A cukorbetegség és a betegség 2-es típusának hátterében álló elhízás egyre nagyobb társadalmi, népegészségügyi problémát jelent, amire korán fel kell hívni a figyelmet.

Mi történt?

Újabb, fiataloknak szóló egészségprogramokkal készül az új tanévben a 15 éves Egy Csepp Figyelem Alapítvány. 

Miért fontos?

Mert az elhízás és a cukorbetegség nemcsak a felnőtteket, a gyerekeket is fenyegeti.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Milyen programok lesznek ezek?
  • Hogy jön ide az Ország Tortája?
  • Nem is olyan régóta érinti 2-es típusú cukorbetegség a gyerekeket.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány kezdeményezéseinek célja átfogó ismeretek közvetítése az egészséges életmód, a sport és a táplálkozás szerepéről az olyan krónikus betegségek megelőzésért, mint az elhízás és a cukorbetegség. Az alapítvány nemrég sajtórendezvényt tartott, amelyen olyan hírességek kampányoltak a rendszeres testmozgás fontossága mellett, mint a gasztroblogger Fördős Zé, Szellő István és Rábai Balázs műsorvezetők, Kusztor Péter cukorbeteg profi kerékpáros, illetve a szintén cukorbeteg Erős Antónia, aki egyébként az alapítvány alapítója is. Online program is indul az 1-es típusú diabétesszel élő fiatalok elfogadásáért, a közösségi médiában aktívan kommunikáló sorstársaik bevonásával.

Erős Antónia az Egy Csepp Figyelem Alapítvány rendezvényén. (Fotó: Egy Csepp Figyelem Alapítvány )

Népbetegség, döbbenetes adatok

A 2-es típusú cukorbetegség és az elhízás olyan krónikus betegségek, amelyek megelőzhetők. A cukorbeteg felnőttek többsége a 2-es típussal él együtt, aminek ugyan vannak genetikai okai is, de főként a mozgásszegény életmód, az elhízás, táplálkozási hiányosságok, a stressz és az urbanizáció okozza. A betegség előrehaladása megállítható, sőt visszafordítható, az inzulin iránti érzékenységet növelő, vagy a glükoneogenezist csökkentő gyógyszerekkel, illetve inzulinnal. Az 1-es típusú diabéteszt az abszolút inzulinhiány okozza, hátterében az áll, hogy a szervezet immunrendszere idegenként ismeri fel a saját sejtek egy részét, és autoimmun gyulladás következtében elpusztulnak a hasnyálmirigy inzulint termelő béta-sejtjei. Ez a fajta diabétesz bármely életkorban előfordulhat, de leggyakrabban gyermek- és fiatal felnőttkorban jelentkezik. Korábban egészséges embereket támad meg, normál testsúllyal, megelőzni sem lehet. Míg korábban a 2-es típus csak a felnőttek betegsége volt, mára a gyerekek körében is előfordul. Az Egyesült Királyságban 2002-ben diagnosztizáltak először tinédzsereknél 2-es típusú cukorbetegséget. Azóta pedig már kétéves gyermeknél is kimutatták, bár ez nem számít tipikusnak, hiszen jellemzően  kiskamaszkorban alakul ki. Amint az a Semmelweis Egyetemen oldalán olvasható, pontos adatok nem ismertek, de a kövér gyermekek körülbelül 0,5-2 százaléka lehet érintett. Inzulint nem kapnak, életmódváltással és ha szükséges, gyógyszerekkel kezelik őket.

„A felnőtt cukorbetegek száma az utóbbi két évtizedben csaknem 70%-kal emelkedett, míg a diabétesszel élő gyermekek száma lassú, fokozatos emelkedést mutat” –

mondta el a Magyar Diabetes Társaság elnöke, prof. Dr. Kempler Péter az Egy Csepp Figyelem Alapítvány sajtótájékoztatón.

Prof. Dr. Kempler Péter (Forrás: Egy Csepp Figyelem Alapítvány)

Ezért is fontos, hogy legyenek olyan egészségprogramok, amelyek a cukorbetegség veszélyeiről és megelőzéséről szólnak, illetve amelyek online kommunikációs kampányokkal érik el a fiatalokat és a családokat. A WHO jelentése szerint a cukorbeteg esetek száma gyorsabban növekszik az alacsony- és közepes jövedelmű országokban. Csak 2016-ban 1.2 millió haláleset volt a cukorbetegség számlájára írható. Egyébként igen sok esetben a diabétesz áll a vakság, veseelégtelenség, szívrohamok, agyvérzések és végtag-amputációk hátterében is.

Hogyan segít egy online program?

A koronavírus-járvány miatt ebben az évben a tervezett kezdeményezések nagy részét végül nem hagyományos módon rendezi meg az alapítvány.  TEENS néven indul az új, online egészségprogram pilot jelleggel a 13-14 éves korosztály számára két iskolában: a félnapos program célja helyes életvezetési minta közvetítésével olyan krónikus betegségek megelőzése, mint az elhízás, a cukorbetegség, a kardiovaszkuláris elváltozások, a hipertónia. Az új kezdeményezés mellett ebben a tanévben is megtartják még több iskola részvételével a 2 évvel ezelőtt indított KiDS elnevezésű diabétesz képzést, melyet a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) hozott létre 6-14 éves általános iskolások, valamint szüleik és tanáraik számára. További újdonság, hogy ősztől a közösségi médiában aktívan kommunikáló 1-es típusú cukorbeteg fiatalok segítik az Egy Csepp Figyelem Alapítvány küldetését. A rendhagyó edukációs videósorozat során testközelből ismerhetjük meg életüket, ezzel is segítve a diabétesszel élők elfogadását.
Folytatódik az Egy Csepp Figyelem Alapítvány felnőtt oktatási programja is, a 7 éve indított „Belevalók”. Az ingyenes képzés célja, hogy az óvópedagógusokat és tanítókat felkészítse a cukorbeteg gyerekek körüli mindennapi feladatokra. Eddig 50 állomáson csaknem 4000 pedagógus szerzett ismereteket a diabétesszel élő kicsik gondozásáról. Szakmai partnerként a Magyar Diabetes Társaság és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége segíti a „Belevalókat”, amely része az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar hivatalos képzési programjának.

Sok csepp figyelem

Az Egy csepp Alapítvány idén is igen aktív volt, a pandémia ellenére is. Legnagyobb éves eseményüket, az Egy Csepp Világnap – családi egészségnapot, a november 14-ei nemzetközi diabétesz világnaphoz kapcsolódóan tervezik megrendezni, felelős civil szervezetként pedig a programokat új platformra helyezik. Aztán idén megújul a Cseppont Patikaprogram, valamint a gyógyszerészi gondozás protokollja is. Az alapítvány 15 évvel ezelőtt a gyógyszerészekkel szakmai együttműködésben teremtette meg a patikai gondozás lehetőségét. A kezdeményezéshez csatlakozó Cseppont Patikák egész évben lehetőséget biztosítanak jelképes összegért a vércukorszint és több helyen a vérnyomás ellenőrzésére is. Az Alapítvány hagyományosan májusban és novemberben meghirdeti a Cseppont Patikahetek elnevezésű programját. Ezalatt egyes gyógyászati segédeszközökhöz és tesztcsíkokhoz kedvezménnyel juthatnak a vásárlók, így a rendszeres otthoni szűrésre is lehetőségük nyílik. Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány lakossági szűréseivel idén is járta az országot, amikor a vírushelyzet lehetővé tette, a sárga szűrősátrak megjelentek népszerű sporteseményeken, családi egészségnapokon és nemrégiben a fővárosi állatkert látogatói is részt vehettek vércukor- és vérnyomásmérésen. Emellett pedig a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt kilencedik alkalommal rendezték meg újra. Az idei győztes torta a Szentivánéji Álom lett, melyet a pilisszentiváni JÓkenyér cukrászat csapata készített Dienes Andrea cukrászmester vezetésével. 

Kérünk, segítsd a munkánkat, és szánj pár percet a kérdőívünk kitöltésére, mert tudni szeretnénk a véleményedet a Nők Lapjáról és a nőklapja.hu-ról!

(Kiemelt kép: Unsplash)