izzadas-egeszseg-elonyok

Legyen valami jó is a hőségben! – Az izzadás 5 rejtett előnye

Imádjuk a nyarat, de valljuk be, a fojtogató hőség, valamint az ezzel járó fokozott izzadás senkinek sem hiányzott. Sokan ezeket tartjuk az évszak legkellemetlenebb velejáróinak, pedig a verejtékezés egy nagyon hasznos testi funkció.
  • Az izzadást gyakran puszta kellemetlenségnek tekintjük, pedig kulcsfontosságú testi funkciónk.
  • Mutatjuk, mennyi előnyünk származhat abból, ha izzadunk!
  • A cikk végén viszont azt is eláruljuk, mikor tekinthető kórosnak az izzadás.

Becslések szerint nagyjából két- és ötmillió közé tehető az emberi testet borító, hőszabályozást betöltő verejtékmirigyek száma, melyek közül két típust különböztetünk meg: ekkrin mirigyeket és apokrin mirigyeket. Előbbiek közvetlenül a bőr felszíne alatt, a test nagy részét lefedve bújnak meg, utóbbiak pedig a hónalj, a nemi szervek, a száj és az orr környékén helyezkednek el.

Míg az ekkrin mirigyek által kibocsátott verejték színtelen és szagtalan, addig az apokrin mirigyek váladéka szintén szagtalan, ugyanakkor lúgos kémhatású is, ami gyorsan bomlik, ebből kifolyólag pedig erősebb lehet a szaga is, amennyiben huzamosabb ideig nincs lehetőségünk tisztálkodni. A mirigyekből származó verejtékcseppek 99%-a víz, a fennmaradó 1%-ot pedig a karbamid, a tejsav, a húgysav és az ammónia teszi ki. Ezekből az elemekből több megtalálható a vizeletben is, ami szintén tökéletes példája annak, hogy a váladékozás egyúttal méregtelenítést is jelent.

Bár a méregtelenítésért első sorban a máj és a vese felel, nyomokban az izzadság is segíthet eltávolítani bizonyos méreganyagokat – például nehézfémeket – a szervezetből. És ez még nem minden!

Dezodor vagy izzadásgátló? Nagyon nem mindegy, hogy melyiket használjuk!

5 ok, amiért ne bánjunk, hogy izzadunk

Téged is bosszant a nyári izzadás? Gondolj arra, hogy milyen keményen dolgozik a tested azért, hogy a lehető leghosszabb ideig maradj egészséges! Lássuk, hányféle előnyöd származhat abból, ha izzadsz!

1. Az izzadás szabályozza a test hőmérsékletét

A váladékozás egyik legfontosabb funkciója a testhőmérséklet szabályozása. A túlmelegedés számos egészségi kockázattal jár (megemelkedett pulzusszám, csökkent vérellátás, hőguta és kiszáradás). Az izzadás az, ami a test lehűtésével csökkenti a fenti is említett panaszokat és kockázatokat. 

2. Az izzadás csökkenti a krónikus betegségek kockázatát

A rendszeres szaunázás előnyeiről biztosan mindenki hallott már, hiszen az elmúlt években számos kutatás bizonyította, hogy mennyi mindenben támogatja a szervezetünket.

A szaunázás többek között csökkentheti a krónikus és akut betegségek, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri panaszok, neurokognitív zavarok, gyulladások és más, oxidatív stresszből származó betegségek kockázatát. Mindeközben méregtelenítő hatása révén az immunrendszert, a keringést és a bőr ellenálló-képességét is erősíti, hála a gőz és a meleg következtében kialakuló fokozott izzadásnak.

3. Tiszta bőr és rugalmas izmok

Észrevetted már, hogy a bőröd mennyivel ragyogóbb és élettel telibb egy kiadós edzés (vagy izzadás) után? A testmozgás következtében megnövekedett véráramlásnak köszönhetően a bőr textúrája és hidratáltsága is fokozódik, ezzel egy időben az izzadsággal pedig méreganyagok is távoznak a szervezetből, így a bőröd is kisimultabb, feszesebb és puhább érzetet kelt.

izzadas-egeszseg-elonyok

Izzadás során ne feledkezzünk meg a folyadékpótlásról! (Fotó: Getty Images)

Mivel izzadás során felgyorsul a keringés is, az izomlázért felelő tejsav is gyorsabban távozik a szervezetből – magyarán a bőrünk mellett az izmaink is ellenállóbbak lesznek.

4. Az izzadás erősíti az immunrendszert

Kutatások kimutatták, hogy a verejték olyan összetevőket is tartalmaz, mint a természetes antibiotikus tulajdonságokkal rendelkező dermicidin fehérje.

Magyarán az izzadás a bőrön megtelepedő káros baktériumokkal és fertőzésekkel is felveszi a harcot. 

Ami nem is annyira meglepő, ha jobban belegondolunk abba, miért is szoktunk izzadni láz esetén. Ha egy vírusos vagy bakteriális fertőzés során felszökik a lázunk, az részben azért van, mert az érintett kórokozók érzékenyebbek a hőre, mint a testünkben lévő fehérjék (például a dermicidin). Így a megemelkedett testhőmérséklet elpusztíthatja a kórokozókat, miközben az immunrendszert támogatja a fertőzés elleni küzdelemben.

5. Az izzadás csökkenti a vesekő kockázatát

Izzadással többek között só is távozik a szervezetből, miközben a folyamat segít megtartani a kalciumot a csontokban. Ennek eredményeként a verejtékezés hatékonyan csökkenti a vesékben és a vizeletben felhalmozódó só és kalcium mennyiségét, ami egyébként esetleg veseköveket okozna. Emellett azok, akik izzadnak, vagy valamilyen megerőltető tevékenységet végeznek, hajlamosak több folyadékot fogyasztani – ezzel pedig szintén megelőzhető a vesekő kialakulása.

Amikor kóros az izzadás…

Bár az izzadás számos előnnyel jár, fontos tudni, hogy hátrányoktól sem mentes. A túlzott verejtékezés nemcsak kellemetlen, de kiszáradáshoz is vezethet, ha nem gondoskodunk a megfelelő folyadékpótlásról. Hiperhidrózisról, vagyis túlzott mértékű izzadásról akkor beszélünk, ha a verejtékezés meghaladja a normális mértéket (például a talpakon, a tenyereken, a hónaljon, a hajlatokban, a nyakon és a fejen).

A jelenség komoly egészségi kockázatot rejthet, beleértve a szívelégtelenséget és az anyagcserezavarokat is. Sőt, kutatások szerint egyes rákos megbetegedésekkel is összefüggésbe hozható. Ezért, ha azt tapasztaljuk, hogy az átlagosnál jobban és többször izzadunk, és hiába minden próbálkozás, semmi sem segít a helyzeten, mindenképp keressük fel a kezelőorvosunkat!

Izzadás esetén egy jó dezodor sok kellemetlenségtől megkímél. De biztos, hogy jól használod? Korábbi cikkünkből kiderül!

Kiemelt kép: Getty Images