parkapcsolat-krizis-valsag-tippek

Párkapcsolati válság: 3 lépés, amivel leküzdhető a krízis

A párkapcsolati válság egy tartós negatív spirál, amiből nagyon nehéz egy párnak kievickélnie. A rossz kommunikáció, a régi sérelmek felhánytorgatása, az újonnan felmerülő problémák egymást gerjesztve szítanak újra vitát, aminek a vége szakítás lehet. Most arra adunk tippeket, hogyan változtassunk a visszatérő, rossz mintázaton.
  • Krízis az, ami megrengeti a stabilnak tűnő párkapcsolatot. És akár a szakítás is szóba jöhet.
  • Sokszor éppen a közös múlt, a régi sérelmek élesztik fel újra és újra a vitákat, a spirálból pedig látszólag nincs kiút.
  • Minden kapcsolatban más és más konfliktuskezelési módszerek válhatnak be, de az biztos, hogy a megoldás mindkét fél részéről odaadást és munkát igényel. Az imago terápia például nagy segítség lehet.

Akármekkora is (volt) a szerelem, bizonyos témák feszegetése, az egymástól való függés, a régi sérelmek fel-felbukkanása olyan tartós vitaforrás lehet, ami krízisbe sodorhatja a biztosnak tűnő párkapcsolatokat is. Ellentmondásnak tűnhet, de a tartós konfliktusok kialakulásához érzelmileg biztonságos környezet kell, hiszen egy nem komoly kapcsolat ki sem bírna egy ilyen túlfűtött időszakot. Az egyik fél ugyanis hamar szakítana.

A tartós, intim, kötődő kapcsolatokban „kényelmesedhetnek el” annyira a felek, hogy hagyják kialakulni a válságot.

Az ilyen párok (tudat alatt) azt feltételezik, hogy úgyis kibírja a szerelmük a súrlódásokkal teletűzdelt, feszült időszakot. De ez nem feltétlenül igaz.

Jó hír viszont, hogy a párkapcsolati krízisek kezelése tanulható, egyes technikákkal elkerülhető, hogy minden egyes válság mélypontjánál el akarj költözni vagy beadd a válókeretet. Ráadásul, ha a konfliktuskezelő módszereket nem tanulod meg, akkor hiába szakítasz, a következő kapcsolataidban sem fogsz tudni megküzdeni ezekkel a krízisekkel és a vége mindig válás lesz.

parkapcsolat-krizis-valsag-tippek

A tartós párkapcsolat adta érzelmi biztonság ad olyan hátteret, amiben merünk vitatkozni, hosszan fenntartani egy krízist (Kép: Getty Images)

Ha sikerült meggyőznünk, hogy érdemes a konfliktuskezeléseden dolgozni, akkor görgess tovább a 3 egyszerű lépésért, amivel megmentheted a párkapcsolatodat!

Párkapcsolati krízis megoldása lépésről lépésre

Nem azt mondjuk, hogy sose szakíts, ha tarthatatlan a helyzet, vagy egyikőtök sem akarja már megmenteni a párkapcsolatot. Inkább arra ösztönzünk, hogy ezen a pár lépésen mindenképp haladj végig! Így egyrészt azt fogod érezni, hogy minden tőled telhetőt megtettél a szerelmetekért, másrészt ezek örökké használható, működő technikák, aminek elsajátítása mindenképp a javadra válik.

1. Azonosítsd a probléma forrását!

Az érzelmi túlcsordulást (vagyis a vagdalkozó, mindent a másik fejéhez vágó, majd megbánást maga után vonó balhékat) úgy tudod elkerülni, ha kinyomozod, mire vezethető vissza nálad a rossz érzés. Írd le, pontosan:

  • Mit érzel: félelem, harag, féltékenység?
  • Milyen régi sérelmeket ébresztett fel benned a vita?
  • Mivel nem értesz egyet?
  • Mit szeretnél hallani a másik féltől, vagy mit kéne tennie, hogy megnyugodj?
  • Ki és mivel bántott meg régen annyira, hogy most is felbőszít és kivetíted a jelenlegi kapcsolatodra is a sérelmeidet?

Ha ezekre őszintén válaszolsz, akkor máris tisztábban fogod látni, hogy mi zavar igazán, a saját érzelmi viharaidban is jobban elnavigálsz majd, és könnyebb lesz a következő kríziskezelő lépésre rátérni.

Extra tipp: Mielőtt elkezdenéd kezelni a válságot, tanulj meg egy gyors önmegnyugtató módszert. Lehet az légzéstechnika, meditáció, vizualizáció, a lényeg, hogy egy heves vita után, alatt gyorsan rendezze a pulzusodat és persze a gondolataidat.

Íme egy 10 perces boldogságmeditáció, ha instant segítségre van szükséged a párkapcsolati válságban.

2. Vess véget a rossz dinamikának!

Ez nem azt jelenti, hogy hagyd ott a partneredet a vita közepén és hercegnősen vonulj ki a helyzetből! A trükk a vita dinamikájának megfordításában rejlik, de ehhez az kell, hogy felismerd a visszatérő, káros mintázatot.

Milyen lehet egy ilyen rossz mintázat?

Például az egyik fél már lezárná a vitát, de a másik fenntartja a feszültséget, kötözködik. Vagy ilyen a számon kérő, támadó kommunikáció, amiben nincs helye a megértésnek, elfogadásnak. De rossz dinamika lehet az is, ha azzal hozakodsz elő, hogy másnak mi a véleménye, hogyan kritizálja a partneredet egy közös ismerős.

Extra tipp: Fogadd el a másik érzéseit akkor is, ha úgy érzed, ő teljesen más mozit néz. Neki az a valóság, így emlékszik bizonyos helyzetekre, és nem úgy, mint te. Az is lehet, hogy a partnered sokkal rosszabb lelki állapotban van, mint amit eddig bevallott. Kérdezd meg tőle vagdalkozás helyett, hogy mi a sérelmeinek a gyökere. Ha erre a pontra együtt elértek, az már a válság elsimításának a kezdete lehet.

3. Alkalmazkodás a változáshoz

Egy krízist fel kell dolgozni, ráadásul együtt kell túllendülni rajta. Ha nem így tesztek, újra fellángolhat a vita. Hogy nyugvópontra jussatok, biztosítani kell a másikat az elköteleződésetekről és a nyitottságotokról, hogy bármikor hajlandóak vagytok beszélgetni.

Létezik egy kommunikációs módszer párkapcsolati krízis leküzdésére: az imago párterápia. Az imago kapcsolati terápiát a 1980-as években Harville Hendrix és felesége, Helen LaKelly Hunt dolgozta ki. Az imago egy olyan beszélgetési módot javasol, amely lehetővé teszi mindkét partner számára, hogy úgy érezze, a másik teljes mértékben meghallgatja. Ennek persze vannak kötött feltételei.

Az első partner egy adott ideig (5 perc és 30 perc között) kifejti álláspontját, a másik pedig próbálja visszaadni az elhangzottakat. Ilyenkor kiderült, hogy biztosan, 100%-ban megértette-e a másikat. A beszélgetés második felében fordított szerepben kell ugyanezt tenni. A fókusz a teljes megértésen és elfogadáson van – ez egy bevált módszer, amit világszerte sok párkapcsolati coach is használ és ajánl.

+1. Ünneplés

Végre túljutottatok a párkapcsolati krízisen? Mindenképp ünnepeljétek meg! Lehet ez egy vacsora egy különleges helyen, romantikus hétvége vagy akár egy olyan közös program, amivel mindketten kiléptek a komfortzónátokból, és ezzel tesztek pontot a közös munkátok végre.

Ha pedig minden rendben van köztetek, ez lehet a következő párkapcsolati kihívás:

Ha ezt az 5 kérdést fel meritek tenni egymásnak, akkor valóban stabil a párkapcsolatotok.

Kiemelt kép: Getty Images