Ezek a jelek árulják el, hogy egy szociopatával van dolgod

Szeretjük azzal nyugtatni magunkat, hogy mi (másokkal ellentétben) sosem dőlnénk be egy szociopatának, minket nem lehet csak úgy átverni – a túlzott elbizakodottság árát azonban általában duplán fizetjük meg. Érdemes tehát már az ismerkedésnél résen lenni, és akár a jelenlegi kapcsolatainkat is felülvizsgálni az alábbi árulkodó jelek után kutatva.

Bármennyire is szórakoztat bennünket, ha a mozivásznon problematikus, antiszociális jegyekkel bíró karaktereket láthatunk (gondoljunk csak például a világ legismertebb szuperkémjére, James Bondra), a való életben egy szociopatával együtt élni, vagy akár csak közeli viszonyt ápolni, nem leányálom. A pszichológiában az antiszociális személyiségzavart a társadalomba való beilleszkedés súlyos zavaraként határozzák meg, maga a kórkép pedig a „nem szeret, nem szorong, nem tanul” jellemzőkkel írható le a legrövidebben – foglalja össze a HáziPatika. Ez a személyiségzavar ráadásul sokkal gyakoribb, mint gondolnánk: az Amerikai Pszichiátriai Társaság szerint 100 férfiból körülbelül három szociopata, közülük pedig a legtöbben diszfunkcionális családból származnak. A kutatók szerint az a személy, aki szeretet nélküli légkörben töltötte a gyermekkorát, nagyobb valószínűséggel mutat később antiszociális jegyeket – de a betegség kialakulása természetesen nem minden esetben magyarázható csupán ennyivel, hiszen nem mindenki válik szociopatává, aki diszfunkcionális családból származik.

Az azonban, ha történetesen még tisztában is vagyunk a szociopátia kialakulásának okaival, még nem oldja meg egyik pillanatról a másikra a bajt. A szociopatákat nehéz kiszúrni, környezetük gyakran nem tudja egyértelműen meghatározni, hogy „mi is a baj”, azt viszont mindenki érzi, hogy valami nem stimmel. Nemcsak a beteg és a környezet mindennapjait mérgezheti meg ez a betegség, hanem bizonyos esetekben kifejezetten nagy veszéllyel is járhat. Érdemes tehát odafigyelni az alábbi jelekre, amelyek azt sejtethetik, hogy egy szociopatával van dolgunk!

1. Egyszerűen elbűvölő

Amennyiben éreztünk már olyat egy új ismerőssel kapcsolatban, hogy egyszerűen „túl jó, hogy igaz legyen”, akkor érdemes résen lenni, hiszen az esetek többségében ez valóban így is van. Vannak emberek, akik látszólag mindig tudják, mit kell mondani, ennek köszönhetően pedig könnyedén ráveszik a környezetükben élőket, hogy az ő elképzeléseiknek megfelelően viselkedjenek. Szellemesek, bájosak és megnyerőek, csak úgy vonzzák a többieket maguk köré, akik gyakran mindezen felül még elképesztően szexinek is gondolják őket.

Persze nem minden vonzó emberre vághatjuk rá automatikusan, hogy szociopata, mindenesetre érdemes némi gyanakvással tekinteni azokra, akik látszólag mindig a megfelelő dolgokat mondják. Próbáljuk meg a legtökéletesebbnek tűnő helyzetekben is megőrizni kritikai hozzáállásunkat!

2. Hiányzik belőle az empátia

A szociopaták a kezdeti tündérporhintés után hamar elkezdhetik felfedni személyiségük problémásabb elemeit, ezért érdemes nem abba a hibába esni, hogy valakit a legelső (hihetetlenül pozitív) benyomás alapján ítélünk meg, valamint ne is ragaszkodjunk (minden további bizonyíték ellenére) foggal-körömmel a róla kialakított álomképhez. Valószínűleg idővel megszólal a kis vészhang a fejünkben, ami azt mondja, hogy ha valaki 10 alkalomból kilencszer érzéketlen és rideg másokkal szemben, az valószínűleg mégsem egy kenyérre kenhető szent alak.

Ahogyan azt fentebb is írtuk, a szociopatákat az árulja el legkönnyebben, hogy képtelenek mások helyzetébe képzelni magukat, és a legtöbbször semmiféle megbánást sem tanúsítanak a helytelen tetteiket illetően. Mivel pedig nem érzik magukat rosszul amiatt, hogy kivel mit tettek, lényegében bármire képesek.

3. Sikertelen a társas kapcsolataiban

Amennyiben olyasvalakit sodor elénk az élet, aki nem képes másokkal kapcsolódni, inkább ne lovalljuk bele magunkat, hogy majd mi megváltoztatjuk őt. Bizonyára jó oka van annak, hogy egyetlen kapcsolata sem működik – és valószínűleg ez az ok nem az, hogy szegényt sajnos senki nem érti meg, mindenki csak bántja, és így tovább.

Annak ellenére, hogy ránézésre hihetetlenül elbűvölőek, a szociopaták nem képesek valódi, mély kapcsolatokat kialakítani, legyen szó barátságról, családi kapcsolatról vagy romantikus kapcsolatról – mindegyikkel meggyűlik a bajuk.

4. Mintha zsinóron rángatna

A szociopaták folyamatosan keresik a lehetőségeket arra, hogy feljebb és előrébb jussanak az életben, ennek érdekében pedig nem restek kihasználni a körülöttük élőket. Semmitől sem riadnak vissza: hazudnak, zsarolnak és visszaélnek a rájuk bízott információkkal.

Amennyiben úgy érezzük, hogy egy adott személy folyamatosan megpróbálja megváltoztatni a véleményünket valamivel kapcsolatban, vagy azon kapjuk magunkat, hogy teljesen új (rosszabb) emberré válunk az ő közelében, érdemes óvatosabbnak lennünk vele.

5. Úgy meg tud bántani, ahogy senki más

A szociopaták, miután sikeresen behízelegték magukat az életünkbe, esetenként nyíltan érzéketlenné válnak, néha pedig hajlamosak egész egyszerűen kegyetlenül semmibe venni másokat. Egyes szociopaták erőszakosak és agresszívek is lehetnek, míg mások „csak” verbálisan bántalmazzák a többieket – bárhogy is legyen, viselkedésük kulcsa, hogy nem törődnek magukon kívül senki mással, még a hozzájuk látszólag legközelebb állókkal sem.

Vizsgáljuk felül időről időre emberi kapcsolatainkat, vegyük észre, ha valaki rendszeresen megbánt bennünket, és tegyük ezt szóvá neki. Ne feledjük,

segítségünket mindig felajánlhatjuk, de senkit sem menthetünk meg saját magától.

A bántalmazó tendenciákat mutatható emberek, bármilyen mentális problémákkal is küzdjenek, esetenként ön- és közveszélyesek lehetnek, ezért érdemes mindig saját biztonságunkat priorizálni.

6. Rendszeresen hazudik, torzít

Például hazajön egy horgásztúráról, és elmeséli, hogy egy hatalmas, több méteres halat fogott – miközben a valóságban az állat alig volt 10 centi. Ez ártalmatlan butaságnak tűnhet, egy szociopata viszont nemcsak apróságokról hazudik (vagy téved véletlenül, ahogyan az bárkivel megeshet), hanem néha hatalmas hazugságokat is gyárt.

A szociopata elsősorban azért hazudik, hogy jobb színben tüntethesse fel magát (és hogy nőjön az egója), végeredményben pedig hajlamos addig ismételgetni a hazugságait, mígnem ő maga is elhiszi azokat. 

7. Sosem kér bocsánatot

A szociopatának meggyőződése, hogy sosem téved, olyannyira, hogy még amikor bizonyítékokkal szembesítik, akkor sem hajlandó elismerni, hogy nem volt igaza. Egyrészt emiatt van az, hogy soha nem kér bocsánatot, másrészt pedig mivel nem ismeri az empátiát, valóban azt gondolja, hogy nem tett semmi rosszat, így nincs is bűntudata.

Mit tehetünk, ha szociopatával van dolgunk?

Először is: ne kezdjünk el mindenkit kiirtani az életünkből, akire egy kicsit is igazak a fentebb leírtak! Előfordulhat ugyanis, hogy egy adott személy a fentiek közül rendelkezik egy-két tulajdonsággal, de nem mindegyikkel, és a maradékkal is eltérő szinteken. Ettől még ő nem szociopata – bár bántalmazó lehet.

Hivatalos, megbízható diagnóznist mindig csak szakember állíthat fel, ugyanakkor ezekre a jelekre érdemes odafigyelnünk fizikai és mentális jóllétünk érdekében.

Amennyiben pedig kapcsolati erőszak áldozatává váltunk, mielőbb kérjünk segítséget! Az alábbi elérhetőségeken ezt ingyenesen megtehetjük:

  • Rendőrség: 112
  • Helyi Család- és Gyermekjóléti Központ: Ha van családsegítője, őt keresse.
  • Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT): 06-80-20-55-20, www.bantalmazas.hu (csak maga az áldozat keresheti, védett ház itt intézhető)
  • Gyermekvédő hívószám: 06-80-21-20-21 (Bejelentés gyermek vagy felnőtt veszélyeztetettségére. Azonnal továbbítják az illetékes hatóság, ill. a rendőrség felé.)
  • Áldozatsegítő Vonal (jogi, pszichológiai, szociális segítség, kárenyhítés bűncselekmények áldozatainak és hozzátartozóiknak): 06-80-225-225 www.igazsagugyiinformaciok.kormany.hu/
  • NANE (segélyvonal nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek): 06-80-505-101, www.nane.hu
  • Ökumenikus Segélyszervezet (információnyújtás, jogi és pszichológiai tanácsadás): www.segelyszervezet.hu
  • Kék Vonal: bántalmazott gyerekeknek, fiataloknak: 116-111, bántalmazott gyerekek ügyében felnőtteknek: 116-000 (előhívó szám nélkül)  www.kek-vonal.hu

Kiemelt kép: Illusztráció – Ridofranz/Getty Images