Mit érdemes róla tudni, és mire kell figyelni? A Nők Lapja Szépség 2021-es tavaszi számának cikke.

Sportolás, napozás, vizsgázás és stresszes munkahelyi szituáció közben természetes, hogy izzadunk. Ha azonban a verejtékezés már egészen hétköznapi helyzetekben is kellemetlenséget okoz, érdemes tenni ellene. Az orvostudománynak köszönhetően ma már különböző megoldások közül választhatunk egyéni helyzetünk, pénztárcánk, de leginkább orvosunk tanácsa alapján. Áts Anna írása.

Aki került már kínos helyzetbe a ruháján megjelenő terjedelmes folt vagy a pókerarca ellenére az izgalmát leleplező izzadt tenyere miatt, talán feltette magának a kérdést: vajon miért szúrt ki vele a természet ennyire. A bosszankodás helyett ilyenkor érdemes felidézni, hogy az izzadás fontos szerepet tölt be szervezetünk hőszabályozásában. Az elpárolgó verejték hűti a testünket, így segíti elő hőmérsékletünk állandóságának fenntartását. Attól függően, milyen külső vagy belső hatások érnek minket, a verejtékezés mértéke is változik. A külső környezet hőmérséklete, a sporttevékenység, a stressz, de akár a csípős ételek vagy alkohol fogyasztása is aktiválhatja a verejtékmirigyeket, ezáltal megindítva az izzadást. Hőháztartásunk folyamatos szabályozásáról 3 millió verejtékmirigy gondoskodik, közülük az apokrin mirigyek a szőrtüszők közelében helyezkednek el, és a verejték szagáért is felelős váladékot választanak ki. Az ekkrin mirigyek pedig szagtalan verejtéket termelnek, és a teljes testen megtalálhatók, de számuk a homlok, a tenyér és a talp területén a legmagasabb.

Hiperhidrózis

Orvosi értelemben akkor beszélünk túlzott izzadásról, vagyis hiperhidrózisról, ha a páciens olyan helyzetekben is fokozottan verejtékezik, amikor a körülmények ezt nem indokolják. A hiperhidrózis érinthet csupán egy bizonyos testrészt, akár csak a kezet, a lábat vagy a hónalj területét.

Mi számít kórosnak?

„Az izzadásnak különböző lépcsői vannak. Akadnak, akik felmennek egy hegyre, amitől megizzadnak, és már ezt is túlzásnak érzik, pedig ez természetes folyamat. De ha például egy beteg lefekszik a kezelőasztalra, és a papírlepedő abban a pillanatban átázik alatta vagy kézfogáskor olyan vizes a keze, mint ha épp most mosta volna, de nem törölte meg, felmerül, hogy pszichológiai kezelésre van szüksége – mondja dr. Csoszánszki Nóra bőrsebész. – Orvosi értelemben tehát akkor beszélünk túlzott izzadásról, vagyis hiperhidrózisról, ha a páciens olyan helyzetekben is fokozottan verejtékezik, amikor a körülmények ezt nem indokolják. A hiperhidrózis érinthet csupán egy bizonyos testrészt, akár csak a kezet, a lábat vagy a hónalj területét. De olyan páciens is van, akinek például csak az egyik lábán jelentkezik a túlzott izzadás.”

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Milyen életmódbeli tényezők befolyásolják az izzadást?
Kezelések, amelyekkel csökkenthető a kóros probléma.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .
Ez is érdekelhet