Túl szép, hogy igaz legyen? – A párkapcsolati manipuláció egyik legveszélyesebb formája

Bemutatjuk a „legújabb” szerelmi mumust.

Véleményem szerint az angol nyelv egyik legcsodálatosabb sajátossága, hogy mindennek nevet ad, amit egyébként nem lenne olyan könnyű a nevén nevezni. Ez különösen igaz a párkapcsolati jelenségekre. Azt már minden létező magazin kivesézte, mit jelent a ghosting (ahogy mi is megtettük ebben a cikkünkben – a szerk.), nemrég a gaslighting jelentésével is közelebből megismerkedhettünk, most pedig itt van a love bombing, a legaktuálisabb téma a párkapcsolati katasztrófák között.

Az elmúlt hónapokban a magyar bulvár is hangos volt egy tiszavirág életű románctól, amely nem kizárt, hogy a love bombing minősített esetét mutatta be a szenzációra éhes közönségnek. Teljesen mindegy, kiről van szó, mert a jelenség bárhol, bárkivel megtörténhet.
Ha szépen akarjuk megfogalmazni, mit jelent pontosan a love bombing, mondhatjuk azt is, két ember egymásra találásának az a módja, amely túl szép, hogy igaz legyen. Mivel a jelenség jellemzően a hódítás szakaszában, azaz a kapcsolat legelején üti fel a fejét, ezért legtöbb esetben a férfiakra jellemző, de természetesen nem kizárólag rájuk. A love bombing elkövetője tulajdonképpen úgy viselkedik, mint egy hősszerelmes, ország-világ előtt vállalja heves érzelmeit, az sem baj, ha túlzóak, túl korán jönnek és persze irreálisak. Hiszen ez az, aminek a másik fél nagyon nehezen tud ellen állni, főleg ha már ki van éhezve a figyelemre, a törődésre, arra, hogy valaki kényeztesse. A másik fél ritkán tud olyan józan maradni, hogy képes legyen objektíven megítélni saját helyzetét, és az intő jeleket sokszor csak a környezete, vagy még az sem látja.

A már említett bulvárhír szereplőinek villámgyors románcát, amelyben a kapcsolat kezdeti szakaszának fontos mérföldköveit átugorva néhány hét után romantikus leánykérésre került sor, a média egyértelműen irigylésre méltó szerelmi történetként tálalta, azt sugallva, hogy aki ebben bármi veszélyeset lát, az nézzen magába, mert a hiba bizonyára benne van. Pedig nem.

Téged akarlak, akarjál te is!

A love bombing csúnyábban kifejezve nem más, mint beetetés. Aki elköveti, mindent megtesz, hogy a kiszemeltje a lehető legkülönlegesebbnek érezze magát. A kiszemelt azért is jó szó, mert a megismerkedés az ilyen esetekben általában nem véletlenszerű, nem a sors keze irányítja, hanem a love bombingot alkalmazó fél tudatos döntése. Akit ő kiszemel, az neki kell. Mindegy, hogy a másik mit akar, mindegy, hogy akar-e éppen párkapcsolatot, vagy egyáltalán, milyen életszakaszban van. Apelláta nincs. A hősszerelmes úgyis eléri célját, és ennek érdekében mindent, de tényleg mindent bevet. Valósággal bombázza a kiszemeltjét rengeteg sok bókkal, figyelemmel, nagyvonalúsággal, ajándékokkal. Eléri, hogy a másik nagyon rövid idő alatt azt érezze, végre igazán fontos valaki számára, végre értékeli valaki, hogy mennyire különleges és vonzó ember. Azonban amint célba ér a love bombing, a forgatókönyv gyorsan megváltozik. És amikor ez a 180 fokos fordulat bekövetkezik, biztosak lehetünk benne, hogy nem az Isten lábát fogtuk meg, nem mi vagyunk a kivételek, akikkel ez tényleg megtörtént és boldogan élhetünk, míg meg nem halunk, hanem az egyik legtoxikusabb párkapcsolati helyzetben találjuk magunkat, amelyből sokkal nehezebb a szabadulás, mint gondolnánk.
Szakértők szerint a love bombing egy olyan manipulatív randizási taktika, amely arra épül, hogy az elkövető a kezdeti szakaszban irreális figyelemmel és odaadással kápráztatja el kiválasztottját. A cél pedig az, hogy ennek megfelelő irreális érzelmi függést hozzon létre a másikban, és ezzel azt is megalapozza, hogy teljesen az irányítása alá kerüljön, és kötelezőnek érezze, hogy vele maradjon. Az egészben az a legrémisztőbb, hogy ez a legritkább esetben tudatos. Aki love bombingot követ el, az ezt nem direkt csinálja, tehát egyszerűen fogalmazva nem egy velejéig gonosz, hanem inkább egy nagyon sérült emberrel állunk szemben.

Ez pedig még nehezebbé teszi az elszakadást. A love bombing a nárcisztikus emberek egyik legnagyobb ütőkártyája, akik amúgy is komfortosan mozognak az érzelmi manipuláció mocsarában.

„Azoknak, akik nárcisztikus személyiségzavarban szenvednek, általában olyan kevés az önmagukba vetett hitük, hogy folyamatosan külső megerősítésre vágynak saját önbizalmuk megerősítésére – mondja Mallory Grimste a wellandgood.com cikkében. – Mivel saját magukkal kapcsolatban sokszor tehetetlenek, ezért egyik legfontosabb törekvésük, hogy másokat vonjanak a saját irányításuk alá, hogy ettől jobban érezzék magukat. Viszont a love bombing korai jeleit nagyon nehéz beazonosítani, hiszen ez általában a nárcisztikus személy bántalmazó körforgásának abban a szakaszában történik, amikor minden csodálatos. Ne feledjük, a nárcisztikus emberek a világ leglenyűgözőbb teremtései tudnak lenni.”
Maga a love bombing egyáltalán nem újdonság, amióta világ a világ, ismerünk olyan történeteket, amelyek így kezdődtek, és szörnyen végződtek. Amióta azonban nevet kapott, könnyebb is beszélni róla, és az utóbbi időben a közösségi médiafelületeket ellepték az ezzel kapcsolatos történetek. És ahogy az emberek elkezdték megosztani saját esetüket, úgy sikerült egyre többeknek azonosítani a jelenséget saját életükben.

A drága ajándékok és a túlzó figyelem lélektana

Ajándékot kapni egyáltalán nem rossz dolog, van azonban ennek egy olyan szintje, amikor az ember kezdi azt érezni, hogy valamit meg akarnak vásárolni belőle. És ez elég markáns intő jel. A love bombing sokszor irreálisan drága és felesleges ajándékokban ölt testet, különös ismertetőjele azonban az, hogy az ajándékozó nem győzi hangsúlyozni, mennyit költött. Ez egyfajta kötelességérzetet kelt a másik félben, azt az illúziót, hogy tartozik annak, aki ilyen drága ajándékokkal halmozza el őt.
Aki a love bombing eszközeivel él, soha nem fukarkodik a figyelmével sem (ez jellemzően sokszor a közösségi médiafelületeken is megmutatkozik, hadd lássa mindenki, milyen jó dolga van a kiszemeltnek). Persze, az ismerkedés, az egymásba szeretés egyik legfontosabb alappillére az, hogy érdeklődést mutatunk és figyelünk a másikra, azonban a love bombing esetében ez is átmegy szélsőségekbe.

Amikor a túlzott odafigyelés megszállottságba csap át, azt általában kamatostul követeli vissza a megszállott.

Amikor ez bekövetkezik, az már az a toxikus helyzet, amelyben az egyik fél minimum ugyanazt a figyelmet, kvázi megszállottságot követeli vissza, amit ő adott, és ha ez nem valósul meg, akkor jön a bosszú. Például irreális számonkérés egy megválaszolatlan sms kapcsán, őrjöngésbe átcsapó féltékenységi roham, ha épp nincs már hangulatunk a szexre.
A túlzott figyelemnek egyébként az is a hátulütője, hogy egy idő után megszokjuk, és ez lesz a normális a számunkra, sőt későbbi kapcsolatainkban is hiányolni fogjuk. Még akkor is, ha tudjuk, hogy amikor részünk volt benne, az toxikus volt, nem pedig valóságos.
Az is fontos intő jel, ha a másik minden idejét a kiszemeltjével akarja tölteni, mintha a világon semmi és senki más nem létezne rajta kívül. Természetes, hogy egy kapcsolat elején a felek sok időt szeretnének együtt tölteni, azonban ha valaki azt érzi, hogy a másik minden percben vele akar lenni, és ezt szinte ki is követeli, akkor érzelmi manipuláció áldozata. Amikor valaki azt akarja, hogy a másik fél minden szabad (és nem szabad) percét vele töltse, nem csinál mást, mint izolálja őt. Leválasztja az önálló életéről, és ezzel is erősíti a tőle való függést, valamint megnehezíti, esetenként szinte lehetetlenné teszi a tőle való szabadulást. Ez pedig hosszútávon a lehetséges legtoxikusabb párkapcsolati helyzet, amit csak el lehet képzelni.

Ismerd fel és fuss!

A love bombing nem más, mint érzelmi bántalmazás. Minél tovább marad benne valaki, annál nagyobb kárt okoz saját mentális egészségében. Aki love bombing áldozata, az érzelmi manipuláció áldozata is, amelyben a másik fél elveszi az élete, az érzelmei feletti irányítást, és eléri, hogy mérgező függőség alakuljon ki abban, aki gyanútlanul élvezte a világ legromantikusabb közeledését. Egy régi bölcsesség szerint akármilyen fantasztikusan érezzük magunkat, ha elfog minket az érzés, hogy valami bűzlik, hallgassunk a megérzéseinkre. Mert az esetek legnagyobb részében igazat mondanak. Szakértők szerint ha úgy gondoljuk, love bombing áldozatai vagyunk, sürgősen határokat kell állítanunk. Ha ez sikerül, és a kapcsolat folytatódik, akkor tényleg megfogtuk az Isten lábát, ha azonban számonkérés, érzelmi zsarolás és/vagy bosszú a válasz, ideje tovább állnunk. Lehetőleg azonnal.

Kiemelt kép: Getty Images