A globális felmelegedés miatt a magzatok egészsége is veszélyben van

Hat újonnan publikált tanulmány is arra jutott, hogy a várandósság alatti magas hőmérséklet és légszennyezettség élethosszig tartó károsodásokat okozhatnak a magzatoknak. De a globális felmelegedés következményei a csecsemők, a kisgyerekek, sőt a serdülők egészségére is káros hatással vannak.

Az egyre elviselhetetlenebb hőség a csecsemők gyors súlygyarapodására is hatással lehet, ami későbbi életkorban az elhízás kockázatát növeli. A magasabb átlaghőmérséklet a spontán koraszüléssel is összefüggésbe hozható, ennek pedig egész életen át tartó egészségügyi hatásai lehetnek. Az erdőtüzek során felszabadult káros anyagok megkétszerezték a súlyos születési rendellenességek kockázatát, míg a vetélések száma és a termékenység csökkenése a fosszilis tüzelőanyagok (szén, földgáz, kőolaj) elégetése miatti légszennyezettséggel áll összefüggésben – szerepel a Pediatric and Perinatal Epidemiology folyóirat különszámában.

„A teherbeesés körülményeitől kezdve egészen a kisgyermekkoron át a serdülőkorig láthatóak az éghajlati veszélyek káros egészségügyi hatásai, melyek világszerte mindenkit érintenek. Ezeket az észrevételeket pedig kiemelten fontos figyelemmel követnünk a jövőre nézve ”

– mondja Gregory Wellenius, a Bostoni Egyetem közegészségügyi professzora, a Pediatric and Perinatal Epidemiology szerkesztője.

Hőség és súlygyarapodás

A jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói 200.000 születés megfigyelésével arra a következtetésre jutottak, hogy a magasabb környezeti hőmérsékletnek való kitettség – ami az éghajlatváltozás korszakában egyre nagyobb jelentőséggel bír – a csecsemők egészségtelenül gyors súlygyarapodásával jár. A gyerekek 18 százaléka világszerte elhízott vagy túlsúlyos. A jelenség egyik lehetséges oka, hogy magasabb környezeti hőmérséklet mellett a szervezet kevesebb zsírt éget el a testhőmérséklet fenntartása érdekében.

Erdőtűz és születési rendellenességek

Egy kaliforniai tanulmány kimutatta, hogy az erdőtüzekben keletkező légszennyezettség megkétszerezi a gastroschisis (magzati fejlődés során kialakuló hasfalhiány) kialakulásának kockázatát. A tudósok kétmillió születést vizsgáltak meg, ebből az édesanyák 40 százaléka erdőtűz sújtotta területek 15 mérföldes körzetén belül tartózkodott a fogantatás előtt és után. Esetükben 18 százalékkal nőtt a születési rendellenességek kockázata.

Az éghajlatváltozás szélsőséges időjárást, hosszan tartó szárazságot és növekvő erdőtüzeket okoz (Fotó: Getty Images)

A gastroschisis ritka betegség, évente körülbelül 2000 esetet számlálnak az USA-ban, ezeknek száma azonban világszerte növekedésnek indult. „Az erdőtüzek várhatóan emelkedni fognak az elkövetkező évtizedekben, ezért kiemelten fontos a negatív egészségügyi következmények alapos megfigyelése és megértése ” – mondta Bo Young Park, a Kaliforniai Állami Egyetem professzora.

Magas hőmérséklet és koraszülés

A koraszülés és magas hőmérséklet közötti összefüggéseket két tanulmány is vizsgálta. Az első csaknem egymillió várandós nőt érintett Ausztráliában 2005 és 2014 között. A vizsgálatban résztvevő nők három százaléka a harminchetedik hét előtt adott életet gyermekének. A kutatások során beigazolódott, hogy azok az édesanyák, akik a szülés előtti héten az ország legmelegebb pontjainak egyikén tartózkodtak, 16 százalékkal nagyobb valószínűséggel adtak életet koraszülött babának.     

„A koraszülés kockázata a globális felmelegedéssel, valamint az egyre erősödő hőhullámokkal párhuzamosan növekszik, ami potenciális veszélyre és komoly aggodalomra ad okot” – vélik a kutatók, Edward Jegasothy vezetésével a Sydney-i Egyetemen.

Unsplash/Christian Bowen

A második tanulmány 200.000 születést elemzett 2007 és 2011 között a texasi Harris megyében – ideértve Houstont is –, ahol az emberek hozzá vannak szokva a hőséghez. Ebben az időszakban mérték Texas legmelegebb nyarát, 2011-ben.

A tudósok megállapították, hogy 15 százalékkal volt magasabb a koraszülés esélye a forró napokat követően, a kockázat azonban ennél is nagyobb volt a leghátrányosabb helyzetű anyák 20 százalékánál.

Ezeket a tanulmányokat 34 millió születés megfigyelésével támasztja alá 68 korábbi kutatás is, melyek a hő- és levegőszennyezést a koraszüléssel, az alacsony születési súllyal és a halvaszületéssel kapcsolják össze.   

Wellenius elmondta: „Még a mérsékelt hőség is hatással lehet a fejlődő magzatra, a terhességi szövődményekre, valamint a gyermekekre és serdülőkre. Az egyéneket érintő kockázat szerénynek mondható, de mivel rengeteg ember van kitéve ennek, a többletesemények teljes száma – legyen szó koraszülésről vagy halálozásról – már jelentősnek mondható.”

A maximális hőmérséklet 7 °C-os emelkedése 2,4 százalékkal növelte a sürgősségi osztályokon ellátott (öt évnél fiatalabb) kisgyermekek számát New Yorkban – derül ki egy másik tanulmányból. A gyerekek testhőmérséklet szabályozásra való képessége még fejletlen, így arányosan jóval több folyadékot veszítenek a felnőtteknél.

A fosszilis tüzelőanyagok elégetése éghajlati válságot és légszennyezést is okoz, egy új dániai tanulmány ennek kapcsán 10.000 természetes úton történő teherbeeséssel próbálkozó párt figyelt meg. Vizsgálatok alapján a részecskeszennyezés néhány egységgel történő növekedése a menstruációs ciklus során a fogantatás 8 százalékos csökkenéséhez vezetett.

Unsplash/Chris LeBoutillier

Egy közelmúltban Kínában készült tanulmány azt is megállapította, hogy a légszennyezés jelentősen növelte a meddőség kockázatát, viszont itt az átlagos szennyezettségi szint több mint ötszöröse volt a dániai tanulmányban mérteknek.

A vizsgálatok egyik legfontosabb aspektusa szerint az igazán kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek szenvedték el a legrosszabb hatásokat. Ide tartoznak például az alacsony jövedelműek, akik nem rendelkeznek légkondicionáló berendezéssel, valamint a magasabb légszennyezettségű területeken élők.

Forrás: The Guardian, Kiemelt kép: Getty Images