8 pohár víz hidratálás

Biztosan elég mindenkinek az ajánlott 8 pohár víz naponta?

Az ajánlás évtizedek óta tartja magát, ettől még nem biztos, hogy megállja a helyét.
  • Máig tartja magát a mítosz, hogy a testünk megfelelő működéséhez naponta 8 pohár tiszta vízre van szükség, de ez tényleg elég?
  • Melegben, fizikai megerőltetés mellett ennél sokkal többet kell inni.
  • Magas víztartalmú zöldségeket, gyümölcsöket és a nap folyamán elfogyasztott levest, teákat is bátran számoljuk bele a folyadékbevitelbe.

Először is vegyük végig, miért fontos a megfelelő folyadékbevitel és miért a víz az ideális innivaló. A szervezetünk is 60%-ban vízből áll. Ahhoz, hogy az emésztésünk, a kiválasztási rendszerünk, az agyunk, a keringésünk na és az ízületeink megfelelően működjenek, folyamatos folyadékpótlásra van szükségünk.

Nyáron különösen fontos, hogy a szervezetünk hőháztartása jól működjön. Minél melegebb van, annál többet kell innunk, hogy ezt fenntartsuk.

A 8 pohár víz akkor elég, ha nincs nagy hőség és nem vagyunk betegek (nincs lázunk, hasmenésünk, nem gyötör hányás vagy étvágytalanság). Az új ajánlás szerint ennél kicsit több folyadékra van szükségünk, ha azt szeretnénk, hogy a szervezetünk a leghatékonyabban működjön.

Az új ajánlás

A folyadékbevitelre vonatkozó újabb irányelveket az Institute of Medicine és a Dietary Reference Intakes közös kutatás alapján állította fel:

a nők számára napi 2,7 litert (11 pohár), férfiaknak 3,7 litert (13 pohár) javasolnak.

Azért is volt szükség újabb ajánlásra, mert megváltozott az életmódunk és az átlagos hőmérséklet is magasabb lett világszerte. Ráadásul rengeteg olyan italt és ételt is fogyasztunk, aminek dehidratáló (folyadékelvonó hatása) van: ilyen az alkohol, a sok koffein és a túl sós készételek. A rágcsálnivalók, előre csomagolt szendvicsek, felvágottak, sajtok, félkész ételek (virsli, pizza, rántott ételek) mind rengeteg sót tartalmaznak.

8 pohár vízivás

A vízbe tehetsz gyümölcsöt is, így vitaminokhoz és rosthoz is jut a szervezeted (Fotó: Getty Images)

Folyadékpótlás okosan

Jó hír, hogy nyugodtan beleszámolhatunk a hidratálásba olyan italokat, ételeket is, mint a levesek (lehet az hideg gyümölcsleves vagy meleg gulyás is), a csökkentett zsírtartalmú tehéntej, növényi tejek, cukormentes jeges tea, limonádé, görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka, cukkini, tök. 

Minden, amiben magas a víztartalom és kevés a cukor, valamint a zsír, jól hidratál.

Ha nincs jó étvágyad melegben, akkor napközben készíts laktató, tápláló turmixokat, amiket hűsítőként is elfogyaszthatsz. Ehhez az kell, hogy minden hozzávalót a hűtőből kapj elő, de tehetsz bele jeget is, hogy még hidegebb legyen.

Vitamin- és rostdús hidratálás smoothie-kkal: próbáld ki a nyári turmixreceptjeinket.

Honnan jön a 8 pohár víz mítosza?

Valószínűleg az Egyesült Államok Élelmiszer- és Táplálkozási Tanácsának még az 1940-es években kiadott rendeletéből ered a 8 pohár víz fogyasztásának ajánlása. Ebben a rendeletben mindenkinek napi 2,5 liter (84,5 uncia) víz elfogyasztását javasolták – tehát a régi sem áll messze a mai orvosi ajánlástól. 

A régi és az új ajánlás egy átlagos felnőtt hidratálására vonatkozik, akik átlagos súlyúak, és nem végeznek fizikai munkát a kinti hőségben. Ha aktívan, melegben dolgozunk, sportolunk, kertészkedünk, kerítést festünk, kirándulunk, mindig sokkal több vizet igyunk.

5 tipp, hogy több vizet tudj inni

  • Minden étkezés előtt igyál meg egy kis pohár vizet.
  • Bontsd fel a napot 3 részre: délelőttre, kora délutánra, estére. Igyál 1-1 litert a külön szakaszokban, ahogy jól esik.
  • Tegyél be a hűtőbe 1-2 üveg vizet, ilyen melegben könnyebben csúszik a hűs folyadék.
  • Ízesítsd a vizet friss gyümölcsökkel, citromkarikával, eperrel, málnával és használj fűszernövényeket is: mentát, citromfüvet, bazsalikomot, rozmaringot, levendulát.
  • Vegyél egy olyan kulacsot, amiben középen van jégakku, így mindenhova magaddal tudod vinni a hűsítődet!

A túl sok vízivás sem egészséges, sőt bele lehet halni a vízmérgezésbe, ahogy ez egy fiatal anyukával nem is olyan régen megtörtént.

Kiemelt kép: Getty Images