Mi emberek annyiféle változatos módon tudunk gonoszkodni egymással, egyesek pedig mesteri szinten űzik a műfajt. Pletyka, gázlángolás, kiközösítés, bullying… csak néhány azok közül a módszerek közül, amivel a mérgező emberek megpróbálják pokollá tenni a környezetükben élőket. De tehetünk ellene!

Érezted már úgy, hogy valaki pusztán eszközként tekint rád céljaid megvalósításához? Van olyan ember a környezetedben, aki így-vagy úgy, de eléri, hogy találkozás vagy egy rövid beszélgetés után hülyén érezd magad, bűntudatod legyen, és megkérdőjelezd saját véleményed? A manipulációnak számos válfaja létezik, a manipulatív embert pedig jó minél előbb felismerni és kizárni az életünkből.

Mutatjuk, milyen jelekre érdemes figyelned.

Átlépik a határokat

A manipulátorok fáradhatatlanul mennek előre céljaik érdekében, nem törődve azzal, hogy útközben kit bánthatnak meg. Előfordulhat, hogy bár minden erőddel igyekszel megvédeni magad a mérgező hatástól, ők addig nyúznak, míg

egyszerűen kifacsarnak érzelmileg, miközben teljességgel figyelmen kívül hagyják a személyes tér iránti igényedet.

Ha úgy érzed, hogy kollégáddal/ismerősöddel való együttlét kimerítő, megalázó, és rosszat tesz a mentális egészségednek, nagyon valószínű, hogy egy manipulátorral akadtál össze. 

Megkérdőjelezik a valóságodat

A manipulatív emberek a gázlángolás mesterei: ebben nagyon hasonlítanak a nárcisztikus emberekhez, és ez a tulajdonság a különféle szekták diktatórikus vezetőinek sajátja is.

A manipulátorok tudják, hogy a zavartság gyengíti és elbizonytalanítja az embereket, ők pedig ezt használják ki. Ha észreveszed, hogy ismerősöd rendszeresen megkérdőjelezi a valóságod, hazudik, majd amikor szembesíted vele, kétségbe vonja a szavahihetőségedet, sőt ép eszedet is, könnyen lehet, hogy egy manipulátor közelébe kerültél. 

Hárítják a felelősséget

A manipulátoroknak eszükbe sem jut, hogy egy-egy konfliktusban esetleg ők-e a hibásak, ehelyett minden hibát reflexből másra hárítanak. Egy manipulátor számára ugyanis minden kapcsolat arról szól, hogy hatalmat szerezzen más emberek felett, és felhasználja őket arra, hogy kielégítse az igényeit. Egy manipulatív személy semmi rosszat nem lát abban, ha nem hajlandó felelősséget vállalni a tetteiért, miközben arra kényszerít, hogy te vállald a sajátjaid, sőt az övéit is. Ismerős?

Mindig igazuk lesz

Még ha egy manipulatív személy téved is, mindent megtesz azért, hogy úgy tűnjön, neki van igaza. Amikor például rámutatsz arra, hogy miért viselkedtek elfogadhatatlanul, vagy hol követtek el hibát, kész érvvel fogják egy pillanat alatt racionalizálni a viselkedésüket, te meg csak kapkodod a fejed.

Mit tehetünk a manipulatív ember ellen? 

Ha manipulatív emberrel akadtunk össze, az folyamatos és nehezen kezelhető feszültséget hoz létre.

Ha tehetjük, szakítsuk meg a kapcsolatot az illetővel, mert rengeteg fejfájást spórolhatunk meg.

Ha ez nem lehetséges, próbáljuk sokkal határozottabban kijelölni a határokat az alábbi trükkökkel:

  • Ne kérjünk automatikusan bocsánatot! A manipulátorok szeretik eljátszani az áldozatot. Az egyik pillanatban még azt próbálod megmagyarázni, hogyan ártottak neked, és mire észbe kapnál, már fordítanak a kockán, és azon kapod magad, hogy bocsánatot kérsz valamiért, ami nem a te hibád volt. Ne vállalj felelősséget olyasmiért, amit nem te követtél el.
  • Tudd, mikor kell nemet mondani! A manipuláció lényege, hogy alkalmazója másokat irányítása alá vonjon, ezért nem érdemes megadni ezt az örömet a manipulatív embernek. Légy határozott abban, hogy mit nem tűrsz el, és ne érezd rosszul magad, ha a sarkadra állsz és nemet mondasz.
  • Minimalizáld a kapcsolatfelvételt! Ha nem lehetséges a kapcsolat teljes megszakítása, törekedj arra, hogy a lehető legkevesebb érintkezési pontot tartsd fel a manipulatív személlyel. 

Kiemelt kép: Getty Images