Mindannyian találkoztunk már olyan emberekkel, akik másokra pusztán ugródeszkaként tekintenek a céljaik eléréséhez vezető úton, és akik a velük kapcsoltba kerülő másik viselkedését a saját érdekeiknek megfelelően szeretnék befolyásolni.

A manipuláció pszichológiai értelemben mások feletti tudatos és káros befolyásgyakorlást jelent. Azok az emberek, akik rutinszerűen manipulálnak másokat, mentális és érzelmi hatást igyekeznek gyakorolni rájuk, hogy elérjék, amit akarnak. A manipulátor arra törekszik, hogy hatalmi egyenlőtlenséget teremtsen, zavart és bizonytalanságot keltsen, és az így kialakult helyzetben könnyen elérje a céljait.

A manipuláció megtörténhet szoros vagy alkalmi kapcsolatokban (sőt, akár társadalmi szinten, esetleg vallási közösségekben is), de minél közelibb egy kapcsolat, minél rendszeresebb az interakció, annál több tere van a manipulátornak arra, hogy a saját igényei szerint fordítsa a dolgokat. A manupilátorok azért tudnak olyan hatékonyan rombolni, mert ismerik (ha nem rögtön, hát kikutatják) a másik gyenge pontjait, kihasználják ezeket, és könnyedén meggyőzik az embert, hogy mondjon le valami számára fontos dologról, vagy tegyen meg nekik olyasmit, amit egyébként esze ágában sem volna. 

Egy manipulátor trükkjei

A manipulátoroknak (legyenek akár párkapcsolati manipulátorok, munkahelyi helyezkedők vagy tisztességtelen politikusok) van néhány olyan közös trükkjük, amivel rövid úton elérik, hogy rosszul érezd magad, és nagyobb valószínűséggel engedj a kéréseiknek. Néhány gyakori példa erre: 

  • a bűntudatkeltés
  • a folyamatos panaszkodás
  • a káros összehasonlítás másokkal
  • a hazugság
  • a nyilvánvaló dolgok tagadása 
  • az ártatlanság színlelése
  • a másik hibáztatása 
  • a játszmázás a legkülönfélébb módokon.

A manipuláció rendkívül káros arra nézve, akinek a viselkedését befolyásolni próbálják. Amikor ugyanis manipulatív emberrel töltünk együtt időt, nemcsak olyasmit vehetünk észre, hogy igent mondtunk valamire, amit nem is igazán akartunk, vagy hogy rávettek bennünket egy kifejezetten „nemszeretem” tevékenységre. A manipuláció áldozatai sokszor kifosztottnak érzik magukat, megkérdőjelezik saját valóságérzékelésüket, és valamilyen megmagyarázhatatlan okból bűntudatot is éreznek. Ez pedig nemcsak deprimáló, de megnehezíti, olykor lehetetlenné teszi a számukra azt is, hogy kilépjenek ebből a bántalmazó közegből.

Ha van a környezetedben olyan, akivel találkozva a fentiekhez hasonló megmagyarázhatatlan, kellemetlen értéseid vannak, de eddig nem tudtad megfogalmazni, miért érzed vacakul magad, az alábbi cikk segíthet: a manipulátorok legjellemzőbb módszerei következnek.

1. Love bombig

A love bombing a manipuláció egyik leggyakoribb, elsőre talán a legártatlanabbnak tűnő jele, amit nemcsak párkapcsolatokban, de különféle szektákban is előszeretettel alkalmaznak. Új ismerősöd, potenciális partnered vagy egy közösség vezetője annyi figyelemmel halmoz el, amennyit soha addig nem kaptál? Érzelmileg nehéz időszakon mentél keresztül, és egyszer csak feltűnik melletted valaki, akinek úgy néz ki, te vagy a világ közepe? Nem állítjuk, hogy nem válnak néha valóra a tündérmesék, de érdemes gyanakodni, ha ilyennel találkozol, mert a legtöbbször arról van szó, ha egy manipulatív ember akar így magához láncolni és kiszolgáltatottá tenni.

Sosem imádtak még ennyire? Vagy nagy szerencséd van, vagy egy manipulátorral akadtál össze.

2. Határátlépés

A manipulátorok tűzön-vízen át keresztül próbálják vinni az akaratukat, és legtöbbször egyáltalán nem érdekli őket, hogy erőfeszítéseik közben kik esnek áldozatul. Nem sajnálják igénybe venni a másik ember idejét, figyelmen kívül hagyják a többiek érzelmeit, és ha úgy hozza a szükség személyes terükbe (akár érzelmileg akár fizikailag) hatolnak be. Kívülről nem mindig tűnik súlyosnak az ilyesfajta manipuláció, de hosszú távon nagyon kellemetlenek még az apró manipulatív stiklik is. Kollégád  rendre zavaróan közel ül hozzád a meetingen, egyébként pedig kérdés nélkül kölcsönveszi az irodai holmidat? Lehet, hogy csak simán faragatlan, de az is előfordulhat, hogy valamilyen célja érdekében próbál manipulálni, elbizonytalanítani. 

3. Tények elferdítése 

A manipulátor nemcsak gátlástalanul hazudik neked, de rendszeresen kifogásokat is keres bántalmazó viselkedésére, sőt téged hibáztat (a fenti példára visszatérve például smucignak nevez, amiért nem lelkesedsz holmijaid elkommunizálásáért), máskor pedig úgy sáfárkodik az infomációkkal, hogy azoknak csak bizonyos részeit adja ki. Az igazság egyes részleteit érdekeinek épp megfelelő módon megtartja magának, mert ezzel úgy érzi, hogy hatalmat szerezhet a másik felett és szellemi fölényre tesz szert.

A manipulátorok gyakran gázlángolnak is, azaz tagadnak le minden gátlás nélkül nyilvánvaló dolgokat, hogy elbizonytalanítsák a másik embert saját józanságát illetően.

Az érzelmileg manipulatív emberek másik stratégiája a tények vagy más, a helyzet pontos értékeléséhez szükséges információk kiforgatása.

Más esetekben a manipulátor egyszerűen hazudik, vagy azt állítja, hogy valamiről nem tud.

Főnököd is az oszd meg és uralkodj elvén, az információk csepegtetésével, emberek egymásnak feszítésével próbálja vezetni a csapatot? Lehet, hogy érdemes figyelned a jelekre, nehogy benne ragadj egy hosszú távon testileg és lelkileg is ártó helyzetbe. 

4. Túlzás és általánosítás

A manipulátorok előszeretettel túloznak és általánosítanak. Olyan dolgokat mondhatnak például, mint hogy őket még soha senki nem szerette, múltjukkal kapcsolatban súlyos bántalmazásokról számolnak be (amikben érdekes módon általuk is kedvelt bántalmazási módok áldozatai lettek), miközben a leghomályosabb vádaskodásokkal állnak elő, hogy ne vagyük észre az érvelési hibáikat vagy a történeteikben tátongó óriási lukakat.

5. Passzív agresszió

Passzív agresszió esetén a manipulátor nem fejezi ki közvetlenül negatív érzéseit vagy problémáit, ehelyett közvetett módokat talál arra, hogy megmutassa a dühét és bántsa azt, aki nem úgy viselkedik, mint azt elvárná. Az érzelmi manipulátorok gyakran beleegyeznek például egy-egy programba, vagy igent mondanak valamilyen munkafeladatra, majd passzív-agresszív módokat keresnek arra, hogy a másik személy tudtára adják, hogy valójában nem is akarják azt csinálni. 

agresszió

A manipulátor pillanatok alatt eléri, hogy rosszul érezd magad. (Fotó: Getty Images)

Ilyenkor szándékosan halogatnak, ügyetlennek mutatják magukat, panaszkodnak, és más módon fejezik ki ellenérzéseiket. Az emberek persze számos okból lehetnek passzív-agresszívek, és nem is mindig a manipuláció a céljuk. A krónikus manipulátorok azonban ezt a taktikát arra használják, hogy bűntudatot keltsenek benned, és zavarba hozzanak. Most mégis miért haragszol? Hát nem megcsináltam, amit kértél?

6. Szociális és érzelmi zaklatás

A zaklatók nem mindig alkalmaznak fizikai erőszakot. Az állandó kritika, a felemelt hang és a fenyegetések az érzelmi zaklatás formái, és legalább annyira fájdalmasak lehetnek, mint az ütések. Szociális zaklatás lehet például a különböző pletykák terjesztése vagy a szándékos kirekesztés is, vagy az, hogy kellemetlen viccekkel élcelődnek a másikon. Ez a manipulátorok által alkalmazott taktika arra irányul, hogy a másik gyengeségeire mutasson rá, és elbizonytalanítsa az érintett felet. Nem ritka az intellektuális és a bürokratikus zaklatás sem.

Az intellektuális zaklatás esetén a manipuláló fél magát valamilyen megkerülhetetlen szakértőnek pozícionálja, és úgy tesz, mintha nélküle egyszerűen nem lehetne információhoz jutni egy-egy dologról. Például veled egyenrangú kollégaként magánál tart bizonyos információkat, hogy még a legbanálisabb ügyben is hozzá kelljen fordulni. A bürokratikus megfélemlítés a bürokrácia (törvények, hosszadalmas eljárások, kényszerű papírmunka) kihasználása, arra hogy valakit leigázzanak, vagy meghiúsítsák a céljait. „Mehetsz pereskedni, ha ráérsz 4-5 évet és tele vagy pénzzel. Szerintem jobban jársz, ha elfogadod, amit mondok”

7. Bűntudat és szimpátia

Sok ember rendkívül érzékeny a bűntudatra, egyesek még odáig is elmennek, hogy önmagukat büntetik olyan dolgok miatt, amik miatt nem is ők a felelősek. Az érzelmileg manipulatív emberek ezt a sebezhetőséget használják ki. Játszhatják az áldozatot vagy emlékeztethetnek a múltbeli szívességekre, amik miatt szerintük jogos elvárásaik vannak a másikkal szemben. Az ilyen típusú érzelmi manipuláció legegyszerűbb példája csenddel verés, amikor valaki azzal bünteti a másikat, hogy egyszerűen nem vesz róla tudomást, a másik fél pedig nem győzi rágni magát azon, hogy vajon mit követett el, miközben kedveskedéssel vagy más módon próbál a sértett fél kedvére tenni. 

8. Káros összehasonlíts és ítélkezés

Gyakran előfordul, hogy egy manipulatív személy (azért, hogy hergeljen, vagy elbizonytalanítson bennünket) összehasonlít valaki mással. Hozhat példának egy konkrét személyt, hogy elbizonytalanítson, vagy megpróbálhatja azt az érzést kelteni, hogy mindenki más azt csinálja, amit ő akar, egyedül te lógsz ki a sorból, esetleg mindenki rég megértette a feladatot, csak te vagy teljesen fogalmatlan. A manipulátorok azt akarják éreztetni veled, hogy valamit rosszul csinálsz, és hogy bármit is teszel, nem leszel megfelelő számukra. Csak a negatívumokra koncentrálnak, és nem kínálnak konstruktív megoldásokat.

9. A körülmények manipulálása

A manipulátorok arra törekszenek, hogy olyan légkört alakítsanak ki, amiben hatalmuk teljében érzik magukat. Vagy ilyenné formálják a környezetüket, vagy igyekeznek például a fontos megbeszéléseket a saját felségterületükre megszervezni. Előfordul, hogy valaki ragaszkodik ahhoz, hogy az otthonában vagy egyszemélyes irodájában találkozzon veled, máskor olyan határidőt szab egy feladat elvégzéséhez, amivel megfutamodásra vagy az általuk kínált alternatíva elfogadására kényszerít. 

Mit tehetünk, ha manipulálnak?

A manipulációt nagyon nehéz kezelni, különösen akkor, ha a manipulátor elérte, hogy érzelmileg kötődjünk hozzá, vagy akkor, ha más ok, például anyagiak vagy épp rokoni kapcsolatok, szomszédság miatt ki vagyunk szolgáltatva annak, hogy sok időt töltsünk el vele. 

Ha a környezetedben manipulatív személlyel van dolgod, a legjobb, amit tehetsz, ha minimalizálod a vele való kapcsolatot, ha viszont ez nem lehetséges, saját határaid erőteljes meghúzása lehet a cél. Arról, hogy hogyan ismerheted fel azonnal, ha manipulátorral van dolgod ebben a cikkünkben, arról pedig, hogy hogyan tehet tönkre egy narcisztikus kapcsolat, ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Kiemelt kép: Getty Images