kihasználás

Ebből a 10 jelből tudhatod, ha valaki kihasznál téged

Hatalmi visszaélés, érzelmi manipuláció, társas kizsákmányolás – napjainkban egyre többször halljuk ezeket a kifejezéseket, és az esetek többségében ismerjük mögöttes tartalmukat is. Ebből kifolyólag azt hihetnénk, már mindent láttunk, és azonnal fel tudjuk ismerni, ha valaki az orrunknál fogva vezet bennünket, miközben valójában nem értékeli erőforrásainkat. Ám sok esetben ezek a viselkedésminták észrevétlenül szövik át életünket, ha pedig tudatosan nem figyelünk rájuk, nem vagyunk eléggé résen, gyakran előfordulhat, hogy jószándékunkból eredően olyan kapcsolatban találjuk magunkat, mely felemészti időnket és energiáinkat.
  • Ahhoz, hogy szabadulni tudjunk az adott helyzetből, fontos, hogy mielőbb felismerjük annak a jeleit, ha kihasználnak
  • Ha úgy érezzük, hogy nem értékelnek igazán, akkor nagy a valószínűsége, hogy kihasználnak, manipulálnak.
  • Esetenként a látszólag pozitív magatartás is árulkodó jel lehet. Mutatjuk, hogyan!

A kapcsolatok útvesztőjében nem könnyű kiigazodni, folyamatosan nyitott szemmel kell járnunk. Fontos, hogy határozottan meghúzzuk határainkat, máskülönben a környezetünk nem fogja tisztelni azokat. Akár energiavámpír van a közelünkben, akár mérgező személyiséggel hozott össze a sors – esetleg mi magunk vagyunk mérgezőek –, vagy valaki érzelmileg zsarol, netán még manipulál is, akkor csupán egyet tehetünk: szigorúan őrizzük, szükség esetén pedig cselekvéssel meg is védjük határainkat. 

Árulkodó jelek, ha a másik kihasznál bennünket

Ez az ellentmondást nem tűrő magatartás kulcsfontosságú a mentális és érzelmi jólétünk szempontjából, főként akkor, ha bizonyos szituációkban már bennünk is megszületik a kérdés: hát velem mindent meg lehet csinálni?

A megérzéseink általában nem csalnak, ha már így érezzük, akkor nagy valószínűséggel valóban kihasználnak.

Annak érdekében, hogy ne jussunk el erre a pontra, vágjunk a dolgok elébe tudatossággal, és ismerjük fel, mikor válik egyoldalúvá a viszonyunk valakivel.

Ahhoz, hogy szabadulni tudjunk egy kizsigerelő kapcsolatból, vizsgáljuk meg az alábbi 10 jelet, és figyeljük meg ezeket életünkben, hogy még idő előtt elkerüljük a kihasználással járó negatív következményeket.

1. Gyakran kér tőlünk, ám cserébe nincs viszonzás

Ez nem azt jelenti, hogy minden jócselekedetünk esetén számon kell tartanunk, mit várhatunk cserébe, hiszen akkor nem lenne értelme, de néha azért nem árt belegondolni, mi mikor számíthattunk a másikra utoljára. Ennek az ellentétes pólusa, amikor az illető képzeletben valóban jegyzeteli, mi az, amit ő már megtett értünk, mindez pedig nagy valószínűséggel arra utal, hogy a másik már jó ideje kihasznál bennünket. 

2. Természetesnek veszi, hogy mi itt vagyunk

Nincs azzal semmi gond, ha közeli barátként gyorshívón szerepel a nevünk, és legyen akár hajnali fél 1 vagy este 9 óra, vész esetén készséggel segítünk a másikon. A bajok ott kezdődnek, amikor valaki azt feltételezi rólunk, 24 órás ügyeletként működünk, és nem tartja tiszteletben a határainkat, érzéseinket vagy szükségleteinket. A dolgot súlyosbítja, ha válaszként még az elutasítást sem fogadja el, és végül mi érezzük rosszul magunkat, amiért nem álltunk készenlétben. 

3. Csak akkor keres, ha szüksége van valamire

Ékes példája a kizsákmányoló kapcsolatoknak, amikor az egyik fél csupán akkor érdeklődik a másik hogyléte felől – már ha egyáltalán udvariasságból ezt megteszi, és nem egyből a tárgyra tér –, amikor szüksége van valamire. Ha telefonhíváskor az első, ami a képernyőre nézve eszünkbe jut, hogy vajon épp mit akarhat az illető tőlünk, akkor gyanakodhatunk, hogy ez kihasználás. 

kihasználás

Van 10 hétköznapi jele annak, hogy valaki kihasznál bennünket. Ekkor képesnek kell lenni meghúzni a határainkat (Fotó: Canva)

4. Egyenlőtlen feltételeket szab

Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek – sokszor hallottuk ezt a mondást az értelmetlen testvércivakodások során, de vannak, akik felnőttként sem tudnak elszakadni az egyenlőtlen elvárásoktól, pláne, ha ezeket valaki mással szemben támaszthatják.

Amennyiben úgy érezzük, a másikra nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint ránk – például ő hívhat bennünket hétvégén, de mi ezt nem tehetjük meg fordítva, vagy nem érjük utol, amikor nekünk lenne szükségünk valamire – biztosak lehetünk benne, hogy felborult az egyensúly a kapcsolatban. 

5. Minden csak a másikról szól

A kihasználásra hajlamos személyek gyakran nem tesznek különösebb erőfeszítéseket annak érdekében, hogy valóban megismerjék a másikat. Tekintve, hogy énközpontúak, az esetek többségében saját szükségleteik vannak a fókuszban, ezért gyakran nem is tudnak válaszolni a másik féllel kapcsolatban felmerülő apróbb kérdésekre sem. 

6. Nem érdekli igazán, mi van velünk

Az előbbi tényezőből ered, hogy az illető nem csupán nem tudja, mi zajlik a lelkünkben, valójában nem is kíváncsi rá. Ha valaki társaságában rendre azt tapasztaljuk, hogy nem hallgat meg bennünket – talán még mondatainkat sem hagyja befejezni – nem veszi komolyan véleményünket, hiányzik az értő figyelem a hozzáállásából és sosem kér bocsánatot, ezesetben tudomásul kell vennünk, hogy ez hosszú távon nem is fog változni. 

7. Nem tartja be az ígéreteit

Aki nem tiszteli a határainkat és értékeinket, az a szavát sem fogja állni irányunkban. Természetesen bármikor adódhatnak olyan körülmények, melyek megakadályozzák az ígéretek betartását, de ilyenkor ha egy mód van rá, érdemes időben tájékoztatni az érintettet. Amikor az ilyen esetek egyik oldalról különös módon megszaporodnak, az sosem jelent túl jót a kapcsolat dinamikájára nézve. 

8. Hátsó szándék a dicséret mögött is

Fontos, hogy felismerjük az őszinte bókokból eredő feltétel nélküli kedvességet, de ugyanígy a saját érdekünkben azt is fel kell tudnunk mérni, a szép szavak mikor palástolnak valamilyen hátsó szándékot. Vannak, akik csupán azért dicsérnek meg bennünket, mert a méltatás révén kicsikarhatnak belőlünk egy kérést, vagy mi több, ha úgy tartja kedvük, hatalmukat demonstrálhatják felettünk. 

9. Konfliktus esetén nem számíthatunk rá

Még ha apró-cseprő dolgokban akadt is példa, hogy támaszkodhattunk rá, a kihasználást mesterien űző személyre konfliktushelyzetben már végképp nem számíthatunk. Megtévesztő lehet, hogy az illető szemtől szemben nagyvonalúan viselkedik, ha a helyzet úgy hozza, ám kiélesedő, többszemélyes konfliktusban biztosak lehetünk benne, hogy nem a mi oldalunkra áll majd. 

10. Mindig emlékeztet felsőbbrendűségére

A kihasználás is egyfajta hatalmi játszma. Úgy érezhetjük, bármit teszünk, a másik markában vagyunk, és az illető minden alkalommal emlékeztet is felsőbbrendűségére. Az, hogy az adott személy egy bizonyos rendszeren belül felettünk áll a hierarchiában, még nem jelenti azt, hogy folyamatosan érzékeltetnie is kell ezt. Ha mégis így tesz, akkor gyanakodhatunk, hogy indokolatlanul felborultak a kapcsolatban az erőviszonyok. 

A bántalmazás tipikus mondatokban is testet ölthet. Ez a 6 mondat például kimondottan nárcisztikus jellemre vall. 

Kiemelt kép: Getty Images