Érdemes figyelni a hangokra, mert néha komolyabb betegséget is jelezhetnek.
  • Az emberi emésztés zajjal jár.
  • A legtöbbször ezeket a hangokat nem, vagy alig halljuk.
  • A szokásosnál hangosabb emésztés (bár legtöbbször ártalmatlan jelenség) néha komoly egészségi problémát is jelezhet.

Ha veled is megtörtént már, hogy gyomrod éppen akkor mordult fel nagyjából 100 decibellel, amikor egy meeting közben valaki épp mondanivalója végére ért, vagy ha megesett, hogy ebéd után nem sokkal olyan hangok érkeztek hastájékról, mintha egy komplett vízesés költözött volna be, pontosan tudod, milyen kellemetlen tud lenni, ha a szokásosnál hangosabb az ember emésztése. 

És a zajos emésztés okozta kellemetlenség még a kisebbik dolog. Amikor szokatlanul hangosan zubog, vagy egyéb furcsa hangokat hallat az ember gyomra és bélrendszere, az érintett egyből el is gondolkodik, hogy nincs-e valami komolyabb probléma a háttérben.

Valami nem oké az emésztésemmel? Esetleg felszívódási zavarom van? Mi a csuda történik odabenn?

Szakértők szerint a gyomor felől érkező, az emésztést kísérő hangok alapvetően normálisak, feltéve, ha nem társul hozzájuk valamilyen kellemetlen melléktünet. Ha hasad hangosan zúg, korog, morog, de ezt nem egészíti ki fájdalom, hányinger, túlzott puffadás, hasmenés vagy székrekedés, akkor minden valószínűség szerint nincs nagy baj. Melléktünetek esetén viszont érdemes orvoshoz fordulni. Lássuk tehát, hogyan lehet megkülönböztetni az ártalmatlan hangot attól, ami esetleg bajt jelez, és mit lehet tenni a kevésbé zajos emésztésért. 

Hogyan keletkeznek a gyomorhangok?

Alapvetően teljesen normális, hogy az ember bélrendszere időről-időre hangokat hallat. Ezek a hangok az emésztési folyamat velejárói, és abból erednek, hogy a bélrendszer simaizmai folyamatosan összehúzódnak és elernyednek, miközben a több méter hosszú vékony-és vastagbélrendszeren átpréselik az emésztés különböző fázisaiban lévő ételt és az emésztésükkor keletkező gázokat is.

A hasunk felől érkező hangokat alapvetően ez az úgynevezett perisztaltikus mozgás okozza.

Az emésztési folyamat minden esetben jár hangokkal, az viszont már egyénenként eltérő, hogy mennyire hallani kívülről ezeket. Sok függ például attól, hogy a hasfalunkon milyen vastag az izom- illetve zsírréteg, mert ezek megszűrik a hangot, amit egyeseknél csak a hasra tapasztott füllel, vagy sztetoszkóppal lehet hallani. 

Hangos emésztés: Ez állhat a háttérben

Annak, hogy egyes esetekben a szokásosnál is hangosabbnak hallod ezeket a hangokat, több oka is lehet. Ha az utóbbi időben többször tapasztalod, hogy túl hangos az emésztésed, kezdd el figyelni étrendedet és életmódodat, mert nagy valószínűséggel ott van a kutya elásva. Most a hangos emésztés leggyakoribb okait szedjük csokorba.

1. Bizonyos élelmiszerek

A zajos emésztés egyik leggyakoribb oka, hogy túl sok tejterméket fogyasztottunk. A túl sok persze mindenkinél máshol húzódik, de jó tudni, hogy

az emberek körülbelül 65%-a laktózérzékeny (még ha erről nem is tud),

ami azt jelenti, hogy nehezen emészti meg a tejcukrot. Ez a nehezebb emésztés erősebb gázképződéssel és több zajjal, jellemzően zubogó hanghatásokkal jár. A hangos emésztés okai lehetnek emellett a különféle hüvelyesek: a bab, a borsó, a lencse és a (talán meglepő módon ide is sorolható) földimogyoró. Ezek az élelmiszerek olyan szénhidrátokat tartalmaznak, amelyeket egyesek nehezen emésztenek meg.

hangos-emesztes

A jó emésztés alapja a megfelelő táplálkozás és a rendszeres testmozgás (Fotó: Getty Images)

Gyakran tehetők felelőssé a zajos emésztésért a keresztesvirágúak, azaz a mifelénk nemes egyszerűséggel felfújósnak titulált kelbimbó, a karfiol, a káposztafélék és a brokkoli, mert ezeket a zöldségeket az emésztőrendszer nehezebben tudja lebontani. A különféle szénsavas italok, cukormentes csokik, proteinszeletek, cukormentes rágógumik és cukorkák szintén tudnak galibát okozni, mert olyan mesterséges cukrokat tartalmaznak nagy mennyiségben, amelyek nehezebben emészthetők.

2. Lenyelt levegő

Beszéd vagy épp evés közben napjában többször előfordul, hogy az ember levegőt nyel, és még többet nyel akkor, ha szívószállal iszik, ha szereti a szénsavas italokat vagy ha cigarettázik. A lenyelt levegő valahogy távozni akar, és ez járhat némi zajjal: ahogy a levegő a nyelőcsöveden felfelé gurgulázik, böffentésnek hallatszik és nem tudod visszatartani.

3. Baktériumok elszaporodása

Mindannyiunk bélrendszerében több millió jótékony baktérium található, amelyek segítenek lebontani a táplálékot és felszívni a tápanyagokat. Ez a folyamat hidrogén- és metángázokat szabadít fel, amelyek bélrendszerben való mozgása önmagában zajokat okozhat. Ha viszont az emésztőrendszerben felborul a jó és a rossz baktériumok aránya (ezt nevezzük a bélrendszer diszbiózisának), fokozódik a gázképződés és a bélhangok hangosabbak lehetnek.

4. Stressz

A szorongás közvetlen hatással van az emésztésre – és nem csak úgy, hogy az embernek egy nehezebb vizsga előtt megy a hasa. Előfordulhat például, hogy hasad azonnal elkezd zajongani, ahogy reggel felkelve aznapi bokros teendőiden kezdesz el aggodalmaskodni, vagy amikor a bevezetőben említett értekezleten éppen téged szólítanak fel. A fokozott stressz hosszabb távon ennél komolyabb tüneteket is okozhat.

Tippek hangos emésztés ellen

Ha szeretnéd, hogy emésztésed kevésbé legyen zajos, kezdj néhány étrendbeli, életmódbéli változtatással! Kerüld el teljesen azokat az ételeket (vagy csökkentsd jelentősen azok adagjait), amelyek fogyasztása mellett zajos emésztést vagy egyéb kellemetlenséget tapasztalsz.

Próbálj ki természetes gyógymódokat!

Próbálj ki különféle emésztést elősegítő teákat, esetleg fahéjat, gyömbért vagy mentát tartalmazó élelmiszereket! Ezek sokszor enyhítik a panaszokat.

Fogyassz probiotikumokat!

Annak érdekében, hogy helyreállítsd a bélrendszered baktériumegyensúlyát, szedhetsz különféle probiotikumokat is, vagy ehetsz több olyan, probiotikus hatású élelmiszert, mint a kimchi, a kombucha, a kefir vagy a joghurt.

Próbáld kezelni a stresszt!

A stressz az egyik legalattomosabb dolog, ami alááshatja az ember egészségét és kifejezetten káros hatással van az emésztésre is. A meditáció és a különféle légzőgyakorlatok segíthetnek a stressz kezelésében, de még jobb, ha átgondolod, melyek a leginkább stresszt okozó életterületek és ott eszközölsz komolyabb változtatásokat, ha megteheted.

hangos-emesztes

Ha a stresszt kezeled, máris óriási lépést tettél az egészséges emésztés felé. (Fotó: Getty Images)

Hangos emésztés: Mikor forduljunk orvoshoz?

Fontos, hogy odafigyelj a testedre, és felismerd, mikor van szó egyszerűen arról, hogy nem a neked megfelelő ételeket eszed, és mikor arról, hogy szükséged van orvosi ellátásra. Keress fel egy orvost, ha a szokásosnál hangosabb gyomortáji zajokat hasi fájdalom, görcsök, puffadás, hányinger, hányás, esetleg hasmenés vagy székrekedés kíséri! Ezek a tünetek ugyanis már komolyabb gyomor-bélrendszeri rendellenességek jelei is lehetnek, bélelzáródásra, gyulladásos bélbetegségre, felszívódási vagy motilitással összefüggő emésztési zavarokra utalhatnak.

Na és azt tudtad, hogy az egészséges emésztés szempontjából mikor érdemes vécére menni?

Kiemelt kép: Getty Images

Szeretnél találkozni a Nők Lapja újságíróival és szakértőivel? Szeretettel várunk a Példakép Díj átadóján! Jegyek már kaphatók!

Nők Lapja Példakép Díj