csípés fajták

Vérszívók a láthatáron! – Derítsd ki, mi csípett meg, és kezeld jól!

Bármerre járunk nyáron, találkozhatunk ilyen-olyan vérszívókkal. Azok sem ússzák meg, akik vízpart helyett a hegyekben hűsölnek vakáció alatt. A legtöbb csípést akkor tudjuk hatékonyan kezelni és megelőzni, ha tisztában vagyunk vele, mi csípett meg bennünket. Ebből a kalauzból most kiderül, mi tehetsz a viszkető dudorok ellen.
  • Ma már többféle módszerrel is megelőzhetjük a csípéseket: rovarriasztó tapaszt, spray-t vagy karkötőt is használhatunk. 
  • Egy szúnyogcsípés is kiválthat olyan súlyos irritációt, hogy bedagad a kézfejünk vagy az arcunk.
  • Attól függően, hogy néz ki a csípés, lehet, hogy másként kell kezelni – mutatjuk, hogyan.

A jó időben egyre többet vagyunk szabadban, de nemcsak mi, hanem a vérszívók is nyáron vannak a legjobb formában, és ezzel megkeserítik az életünket. A klímaváltozás miatt pedig olyan rovarok csípéseire is fel kell készülnünk, amelyek trópusi betegségeket terjesztenek. Egyre nő a Dengue-lázat terjesztő tigrisszúnyog és a krími-kongói vérzéses lázzal fertőző hyalomma-kullancsok száma hazánkban is.

A legtöbb, amit tehetünk, hogy úgy megyünk szabadba, hogy előtte jó alaposan befújjuk magunkat kullancs- és szúnyogriasztó spray-vel, és minél nagyobb felületet ruhával is eltakarunk. De mit tegyünk, ha már megjelennek a nagy, viszkető csípések a rajtunk, vagy kikandikál a bőrünk alól egy termetes kullancs? 

csípés fajták

Balról sorban a leggyakoribb csípések: szúnyog, ágyi poloska, kullancs, méh, hangya és pókharapás (Kép: Getty Images)

1. Kullancscsípés

A kullancsok csípése azért kivétel, mert ezt a csípést akkor vesszük észre, amikor még tart a vérszívás, vagyis amikor a kullancs még bennünk van. Önmagában a csípés egyébként nem okoz problémát, baj akkor van, ha a kullancs fertőzött. A fent említett vérzéses lázon kívül a kullancsok terjeszthetnek még vírusos agyhártyagyulladást és Lyme-kórt, viszont ha a befúródástól számított pár órán belül eltávolítjuk a vérszívót, akkor nagy eséllyel nem tud megfertőzni bennünket.

Amennyiben megcsípett a kullancs, így tudod biztonságosan eltávolítani.

Így kezeld: könnyen beszakadhat a kullancs feje kiszedéskor, ami miatt pár napig vagy akár néhány hétig is gyulladt lehet a csípés hely, de ettől ne ijedjünk meg! Fertőtlenítés után kezeljük valamilyen gyulladáscsökkentő, gyógynövényes (körömvirág, levendula, aloé vera) krémmel. Ha a csípés helyén gyanús, pirosas, kör alakú, duzzadt nyom marad, mindenképp végeztessünk egy Lyme-tesztet, hogy nem kaptuk-e el.

2. Méhcsípés

A méhcsípés igen kellemetlen, és napokig gyógyulhat a helye. A méhcsípés ritka, az állat is szeretné elkerülni, hiszen a csípésbe a méh belehal, a fullánkja a bőr alatt marad, és kellemetlen, forró, égő, fájdalmas dudort hagy maga után. 

Így kezeld: Csipesszel szedd ki a fullánkot a bőr alól, tegyél a csípésre hűsítő borogatást, jegeld. Amikor pedig elmúlt az égető fájdalom, akkor kend be antihisztamin tartalmú krémmel, mert ebben a szakaszban nagyon viszketni fog és be is dagadhat. Ha a csípés után lázat, szédülést, hányingert, hányást, légszomjat tapasztalsz, azonnal hívj mentőt vagy kérj segítséget, mert ezek a súlyos allergiás reakció jelei.

3. Szúnyogcsípés

Ha egy „mezei” szúnyogcsípésről van szó, akkor nincs más teendőnk, mint hűs borogatással megnyugtatni a területet, és erős viszketés esetén antihisztaminos krémmel kenni, amíg el nem múlik a duzzanat. Azonban

ha a csípés utáni napokban rossz a közérzetünk, belázasodunk, erős fejfájás gyötör, kiütések lepik el a testünket, akkor gyanús, hogy a szúnyog megfertőzött bennünket,

és nem egy nyári gyomorrontásról van szó. A tigrisszúnyog által terjesztett Dengue-láznak ugyanis éppen az előbb említett tünetei vannak, ha ezeket tapasztaljuk, azonnal forduljunk orvoshoz!

Íme 7 természetes gyógyír szúnyogcsípésre.

4. Ágyi poloska

Az ágyi poloskák az utóbbi években nagyon elszaporodtak, és mivel ezt a rovart nehéz kiirtani, nagy eséllyel előbb-utóbb lesz dolgunk vele, ha sokat utazunk belföldön vagy külföldön. Az ágyi poloska csípése általában a test egyik oldalán jelenik meg, azon, amelyiken feküdtünk, amikor megtámadtak a vérszívók.

csípések fajták

Az ágyi poloskák a redőkben, szűk helyeken szeretnek megbújni, például a matrac oldalán, alján könnyen észrevehetjük őket (Fotó: Getty Images)

A friss csípés inkább apró kiütésekre emlékeztet: egymás mellett sok, apró dudort láthatunk,

és minél többször alszunk a poloskás ágyban, annál többször megcsípnek, így sokan azt hiszik, a kiütések terjedtek tovább. A poloskacsípés pár napig kellemetlen, viszont ezek a rovarok befészkelhetik magukat a bőröndünkbe, ruháinkba, így könnyen haza is hordhatjuk a nyaralásból a kis vérszívókat. A poloskákat mindenképpen irtani kell, nem elég a csípésüket kezelni.

5. Pókcsípés, ami marás

A pókcsípés nagyon ritka és igen jellegzetes: két apró, pontszerű nyomot láthatunk a duzzanat közepén. A pókmarás az enyhe viszketéstől az erős, fájó irritációig, lázig többféle tünetet is produkálhat, de szerencsére Magyarországon nincsenek halálos csípésű mérges pókok.

6. Bolhacsípés

A bolhacsípés sok, apró pici pöttyből áll foltokban. A bolhacsípést legfőképpen úgy előzhetjük meg, ha a háziállatainkat kezeljük bolhairtó szerekkel. Az állatoknak is nagyon ártalmas a bolhacsípés, ugyanis a vérszívás helye nemcsak viszket, de be is gyulladhat, elfertőződhet, ráadásul a bolhák galandférget is terjeszthetnek. Ha a kutyánkat, macskánkat beszórjuk bolhairtóval, akkor nagyon kicsi az esély, hogy bolhákkal megfertőződjünk.

7. Hangyacsípés

Egy-egy hangyacsípés még teljesen elviselhető, de ha beleülünk vagy -fekszünk egy hangyabolyba, akkor nem egy hangya támad meg bennünket, hanem akár több száz is. A hangyacsípés égető, szúró érzést okoz, majd később fájdalmas hólyagok alakulnak ki a csípés helyén. Hűsítő, gyógynövényes kenőccsel kezelhetjük a bőrfelületet.

Ha utálod a hangyahadat a lakásban, akkor ezzel az 5 olcsó és természetes hangyairtóval űzheted el őket.

Kiemelt kép: Getty Images