És mit tehetünk azért, hogy ez ne így legyen? A Nők Lapja 2020/41. számának Család rovata.

A magabiztos és céltudatos kislányok többsége kamaszkorára elbizonytalanodik. Még a mozgásuk, tartásuk is más lesz; visszahúzódóbbá, labilissá válnak, és ez a változás egyáltalán nem csak az átalakuló testükkel, külsejükkel áll kapcsolatban.

Egy óvodás farsangon a lányok hercegnőnek vagy királykisasszonynak öltöznek, boldogan tündökölnek a fejdíszükben és a pörgős ruhájukban, miközben ragyogóan szépnek érzik magukat. Az alsósok már kevésbé „elvarázsoltak”, de még mindig ugyanolyan örömmel vetik bele magukat bármibe, amire lehetőségük nyílik, legyen az hagyományosan lányosnak titulált elfoglaltság, vagy épp harcművészet, sakkozás, netán foci. Felső tagozat végére azonban nagyot fordul a világ: a lányok nemcsak a külsejükkel kapcsolatban vesztik el a magabiztosságukat, de az érdeklődési körükkel, szerethetőségükkel, képességeikkel kapcsolatban is. Claire Shipman és Katty Kay a Z generációra szakosodott Ypulse közvélemény-kutató céggel közösen reprezentatív felmérést végeztek az amerikai tinédzserek körében. Kiderült, hogy önbizalom szempontjából a nyolcéveseknél nincs jelentős különbség a két nem között, ám tizennégy éves korra a lányok magabiztossága több mint harminc százalékot zuhan. A lányok fele úgy érzi, minden területen tökéletesnek kell lennie, és nem megengedett számára az, hogy bármiben hibázzon. Ez az érzés nemcsak az iskolai teljesítményükre és a megjelenésükre vonatkozik, de a szociális életükre is. Azok, akik óvodásként az első percben megkérdezik az idegen kislányoktól, hogy „leszünk barátok?”, és két nap után a legbensőbb titkaikat is megosztják egymással, tinédzserként a saját osztályukban sem mernek önmaguk lenni, mert félnek attól, hogy kinevetik őket, hogy kilógnak a sorból.

Mit mondanak a többiek?

A pubertás elején a lányok érdeklődése, motivációja nagyon tarka, örömmel próbálnak ki új hobbikat, és bátran kísérleteznek mozgásformákkal, frizurákkal, jelmezekkel. Ám amint serdülőkorban elkezd változni a testük, onnantól kezdve sokkal fontosabb szerepe lesz a külsejüknek, ráadásul az is központi kérdéssé válik, hogy mit mondanak, gondolnak róluk mások.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Hogyan hat a lányokra a serdülőkori krízis?
Mire kell figyelni a fejlődésük, nevelésük során?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .