szülő gázlángolás

Családon belüli manipuláció – 5 jel, hogy gázlángolnak a szüleid

Azokban a családokban, ahol valamilyen módon megjelenik a hierarchia, még jellemzőbb a gázlángolás jelensége. Mert bizony van, hogy azok bántanak bennünket, akik a legközelebb állnak hozzánk. Mutatjuk, milyen jelekre érdemes odafigyelni, és hogyan kezelhetjük, ha ilyen helyzetbe keveredtünk.
  • Bár sokféle formát ölthet, gázlángolásról főként akkor beszélünk, ha valaki aláássa valóságérzékelésünket.
  • A gázlángolás a manipuláció egyik formája, az egyenlőtlen dinamika pedig a családi kapcsolatokban is megmutatkozhat. 
  • Ez az 5 manipulatív viselkedési forma arra utal, hogy szüleid gázlángolnak, de a jó hír az, hogy tehetsz ellene. 

A gázlángozás vagy gázlángolás fogalma ma már nem csupán a pszichológiában elterjedt, a hétköznapokban is egyre gyakrabban használjuk, amikor felismerjük, valaki arra késztet bennünket, hogy megkérdőjelezzük tudásunkat, érzéseinket, gondolatainkat vagy emlékeinket.

És valójában ez is a gázlángoló célja, éreztetni velünk, hogy egyre távolabb kerülünk a realitás talajától, ezzel pedig egyenlőtlen hatalmi helyzetbe kényszerüljünk. A legrosszabb esetben a gázlángolás már pszichológiai bántalmazásnak minősül,

a végére pedig olyannyira elhatalmasodhat, hogy mi magunk is kételkedni kezdünk a saját józan eszünkben. 

Tekintve, hogy a gázlángoláshoz alapvető feltétel, hogy fontos legyen a másik véleménye, meglátásai, főként a közeli személyes vagy szakmai kapcsolatainkban tapasztalhatunk ilyet, és kerülhetünk észrevétlenül az áldozat szerepébe.

Ez alól sajnos nem jelentenek kivételt a családi kapcsolatok sem, sőt, az olyan rendszerekben, ahol valamilyen módon megjelenik a hierarchia, még jellemzőbb a gázláng-effektus jelensége. Ez a pszichológiai taktika ráadásul szinte bárki esetében hatékony lehet, és tovább nehezíti a dolgot, hogy nehéz felismerni azt, aki már professzionális módon űzi. 

Akár a közvetlen szeretteink is lehetnek gázlángolók

A közvetlen szeretteink, például családtagjaink, partnereink vagy akár közeli barátaink is lehetnek gázlángolók. Sőt, minél bizalmasabb viszonyban vagyunk az illetővel, annál nagyobb hatást gyakorolhat ránk, kihasználva a közöttünk lévő bizalmat és érzelmi kötődést. Elég ha arra gondolunk, anyukánk nevezett-e már bennünket drámakirálynőnek, amikor épp egy számunkra fontos lelki harcot vívtunk, vagy apukánk játszotta-e már az áldozatot, ha megszóltuk valamilyen apróság miatt.

Lássuk, mennyire tudnak mások manipulálni! Teszteld velünk, mennyire vagy befolyásolható!

Természetesen egy utópisztikus világban mindannyiunknak tökéletes a kapcsolata a szüleivel, de a valóságban ők is csak emberek, és megeshet, hogy tudatosan vagy tudattalanul, de rosszul bánnak velünk. Amennyiben az alábbi jelek alapján azt gyanítjuk, szüleink gázlángolnak bennünket, akkor érdemes elolvasni a cikk végén található tippjeinket is, mit tehetünk ebben az ügyben magunkért és egy egészségesebb szülő-gyerek kapcsolatért a jövőben. 

szülő gázlángolás

Fotó: Canva

5 jel, hogy a szüleid gázlángolnak

1. Megmondják, mi az, amit szeretsz

Gyermekkorunkból mindannyiunknak vannak olyan emlékei, amikor szüleink azt ecsetelték másoknak, mit szeretünk és mit nem, de ha felnőttként már következetesen próbálnak meggyőzni mindezekről, az bizony a gázlángolás egyik ismert módszere. Vegyük intő jelnek, ha szüleink megkérdőjelezik saját vélekedéseinket, ellenkező esetben csak ráerősítünk erre az egészségtelen hatalmi felállásra. 

2. Azt mondják, hogy túlreagálod

Épp őszintén elmondjuk, ami a szívünket nyomja, erre szüleink csak közlik, hogy ugyan, ne hisztizzünk már – ha ismerős ez a szituáció, akkor a gázlángolás nagyon is tetten érhető a családunkban. Amikor szüleink nem értik, miért csinálunk nagy ügyet bizonyos dolgokból, és képtelenek elhinni, hogy bennünket őszintén bánthat egy helyzet, akkor együttérzés hiányában felesleges is belefognunk a magyarázkodásba.

3. Nem lelkesednek 

Jobb esetben szüleink a legnagyobb drukkereink az életben, még akkor is, ha kívülről úgy tűnik, csupán álmokat dédelgetünk. De ha régen vágyott, reális cél eléréséről van szó, és még így sem érezzük részükről a támogatást, a biztatást vagy a lelkesedést, az a gázlángolás egyik alapismérve. Amennyiben a velük töltött idő után lehangoltnak és kimerültnek érezzük magunkat, vagy rosszabbul, mint mikor reggel elindultunk otthonról, az elég sokat elárul a kapcsolat mérgező dinamikájáról. 

4. Mindig az áldozatot játsszák

A mártír szerepébe bújt szülők viselkedésükkel óriási szakadékot teremtenek maguk és gyermekeik között. Általában képtelenek változtatni, felülírni a régi mintákat, mivel

nem ismerik el, hogy viselkedésükkel nagyon is hozzájárultak a kialakult helyzethez.

Úgy vélik, a problémák csak úgy megtörténnek velük, és folyamatosan áldozatnak érzik magukat. Azonban ez a típusú magatartás könnyen a keserűség spiráljába sodorhatja a szülőt és vele együtt a környezetében élőket is. 

5. Megkérdőjelezik múltbéli emlékeidet

Természetes, hogy a szüleink és mi magunk is másként emlékszünk bizonyos dolgokra, főként, ha témaként felmerül a gyermekkorunk. Ám ha a meséken, játékokon és kedvenc ételeinken túl már felnőtt életünkben is folytatódik ez a felülbírálás, akkor gyanakodhatunk, hogy épp egy gázlángolás közepébe csöppentünk.

Amikor szüleink próbálnak úgy tenni, mintha valami, ami nagy hatással volt ránk, valójában meg sem történt volna, vagy épp ellenkezőleg, túlszíneznek egy számunkra jelentéktelen eseményt, azzal gyakorlatilag megkérdőjelezik saját ítélőképességünket és emlékeinket. 

Így kezeld a szülői manipulációt

  1. Próbáld felismerni, mi történik: A gázlángolás akkor működik a legjobban, ha az áldozat nincs tudatában annak, hogy mi történik vele. Amennyiben megérted a mögöttes motivációt és magát a jelenséget, a későbbiekben jobban felvértezheted magad az ilyen esetekre.
  2. Szembesítsd a gázlángolót a viselkedésével: Érdemes azonnal cselekedni, amint felismered a gázlángolást. Nyugodtan tájékoztasd az illetőt arról, hogy tisztában vagy a viselkedésével, de nagyon fontos, hogy végig higgadtan kezeld a szituációt. 
  3. Bizonyítsd, hogy ez már többször is megesett: Sokat segíthet az önigazolásban, ha naplófeljegyzéseket készítünk a velünk történtekről, pontos dátumokkal és részletekkel, ezeket pedig megosztjuk egy bizalmasunkkal a családból. 
  4. Döntsük el, mi éri meg: A legrosszabb esetben eljöhet az a pont, amikor mérlegelnünk kell, mennyire éri meg számunkra hosszú távon fenntartani ezt a viszonyt. Amennyiben eljutunk a végső pontig, talán érdemes szakembert is bevonni, és az ő segítségével megtenni a következő lépést. 
  5. Támaszkodjunk a barátainkra: Fontos, hogy legyenek körülöttünk olyanok, akikben megbízhatunk. Elengedhetetlen egy olyan barát vagy családtag jelenléte, aki segíthet kívülről, objektíven látni a helyzetet és emlékeztetni bennünket, hogy a megéléseink igenis valóságosak.
  6. Részesítsük előnyben az öngondoskodást: A gázlángolás komoly terhet jelent mentális egészségünkre nézve, ezért is kiemelkedően fontos az öngondoskodás. Koncentráljunk jobban önmagunkra és találjuk meg a módját a feltöltődésnek, például írjunk hálalistát vagy töltsünk több időt azzal, amit szeretünk.

Szeretnéd világosan látni, ha érzelmileg manipulálnak? Ebből a 10 jelből tudhatod, ha valaki kihasznál téged.

Kiemelt kép: Getty Images