Egyre több olyan megoldás születik a nagyvárosokban, amellyel a fenntartható fogyasztást, az energiatakarékosságot és a környezetvédelmet szeretnék elősegíteni. Ilyen izgalmas példákat hoztunk most nektek, hiszen nem szabad elfelejteni, Földből csak egy van – vigyázni kell rá!

Nap-Hold kastély, Kína

green-2

Az egyik legnagyobb napenergiával működő épület a világon 75 000 négyzetméteren terül el. A napelemek segítségével nemcsak a melegvíz-, hanem az energiaellátás is biztosított a Nap-Hold kastélyban, amely irodáknak, szállodáknak és konferencia termeknek ad otthont. A cél az volt, hogy az épület energiafogyasztását minimálisra csökkentsék. Az ilyen megoldásokra nagyobb szükség lenne világszerte, hiszen a Nap-Hold kastélyhoz hasonló, óriási irodaházak tetemes mennyiséget fogyasztanak el a Föld energiájából, súlyosan szennyezve azt.

Pixel-épület, Ausztrália

green-7

A melbourne-i épület 100 százalékban szénmentesen működik, a lehető leghatékonyabban hasznosítja a napenergiát, víz gyűjtésére is alkalmas, és ami még ennél is jobb, hogy a hulladéktermelése is minimális. Azt az energiát fogyasztja tehát, amit maga termel meg, ezzel pedig csökkenti a tetemes mennyiségű szénfogyasztást. Arról nem is beszélve, hogy ilyen módon a szén feldolgozásával járó légszennyezettséget is csökkenti.

Bosco Verticale, Olaszország

fuggoleges-erdo-5

Három éve adták át az olasz épületegyüttest Milánóban: a Bosco Verticale két épületének homlokzatán összesen 730 fa (480 nagyméretű és 250 kisebb), 5000 tő cserje, valamint 11 ezer tő évelő és talajtakaró növény található. A cél az volt, hogy több zöldet csempésszenek be az emberek élőhelyeire. Az olaszok mintájára pedig hazánkban, Újpesten is létrehoznának egy függőleges erdőt, ami a tervek szerint 2018-ban készül el.

Wat Pa Maha Chedi Kaew, Thaiföld

The main building at Wat Pa Maha Chedio Kaew, more commonly know as "The Million Bottle Temple" or "Wat Lan Kuad" in Thai. This Buddhist temple about 300 miles from Bangkok is decorated with more than a million recycled bottles.

Az újrahasznosítás remek példája a Thaiföld északi részén található Buddhista templom, amit nem kövekből vagy betonból, hanem sörösüvegekből építettek fel. Az 1984-ben kezdődő építkezés során több mint egymillió üres sörösüveget használtak fel.

Nanjing Zöld Tornyok, Kína

kína

Az épületeknek már nem csak puszta betontömegnek kell lenniük, funkcionálhatnak erdőként is, ami növényzetével megtisztítja a szmogos levegőt. Ezen az ötleten felbuzdulva tervezték meg Kínában a Nanjing Zöld Tornyokat, amik az első ilyen épületek lesznek Ázsiában. A 2018-ra tervezett függőleges erdők nagyobbak lesznek, mint milánói társaik: több mint 1100 fát és 2500 növényt tartalmaznak majd, és a tervek szerint napi 60 kiló oxigént termelnek, míg 25 tonna karbon-dioxidtól szabadítják meg a levegőt.

A Nők Lapja Kert és virág különszámában rengeteg gyönyörű növénnyel és izgalmas kertészeti megoldással találkozhattok, a Nők Lapja 2017/09. számában pedig érdekességeket olvashattok a kevesebb több elvéről. Keressétek a magazinokat az újságárusoknál!

Szöveg: F.R.

Fotó: timesofindia.indiatimes.comburo247.my