10 mód arra, hogy megtanuljunk nemet mondani a kapcsolatainkban

Jól tudjuk, hogy nemet mondani nem egyszerű, különösen az alá-fölé rendelt kapcsolatokban, legyen szó a főnökünkről, fiatalabb korban a szülőkről, rosszabb esetben a társunktól. Fontos lenne azonban megtanulnunk, hogy igenis érdemes felvállalni a véleményünket, valamint jogunk van kiállni magunkért.

1. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor ne adjunk egyértelmű „igen” vagy „nem” választ!

Nem számít, hogy mekkora nyomást éreztek, higgadtan közöljétek a partneretekkel, hogy szükségetek van egy kis gondolkodási időre. Nincs ebben semmi különös.

2. Gondoljuk át alaposan, mit szeretnénk válaszolni, és ha úgy érezzük, nemet kell mondanunk, hát mondjunk nemet!

Ami a másiknak megfelelő út, az nem biztos, hogy nektek is az lesz. Ha nem álltok készen arra, hogy belemenjetek egy komolyabb döntésbe, akkor bátran mondjatok nemet.

3. Ha azt mondjuk „nem vagyok biztos benne”, az mindent elárul majd rólunk.

Ne a másik személy álláspontja szerint döntsetek, azt pedig végképp ne hagyjátok, hogy nyomást gyakoroljanak rátok! Lehetőség szerint kerüljétek el a rábeszélést és a túlzott, önérdeket erősítő tanácsadást, végül pedig igyekezzetek jelét se mutatni befolyásolhatóságnak.

4. Ne próbáljuk meg megváltoztatni a másik reakcióját!

Ha valaki elégedetlen vagy dühös rátok, amiért nemet mondtatok neki, ne kezdjétek el győzködni az illetőt! Ehelyett inkább mondjátok azt neki, hogy megértitek a haragját, de gondoljon bele kicsit a ti helyzetetekbe is.

5. Kerüljük el a védekezést, vagy a hosszas magyarázkodást a döntésünk után!

Néha tényleg elég annyit mondani, hogy „ez most nem fog menni”. Lehet, hogy a választ mások önzőségnek fogják tartani, de gondoljátok csak végig: vajon ők megtennék értetek ugyanazt, amire titeket kértek? Sose magyarázkodjatok a választásaitok után!

6. Igyekezzünk nyugodtak és visszafogottak maradni, még akkor is, ha a másik indulatosan reagál.

Az agresszív viselkedés szorongóvá tesz és a negatív végkimenetel valószínűségét is növeli. Tartózkodjatok ettől a viselkedésformától, helyette próbáljátok meg a beszélgetőtársatokat is egy higgadtabb hangulatú diskurzus felé terelni.

7. Ne hibáztassunk másokat a saját (rossz) döntéseink miatt!

Sok ember a türelmetlenségével és az önzőségével megnehezíti a másik fél számára az önálló döntések meghozatalát. Ha úgy alakult, hogy mások érdekei és kívánságai szerint cselekedtetek, akkor bizony vállalni kell érte a felelősséget.

8. Ha nehezünkre esik nemet mondani, kezdjük apró lépésekkel!

Nem mindenki képes határozottan viselkedni, de a jó hír az, hogy meg lehet tanulni. Ha úgy érzitek, hogy több időre van szükségetek, akkor ne várjátok el magatoktól, hogy egyik napról a másikra megváltozzatok. Hagyjatok időt magatoknak, és apró lépésenként gyakoroljátok az erélyesebb fellépést!

9. Ha nemet mondunk egy szerettünknek, igyekezzünk biztosítani őt arról, hogy fontos a számunkra, csak éppen máshogy gondolkozunk az adott kérdésről

Akkor még inkább szükséges megbeszélni a történteket, ha a másik személyben bizonytalanságot ébresztettek. Konfrontálódás helyett kommunikáljatok!

10. Legyünk türelmesek saját magunkkal is!

Ne akarjatok mindent egyszerre, inkább lássátok be, hogy változtatni sosem könnyű. Teljesen normális, ha lassan megy a folyamat, a lényeg, hogy kitartsatok az elhatározásaitok mellett.

Nyitókép: Thinkstock

(psychologytoday.com)