Védekezés, megelőzés a Nők Lapja 2021/33. számának Egészség rovatában.

A szúnyogcsípés nem azért veszélyes, mert viszket, hanem azért, mert a szúnyogok betegségeket is terjeszthetnek. Ráadásul egyre többet. Milyen új fertőzések jelenhetnek meg e vérszívók közvetítésével, és miért hiba hátradőlve várni, hogy majd a hatóság kiirtja a szúnyogokat?

Ha 15-20 éve azt mondtuk, jönnek a szúnyogok, egyértelmű volt, miről beszélünk. Arról, hogy lesz egy kellemetlen esténk, fújkálhatjuk magunkat, és ha nem sikerül tökéletesen védekeznünk, akkor a csípés helyén viszkető, piros folt alakul ki, napokig vakarózhatunk. Mára ez változott, és egyre nagyobb az esély arra, hogy olyan fajta – például ázsiai tigrisszúnyog – zümmög a fülünkbe, amely nálunk korábban ismeretlen betegségeket is terjeszthet a nyálán keresztül. Ettől viszont nem pánikolni kell, hanem felkészülni rá.

– Fontos tudni, hogy nem minden szúnyog terjeszt minden betegséget, az egyes fajok csak egyes vírusokat képesek hordozni. A nálunk eredetileg élő nagyjából ötven szúnyogfaj ebből a szempontból nem okozott gondot, de ma már van köztük pár olyan inváziós, azaz idegenhonos, agresszívan teret hódító faj, amely komolyabb betegségeket is terjeszthet. Ezek eredetileg máshol éltek, viszont életterük nemcsak a felmelegedés, hanem az egyéb globális változások miatt is módosult. Akadnak olyan vírusok is, amelyek ugyan újként jelentek meg itthon, de a mi szúnyogjaink is tudják hordozni – mondja dr. Kemenesi Gábor virológus.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .