Az idei győztes torták épp olyan különlegesek, mint elődeik voltak. Alig várjuk, hogy megkóstolhassuk őket!

Mi történt?

Idén is kiírták az Ország tortája és a Magyarország Cukormentes Tortája pályázatot. A győztesek már fotó alapján is elképesztően finomnak tűnnek.

Miért fontos?

Az ország tortája Magyarország „születésnapi tortája”. A Miniszterelnökség és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete minden évben közösen írja ki a pályázatot, amely során az ország különböző pontjain található cukrászatok nevezhetnek saját tortáikkal a megtisztelő cím elnyerésére. 2012 óta létezik Magyarország Cukormentes Tortája is, amelyre a felhívást a cukorbetegség terjedése ellen küzdő nonprofit szervezet, az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és az Ipartestület együtt írja ki.

Tovább olvasnál? Erről lesz még szó:

  • Mikortól lehet megkóstolni a győztes tortákat?
  • Hány gramm szénhidrát és mennyi kalória van a cukormentes tortában?
  • Milyen különleges ízélményt tartogat a Curiositas?

Az idei győzteseket kedden délelőtt hirdették ki az Országházban. A zsűri 2020-ban Füredi Krisztián, a tápiószecsői Hisztéria cukrászda cukrászmesterének Curiositas fantázianévre hallgató tortáját ítélte a legjobbnak. És hogy mit takar ez a latin szó, amely magyarul kíváncsiságot jelent? Valami izgalmasat, újszerűt, egyszóval kuriozómut. Az összetevőket végigolvasva pont ilyen érzése lesz az embernek, hiszen

a fehércsokoládés piskóta, a sáfrányos birs zselé, a kekszes-fehércsokoládés ropogós réteg, a mogyoró ganache, a mandula mousse, és a tejcsokoládés bevonat

instant kíváncsiságot ébreszt az emberben. Különösen, hogy a birsalma az egyetlen olyan gyümölcs, ami nyers állapotában élvezhetetlen, ahhoz pedig, hogy valami igazán izgalmas készüljön belőle, ami túlmutat a birsalmasajton, nagy szakmai tudás és kellő rafinéria szükségeltetik. A második helyezett Marsa Éva Heléna Fenséges fügés manna névre hallgató tortája lett a nagykőrösi Vanília & Gelarto cukrászdából, a harmadik helyen a tavalyelőtti győztes, Sztaracsek Ádám Tétényi áfonyás mandulatortája végzett a komáromi Jánoska Cukrászdából. Idén először a zsűri Hagyományőrző különdíjat is odaítélt, melyet Nándori László (Nándori Cukrászda, Budapest) alkotása, a FORTISSIMI – Bátrak tortája nyert el, Kercaszomor, a Legbátrabb Falu tiszteletére.

A nyertes cukrászmester és alkotása. (Forrás: cukraszat.net)

Magyarország Cukormentes Tortája 

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány célja a versennyel az, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó desszertek iránti növekvő igényre – hiszen nemcsak a cukorbetegek, de a tudatos táplálkozás hívei sem szeretnék megfosztani magukat az ínycsiklandozó desszertektől. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt idén kilencedik alkalommal rendezték meg, az ország bármely cukrászdája és vendéglátó egysége nevezhetett. A cukrászok elsősorban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistát használták fel tortáik elkészítéséhez. Az idei győztes a Szentivánéji Álom lett, melyet a pilisszentiváni JÓkenyér cukrászat csapata készített Dienes Andrea cukrászmester vezetésével. A sütemény nem tartalmaz hozzáadott cukrot,

ízvilágát a kellemesen savanykás, fahéjas meggylekvár és a könnyű meggyes habkrém adja, melyet a tejszínes-zabpelyhes angolkrém tesz teljessé.

A tortát cukormentes fehércsokoládé fedi, melyet koszorúszerűen borít a liofilizált meggy, így a torta nemcsak finom, de igen elegánsan is néz ki. A Szentivánéji Álom a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján

szeletenként 13,3 g szénhidrátot és 252,5 kcal-t tartalmaz,

ezért a cukorbetegek számára jó választás lehet, de azok számára belefér, akik ügyelnek arra, hogy milyen összetevőket tartalmaz, amit elfogyasztanak, vagy csak éppen vigyáznak az aljukra.

Hol és mikor kóstolhatók?

Augusztus 19-től lehet megkóstolni a tortákat, országszerte több mint száz cukrászdában. Az árusító cukrászdák listája augusztus 14-től lesz megtalálható a www.cukraszat.net oldalon, a lista várhatóan augusztus 18-ig napról napra bővülni fog. A torták minőségének védelme érdekében az idei évben is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik.

(Forrás: Egy Csepp Figyelem Alapítvány, Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, kiemelt kép: az Ország Cukormentes Tortája, Egy Csepp Figyelem Alapítvány)

Ha tetszett a cikk, regisztrálj, hogy hozzáférj az előfizetői tartalmainkhoz is!