Egyre korábban érnek a gyerekeink. Miközben a mi időnkben az is normálisnak számított, ha valaki csak középiskolában kezdett menstruálni, ma már a tízéves kislányok is betétet vásárolnak a szüleikkel. A korai pubertás okait máig kutatják, de a légszennyezés egy lehet közülük.

Első hallásra nehéz elképzelni, hogy a levegőben keringő szennyező anyagok miképp lehetnek hatással a gyerekek hormonális rendszerére. Csakhogy az már bebizonyosodott, hogy a belélegzett rossz levegő akár az anyaméhben is károsodásokat okozhat a gyerekeknél. Évente nyolcszázezer csecsemő születik holtan a szennyezett levegő miatt, de

hasonlóan magas a koraszülések száma is.

Itt pedig nem áll meg a folyamat: csak Európában évente több mint 1200 gyermek halálát okozzák az apró, levegőben keringő részecskék. Ezek után nem nehéz elképzelni, hogy a szmogban felnövő gyerekek talán a nemi érésüket is kénytelenek korábban megélni.

A korai pubertás veszélyei

A mai amerikai lányok a becslések szerint négy évvel korábban kezdenek menstruálni, mint száz évvel korábban élt őseik. Míg az 1950 és 1969 között született lányok jellemzően 12,5 évesen kezdtek menstruálni, addig a kétezres évek elején született generációnál ez átlagosan 11,9 évre csökkent. Ez a most is zajló folyamat ráadásul messze nem csak Amerikát érinti, hanem a világ minden pontját. Dél-koreai tudósok például leírták, hogy 2008 és 2020 között tizenhatszorosára nőtt a korai pubertás jeleit mutató lányok száma, és

itt már nyolcéves kor előtti mellfejlődésről és menstruációról beszéltek.

Az is kiderült, hogy minél rosszabb anyagi és társadalmi helyzetben él egy család, annál nagyobb arányban mutatkozik meg a gyerekek között a korai kamaszodás.

Mivel jár a túl korai nemi érés?

Korai pubertásról akkor beszélünk, amikor egy gyereknél a nemi érettség fizikai jelei túl korán alakulnak ki. Ide tartozik a mellnövekedés, a szeméremszőrzet megjelenése és a hang változása. Akkor korai, ha lányoknál 8 éves kor előtt, a fiúknál pedig 9 éves kor előtt következik be. A legtöbb, korai pubertásban szenvedő gyerek eleinte gyorsan nő. Csakhogy a hormonok működésével a növekedésük leáll, még mielőtt elérnék azt a magasságot, amit a génjeiknek megfelelően kellene.

korai-pubertas-legszennyezes

Még párnacsatázniuk kéne, nem a korai pubertással bajlódni. De – többek között – a légszennyezés közbeszól (Fotó: Getty Images)

Az életük is megrövidülhet

A korai pubertás nemcsak lelkileg elképesztően megterhelő egy kisiskolás számára. A fizikai változások az egész jövőjére kihathatnak. Gyakran azok, akik extrém korán kezdenek menstruálni, hamarabb érnek a menopauza idejébe is, azaz kevesebb idejük van felelős felnőttként gyereket vállalni. A korán kezdődő vérzés ráadásul rendszertelen lehet, az elhúzódó, összefüggő vagy erős ciklusok pedig nemcsak az úszásórákat lehetetlenítik el, de további kivizsgálásokra kényszerítik a szülőket és a gyerekeket.

Ki akar nőgyászhoz menni, véralvadási vizsgálatokon ülni tízévesen, vagy hormonokat szedni, hogy végre leálljon a hetek óta tartó vérzése?

Arról nem is beszélve, hogy a korai nemi érés a szexuális élet elkezdését is előrébb hozhatja. A korai serdülőkort ráadásul a tudósok már összefüggésbe hozták az emlő- és petefészekrák, az elhízás, a kettes típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatával is. Azaz a hamar serdülő lányoknak szó szerint megrövidülhet az életük.

A légszennyezés és a korai pubertás összefüggései

Nem csoda, hogy a szakemberek gőzerővel kutatják, mi állhat a korai pubertás hátterében. 10-20 évvel ezelőttig a tudósok azt feltételezték, hogy a fő okot a gyerekkori elhízás, a petefészkeken, mellékvesékben, agyalapi mirigyben vagy az agyban kialakuló daganatok, központi idegrendszeri problémák, a családban előfordult betegség vagy bizonyos ritka genetikai szindrómák jelentik.

Csak mostanában jutottak el odáig, hogy ez messze nem magyarázat mindenre, hiszen a korai kamaszkor teljesen normális testsúlyú és egészségi állapotú gyerekeknél is megjelenik. Dél-koreai tudósok kezdték el a légszennyezést, mint lehetséges okot vizsgálni. Nem véletlenül ők: Szöul, Busan és Incheon több felmérés szerint is a világ 100 legszennyezettebb városai között szerepel.

A légszennyező részecskék felhalmozódnak a testben

A szöuli Ewha Womens University meg is találta a kapcsolatot: az olyan mérgező gázok, mint a kén-dioxid, a nitrogén-dioxid, a szén-monoxid és az ózon kapcsolatban állnak a 11 éves kor előtt elinduló kamaszodással. Ezeket a szennyező anyagokat a gyárak, az autók, az építkezések, az erdőtüzek juttatják a levegőbe.

Minél tovább van kitéve egy gyerek – már a magzati korától kezdve – ezeknek a levegőben szálló, a véráramba könnyen bejutó finom részecskéknek, annál nagyobb eséllyel kezd el túl korán menstruálni.

Azt is kimutatták, hogy a tüdőből gond nélkül a kamaszlányok szervezetébe jutó apró szennyezőanyag-részecskék felhalmozódhatnak a méhlepényben, a magzati szövetekben, a petefészkekben. Ott kölcsönhatásba léphetnek a fejlődésben szerepet játszó különböző hormonok receptoraival, és így idő előtt beindíthatják a pubertáskort.

További káros anyagok

A hormonális folyamatokat persze nem csak a levegőben szálló szennyező anyagok befolyásolhatják. Ugyanígy vizsgálják a például a kozmetikumokból a bőrre kerülő vegyi anyagok, a mikroműanyagok, az élelmiszerekbe kerülő növényvédő szerek, hormonok, antibiotikumok, vagy épp az éghajlatváltozás szerepét. Felelős szülőként sem tudjuk azonban hermetikusan elzárni a világtól gyerekünket.

Ráadásul ma már a kisebb falvakban is gyakran olyan magas légszennyezettségi értékeket mérnek, mint a legforgalmasabb városi terek közepén, mivel ősztől tavaszig káros anyagok kerülhetnek a levegőbe a korszerűtlen fűtési rendszerek miatt. Nagyon nehéz kikerülni nemcsak a rossz levegőt, de az élelmiszerekből és sminkekből, testápolási termékekből érkező vegyi anyagokat, a mindenhol jelen lévő mikroműanyagokat is.

Ki kellene szakadnunk ebből a világból ahhoz, hogy minimálisra csökkentsük a káros hatásokat. De mivel ez nem lehetséges, csak annyit tehetünk, hogy megválogatjuk, milyen ételeket, mosakodószereket, kozmetikumokat és ruhaneműket vásárolunk a gyerekünknek. Ha pedig úgy alakult, hogy nekünk is meg kell küzdenünk a korai pubertással, érdemes az orvosi vizsgálatok mellett terapeuta segítségét is kérni.

A korai pubertás legismertebb példája a kislány, aki ötévesen már gyermeket várt.

Kiemelt kép: Getty Images 

Szeretnél találkozni a Nők Lapja újságíróival és szakértőivel? Szeretettel várunk a Példakép Díj átadóján! Jegyek már kaphatók!

Nők Lapja Példakép Díj