Arról, hogy mit jelent az, hogy valaki pszichopata, az átlagembernek valószínűleg nincsenek pontos fogalmai. A pszichopaták legnagyobb része egyáltalán nem baltás gyilkos, hanem elsőre megnyerő, lehengerlő figura, aki simán elboldogul a társadalomban, csak épp közben rettenetes dolgokat művel. Ezért is működik olyan jól ez a figura a filmvásznon, pontosabban a sorozatokban.

Máris egy önellentmondásba kerültem. Cikkemben szerettem volna rámutatni, hogy a sorozatokban olyan izgalmasan működő pszichopata karakterek nem vérengző gyilkosok, hanem olyasvalakik, akikkel akár mi is összetalálkozhatnánk az életben, de ha jobban belegondolok, valójában mindegyikük gyilkos, és ilyen-olyan módon nem is egy emberélet szárad a lelkükön. A pszichopata személyiség klasszikus leírása megtalálható Hervey M. Cleckley The Mask of Sanity (Az épelméjűség álarca) című könyvében. „A pszichopata tökéletesen szalonképes, pontosan tudja, mennyi szenvedést tud cselekedeteivel okozni környezetének, csak éppen nem törődik vele.” Ez épp elég kiindulópont egy karakter megformálására, és ha a sorozatkészítők egy kis vért is adagolnak hozzá, akkor kész is a siker. Lássuk, melyek azok a sorozatok, amelyek a közelmúltban nagy sikert arattak, és főhősük pont olyan pszichopata, ahogyan az a nagy könyvben meg van írva.

Te

Biztosan sokak emlékeznek Penn Badgley-re a Gossip Girl című nagy sikerű sorozatból. Na, a Te című sorozatban egészen más oldalról ismerhetjük meg ezt a kiváló színészt. Az első epizód első öt perce annyira lebilincselő, hogy két évadig kitart a néző lelkesedése, sőt, tovább is, hiszen már készül a harmadik évad is. Szóval ebben az öt percben egy New York-i könyvesboltot látunk, ahova betér egy jó megjelenésű bölcsészlány. Közben a főhős gondolatait halljuk, Joe narrálja a jelenetet, aki néhány mondatban annyi párkapcsolati tanulságot tár elénk, mint egy szakkönyv. A pszichopatáknak rendszerint kiváló a pszichológiai érzékük, és ez a karakter olyan tűpontosan tárja fel hősnőnk lelkivilágát néhány mozdulatából és az öltözködéséből, hogy természetesen onnan már látni akarjuk, hova fog ez az egész kifutni.
A Te alkotói annyira ügyesek voltak, hogy a sorozatnézés közben többször azon kapjuk magunkat, hogy azért drukkolunk, hogy ne bukjon le ez kedves kis könyvesboltos fiú, aki különben a pincében egy üvegkalitkában tart fogva embereket és ha a céljai úgy diktálják, a gyilkosságoktól sem riad vissza.
A Te elsősorban a párkapcsolati tébolyt mutatja be, és azt, hogy mire képes valaki azért, hogy minden úgy történjen a valóságban, ahogyan ő azt a fejében már lejátszotta. Azt is meglátjuk, mennyire iszonyatosan jó tud lenni egy pszichopatával a párkapcsolat eleje, az ismerkedés, a romantika (főleg, ha végig rálátása van a telefonunkra és a lakásunkra, és emiatt rengeteg plusz infója van arról, hogy mire vágyunk.)
Joe és a történet többi szereplője is nagyon jól eltalált karakter. Mint a sorozatokkal ez gyakran megesik, itt is vannak túlkapások a második évadban, hiszen nehéz fokozni azt, amit az első évadban már megismertünk, de a történetet így is érdemes végigkövetni. Akárki akármit mond, és akármennyire ismeri a lélek legmélyebb bugyrait, a második évadvégi csattanóra senki sincs felkészülve, az biztos.

Hasznos tipp, hogy a Te című sorozat nem igazán nyomasztó, inkább izgalmas, ezért este is nyugodtan lehet nézni, nem zavarja meg egy átlagos érzékenységű néző nyugalmát (és álmait).

A Te megtekinthető a Netflixen.

Ratched

Viszonylag új sorozat, és szintén lebilincselő alkotás a Ratched, amely tulajdonképpen egy prequel, azaz a Száll a kakukk fészkére borzasztóan ellenszenves nővérének előtörténetéről szól. Az említett klasszikusban Mildred Ratchedet már akkor ismerjük meg, amikor nővérként ereje teljében és hatalmának csúcspontján van, a sorozat készítői pedig úgy gondolták, ér annyit ez a karakter, hogy szenteljenek egy sorozatot annak, vajon miért lett ilyen ez a gonosz nő.
A Ratched egyébként már nem feltétlen az a kategória, amelyet elalvás előtt is ajánlatos nézni. Az ötvenes évekbeli elmegyógyintézet már önmagában olyan helyszín, ahol adottak a felkavaró jelenetek, elég, ha csak azt a kérdést tesszük fel magunknak, vajon szeretnénk-e egy jégvágóval, a szemüregen keresztül elvégzett frontális lobotómiát egészen közelről látni. Nyilván nem, de a Ratched nem kíméli az idegzetünket. A nyomasztó helyszín és a brutális eljárások tökéletes ellenpontját képviseli a sorozat látványvilága. Az elmegyógyintézet bizonyos részei olyanok, mintha babaházban lennénk, mindenki, a betegek is, úgy festenek, mintha egy luxusmagazinból léptek volna ki. A képsorokat nézve nem hogy nem érezzük a vér és a veríték szagát, ami egy múlt századbeli elmegyógyintézettől elvárható, hanem egyenesen púderillatot és vattacukrot idéz a látvány.
A pszichopata nővért Sarah Paulson alakítja, de feltűnik a sorozatban a Szex és New Yorkból ismert Cynthia Nixon, valamint Sharon Stone is. Erős, és nagyrészt mentálisan teljesen kaotikus női karaktereket látunk, és ismét örülünk, hogy Hollywood most már 40-50 felett is hálás szerepekkel kínálja ezeket a nagyszerű nőket. 
Ami a pszichopátiát illeti, Mildred Ratched szintén az a figura, aki képes szimpátiát kiváltani a nézőből, még akkor is, ha rettenetes dolgokat művel. Sarah Paulson játéka elsősorban azért lenyűgöző, mert a hidegvérrel, előre megfontolt szándékkal elkövetett gaztettei között néha könnyek csillannak a szemében, és hirtelen mi is elhisszük, hogy ő csak jót akar.
Bár egy prequel esetében van limitje a további évadoknak, hiszen valahol véget kell érnie a történetnek, a Ratched esetében ez még nem a vég: a második évad már garantáltan el fog készülni.

A Ratched megtekinthető a Netflixen.

Dirty John

Jól kezdődik. Már a cím sem árul zsákbamacskát: tudjuk, hogy hősünk igazi mocsok, és ez a sorozat úgy készült el, hogy efelől a nézőnek egy percig ne is legyen kétsége. Biztos van abban valami, hogy a fiktív történetekben nagyobb mozgástere van az alkotóknak egy-egy karakter megrajzolására, John viszont igazi, hús-vér figura, hiszen a Dirty John egy Amerikában hírhedt igaz történeten alapul.
Ez egy klasszikus pszichopata love story, mesébe illő kezdettel, pszichothrillerbe illő folytatással, és horrorisztikus befejezéssel. A Dirty Johnt azért is érdemes végignézni, mert nagyon szépen vázolja fel egy pszichopatával megélt románc legmarkánsabb epizódjait. Egy igaz történeten keresztül láthatjuk, hogyan ejti rabul egy férfi egy jóval negyven feletti, elvált, a szerelemről már lemondott nő szívét, majd hogyan szigeteli el szeretteitől, hogyan fosztja meg védőhálójától, hogyan semmizi ki érzelmileg és részben anyagilag is, hogyan sírja vissza magát onnan, ahonnan már nincs visszaút, majd végül hogyan fajul odáig a helyzet, hogy valakinek meg kell halnia.
A Dirty John azért is nagyon ijesztő, mert nagyon valóságos. Címszereplője pedig egy olyan pszichopata, aki a nap legnagyobb részében abszolút másik életet él, és erről az életről a szerelmének halvány lila gőze sincsen. Annyira hihetetlen, amit csinál, hogy sokáig ez is menti meg: a nő egyszerűen képtelen elhinni, amiket állítanak róla, hiszen ő egy teljesen másik embert ismer és szeret.
Az igaz történeten alapuló „szerelmi” történetek, amelyben pszichopata az egyik fél, olyan sikerreceptnek bizonyultak, hogy a Dirty Johnnak már látható a második évada is, Betty Broderick címen, amely szintén egy megtörtént bűnesetet mesél el.

A Dirty John megtekinthető a Netflixen.

Éles tárgyak

Bár a sorozat már nem annyira új, és az is hivatalos, hogy nem lesz folytatása, mégsem maradhat ki ebből a felsorolásból. Főleg azért, mert ha azt kérnék tőlünk, mondjunk egy sorozatot, amelyben korunk leggyakoribb mentális problémái mind feltűnnek, akkor első körben ez biztosan eszünkbe jutna. Az Éles tárgyak is egy olyan sorozat, amely valódi jutalomjáték, elsősorban Amy Adams és Patricia Clarkson számára. Előbbi egy súlyosan alkoholista, magát folyamatosan pengével vagdosó újságírónőt alakít, utóbbi pedig az anyját, aki Münchausen-szindrómában szenved, és ebből számtalan bonyodalom adódik. Az Éles tárgyak szintén egy mélylélektani dráma, virágos tapétás házikóba csomagolva, de ha az igazi pszichopatáról kellene beszélnünk benne, aki gyilkosságokat követ el, akkor túl sok mindent kellene elárulnunk, és így már nem is lenne érdemes belenézni a sorozatba.
Az Éles tárgyak egyébként egy kerek bűnügyi történet, amely egy brutális gyilkossággal és egy brutális lelepleződéssel végződik, közben azonban lezajlik egy nyomasztó családi dráma és egy kissé borús hangulatú szerelmi szál is. És hogy mi ebben a vonzó? Jó kérdés, és válasz nincs is rá, csak több millió néző szerte a világon.

Az Éles tárgyak megtekinthető az HBO Gon.

(Kiemelt kép: nőklapja.hu)