlángolásig, és gyakorlatilag mindannyian gyakoroljuk is valamilyen mértékben. Azonban nem mindegy, hogy milyen gyakran és milyen súlyossággal. Ha felmerült benned a címben feltett kérdés, akkor ideje egy kis önvizsgálatnak!

A manipuláció egy olyan mentális taktika, egy összetett pszichológiai folyamat, amelyet arra használunk, hogy rávegyünk másokat arra, amit mi szeretnénk, mégpedig anélkül, hogy ezt konkrétan kimondanánk. Az „áldozat” gyakran észre sem veszi, hogy manipulálják, esetleg csak később esik le neki, hogy mi is történt valójában.

Lehet szándékos vagy tudat alatt történő, általában abból fakad, hogy nem vagyunk képes felelősséget vállalni a saját érzéseinkért, és érett módon kezelni azokat.

8 jel, hogy hajlamos vagy manipulálni másokat

A manipulációnak sokféle formája van, az ártatlan befolyásolási technika éppúgy lehet, mint az érzelmi bántalmazás súlyos formája. Lehetünk bármennyire tudatosak és empatikusak, emberek vagyunk, akik számára ez egy alapvető védekezési mechanizmus is, így gyakorlatilag kikerülhetetlen, hogy kisebb nagyobb mértékben megpróbáljunk manipulálni másokat. Az egészséges kapcsolatok ápolásához azonban elengedhetetlen, hogy felismerjük magunkban, mikor akarunk manipulálni másokat. 

8 jel manipulativ vagy

A manipulátorok nagy mesterei a bűntudatkeltésnek, és hajlamosak az áldozat szerepében tetszelegni (Fotó: Getty Images)

1. Mindent megteszel, hogy elérd a célod

Nehezen viseled, ha nem kapod meg, amit akarsz? Akkor könnyen belefuthatsz a manipulatív viselkedésbe, hiszen annak érdekében, hogy mégiscsak megkapd/elérd a vágyott célt, úgy manőverezel, hogy mégis számodra legyen kedvező a végkifejlet.

2. Nehezen tudsz közvetlenül hangot adni az igényeidnek

A szakemberek szerint a manipuláció abból is eredhet, hogy képtelen vagy (vagy legalábbis vonakodsz) egyszerűen kimondani, hogy mit is érzel vagy mire van szükséged. Mondjunk egy egyszerű példát? Ahelyett, hogy arról panaszkodnál a barátnődnek, hogy mennyire jó volna elmenni a férjeddel este, de a gyerekeket soha nem tudjátok kire hagyni, egyszerűen kérdezd meg tőle, nem tudna-e vigyázni rájuk.

3. Hazudsz, füllentesz

A hazugság a manipuláció formája, ezért figyelned kell rá, mikor és mennyit alkalmazod. Ha azon kapod magad, hogy rendszeresen elferdíted, elkerülöd vagy figyelmen kívül hagyod az igazságot, akkor azt okkal teszed, valamiért nem mered felvállalni tetteidet és gondolataidat. Márpedig a manipuláció az igazság elrejtéséről szól.

4. Bűntudatot keltesz másokban, és csak te lehetsz áldozat

A manipulátorok nagy mesterei a bűntudatkeltésnek. Ha valakiben bűntudatot ébresztesz (mindegy, hogy azért, hogy rosszul érezze magát, vagy éppen tegyen meg valamit), az a manipuláció remek példája. Természetesen nem baj, ha képes vagy kifejezni a csalódottságodat, de ha azért teszed, hogy abból kihozz egy számodra kedvező eredményt, az bizony manipulatív viselkedés. Ahogyan az is, ha mindig minden helyzetben csakis te lehetsz az áldozat. Képesnek kell felvállalni, hogy hibázhatunk.

Érdekel az asztrológia? Akkor lehet, hogy tudni akarod, hogy mely három csillagjegy hajlamos leginkább a manipulációra.

5. Nem tartod be az ígéreteidet

Lehet, hogy komolyan gondoltad, amikor mondtad, hogy részt veszel például egy programban, de annak közeledtével világosan látod, hogy semmi kedved erőfeszítéseket tenni annak érdekében. Vagy ami még rosszabb, hogy soha nem is állt szándékodban betartani az ígéretet. Az biztos, hogy ha olyan ígéreteket teszel a barátaidnak, családtagjaidnak vagy partnerednek, amelyeket nem tartasz be, azzal valójában manipulálod őket, hogy az életedben maradjanak.

6. Jót teszel, de elvárásokkal

Jótékonykodni és másokon önzetlenül segíteni nemes dolog. De ha csak azért teszed, mert azt várod, hogy ez előbb-utóbb majd visszaköszön és téged szolgál, az manipuláció. Nemcsak, hogy nem vagy őszinte azokkal, akikért állítólag jó dolgokat teszel, de valójában nem is érdekelnek.

7. Büntetsz másokat, ha nem kapod meg, amit akarsz

Ha nagyon negatívan reagálsz arra, amint valami nem úgy alakul, ahogy szeretnéd, és ezt büntetés formájában másokon vezeted le, az egyértelműen manipuláció. Lehet ez csenddel verés, a szeretet visszatartása vagy valami passzív-agresszív, kriptikus bejegyzés posztolása az Instagram-sztoridban, a lényeg ugyanaz. 

Itt írtunk arról, hogy bizony a csenddel verés is a manipuláció egy formája, és bizony nagyon káros lehet.

8. Túlságosan meggyőző vagy

Gyakran előfordul, hogy ráveszel másokat arra, hogy azt tegyék, amit akarsz, vagy hogy bizonyos módon viselkedjenek? Végül mindig az lesz a program, amit te találsz ki? Van egy rossz hírünk: ez a manipulatív emberek sajátja, ők ugyanis nagyon meggyőzőek tudnak lenni, jól ismerik azokat a mentális taktikákat, amelyekkel másokat tudnak befolyásolni.

Így hagyhatod abba a manipulatív viselkedést

Abban, hogy felismerd, hogy nagyon is hajlamos vagy a manipulációra, fontos a saját, akár tudattalanul jelen lévő szándékaid tudatosítása. Tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

  • Miért mondom ezt? Valóban segíteni akarok, vagy csak befolyásolni próbálom az illetőt a saját érdekemben?
  • Mi a kívánt eredmény? A kölcsönös elégedettség elérése a cél, vagy a saját érdekeimet akarom szolgálni?

Ha a szándékaid öncélúak, és figyelmen kívül hagyják mások jóllétét, akkor valószínűleg manipulációra készülsz.

Beismerni talán a legnehezebb, hogy hajlamosak vagyunk az állandó manipulációra, de ha ez megvan, az már fél siker. A saját hibáinkkal való megbékélés az első lépés az önfejlesztés felé vezető úton, hiszen ez nemcsak a másokkal való kapcsolatainkat segíti, hanem segíthet abban is, hogy dolgozzunk az önismeretünkön, és hogy jobban ki tudjuk fejezni, mire van szükségünk.

Kérj segítséget!

Sokat segíthet az önismereti munkában, ha naplót vezetsz arról, hogy milyen interakciókban volt részed a nap során. Ezeket lejegyezve, majd visszaolvasva betekintést nyújthatsz saját viselkedésedbe és motivációidba. Érdemes lehet megkérdezni a hozzád leginkább közel álló embereket arról, hogy észlelnek-e manipulatív tendenciákat a viselkedésedben. Ehhez mindenképp éreztetned kell velük, hogy komolyan gondolod a kérdést, és hogy azért szeretnéd tudni, mert fejleszteni szeretnéd magad.

Ha belül érzed, hogy hajlamos vagy manipulálni másokat, de nehézségekbe ütközöl, hogy felismerd az okokat, érdemes lehet terapeuta segítségét kérned – vele biztosan megtaláljátok a mögöttes motivációkat, és így

visszafordíthatod azokat a berögzült viselkedési mintákat (sémákat), amelyek afelé hajtanak, hogy mások manipulálásával próbálj boldogulni.

És végül…

Ne légy maximalista! Tanulj meg sodródni az árral. El kell fogadni, hogy nem tudsz mindent irányítani, és hogy nem minden alakulhat úgy, ahogyan te akarod. Tanuld meg meglátni a jót a váratlanban, és viseld el, ha valami egyszerűen nem jön össze. 

Abban, hogy dolgozz a saját magaddal és másokkal kapcsolatos szorongáson, sokat segíthet a testmozgás és a meditáció is, vagy éppen a testmozgással egybekötött meditáció, vagyis a jóga. A mozgás ugyanis segíthet tisztán tartani nemcsak a testet, de az elmét is, akkor is, amikor feszültek vagyunk.

Dolgozz azon is, hogy felismerd mások határait és személyes terét. Gyakorold az empátiát, vagyis mindig vedd figyelembe mások nézőpontját.

És próbálj meg mindig őszintén hallgatni, figyelni.

7 kérdés, amiből kiderül, mennyire vagy empatikus.

Kiemelt kép: Getty Images