Tabu? Nem kéne, hogy az legyen! A Nők Lapja 2020/30. számának Egészség rovata.

Az izzadás természetes folyamat, és igen hasznos is, hiszen szabályozza a testhőmérsékletet, és segíti a szervezetet a méregtelenítésben. Ám sajnos előfordul, hogy a verejtékcseppek túlzott mennyiségben árasztanak el bennünket, ami sok kellemetlenséggel jár, netalán betegséget is jelez. Hogyan kezelhető, és mikor kell orvosi segítséget kérni? Ennek jártunk utána.

Az izzadás a szervezet természetes vélaszreakciója a testhőmérséklet emelkedésére, ezt a folyamatot az idegrendszerünk szabályozza. Mértéke függ a külvilág hőmérsékletétől, a fizikai aktivitásunktól, érzelmi állapotunktól, emellett genetikai tényezőktől, a stressztől, a háttérben húzódó betegségektől.
„Az erős verejtékezésben, orvosi nevén hiperhidrózisban genetikai tényezők is szerepet játszanak, megfigyelhető a családon belüli halmozódás – mondja dr. Lukácsi Andrea bőrgyógyász. – Jelenleg is folynak genetikai kutatások, melyek segítségével specifikus kezelést szeretnének kifejleszteni a szakemberek. A genetikai eredetű izzadás leggyakrabban serdülőkorban kezdődik. Amennyiben felnőttkorban jelentkezik nagy fokú verejtékezés, mindenképpen javasolt a kivizsgálás, hogy a belgyógyászati betegségeket, hormonzavarokat ki lehessen zárni. Felnőttek esetén, ha új keletű a jelenség, jellemzően másodlagos izzadásról van szó, amely lehet gyógyszer mellékhatása, illetve állhat a hátterében anyagcsere- vagy endokrinzavar, 58 neurológiai, illetve daganatos betegség, fertőzés. Például menopauza idején gyakoriak a hőhullámok és a periodikusan jelentkező fokozott verejtékezés.”

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 5 előfizetői tartalmat megnyitunk neked!
Ízelítő a cikk tartalmából
Miért okoz izzadást a stressz?
Mit tehetünk hiperhidrózis esetén?
Érdekességek az emberi verejtékmirigyekről.
Próbáld ki most kedvezményesen!