evés hamburger

5 furcsa ok, ami miatt sokkal többet eszünk, mint kellene

Folyamatos teltségérzet, gyomorégés, fáradékonyság – ezek mind jelentkezhetnek, ha túl sokat eszünk.
  • Legyen fizikai vagy lelki oka, mindenképp figyelj oda, hogy ne edd túl magad!
  • Az alváshiányból fakadó kimerültség miatt sokkal több szénhidrátot kívánunk, átlagosan 300 kalóriával esznek többet a kialvatlan emberek.
  • Ha tartósan több kalóriát viszel be, mint amit lemozogsz, akkor előbb-utóbb hízni kezdesz.

Vannak időszakok az ember életében, amikor sokkal többet eszik, mint ami egészséges. De ki mondana nemet karácsonykor a bejglire vagy húsvétkor a sonkára, kalácsra, csokinyuszira?

Az evés nyugtató hatású, ezért egyfajta függőséget alakíthat ki, ami pedig hosszú távon elhízáshoz vezet. A rendszeres túlevés lehet érzelmi alapú, amikor az étellel jutalmazzuk magunkat. De előfordul, hogy a finom falatok nyugtatóként hatnak, ha stresszesek vagyunk, vagy a hangulati mélypontokat, a depressziót próbáljuk az étel által kiváltott örömmel egyensúlyozni.

A belénk nevelt a túlevésre a tudatosság a válasz

Sok családban egyébként ez egy rossz minta, hiszen gyakori, hogy a szülők édességgel, kedvenc ételekkel kényeztetik, jutalmazzák a gyerekeket. Biztosan te is tapasztaltad már, hogy egy nyugtalan gyereknek azt mondja az anyukája, hogy kap egy fagyit, ha jól fog viselkedni. 

A probléma az, hogy a kedvelt ételek ízeit az agyunk összeköti az örömérzettel, vagyis ha rosszkedvünk lesz, egyből megkívánjuk azokat a fogásokat, amik máskor is jókedvre derítettek.

Érdemes tudatosan tervezni az étkezéseket, kisebb adagokat és lassabban enni. Jobb a többszöri étkezés, mint egész napos koplalás után este kifosztani a hűtőszekrényt. Tudatosan vásárolj, ne tarts otthon háborús élelmiszerraktárt, és mindig egyél a főétkezésekhez zöldségeket, így az egészséges rostok is segítenek, hogy vörös lámpaként „felvillanjon” a teltségérzet az agyadban.

Nézzük, melyek azok az okok, amelyek miatt sokkal többet eszünk, mint ami egészséges lenne!

1. Fáradtan többet eszünk

Egy 2011-es amerikai kutatás során kiderült, hogy aki nem alussza ki magát, az közel 300 kalóriával eszik többet naponta, mint a kipihent emberek. A nőknél ez a hatás még látványosabb volt, ők különösen a zsírbevitelt növelték meg.

Ez a ghrelin nevű hormon miatt van, melynek szintje megemelkedik az ébren töltött órák alatt. A szakemberek szerint az ébrenléthez több energia szükséges, és mivel a szervezetünk nem tudja, miért nem alszunk – azért, mert nem tudunk, vagy azért, mert valami veszély miatt ébren kell maradnunk –, több ételt követel.

Ha te is sokszor azon veszed észre magad, hogy már rég nem éhség miatt eszel, akkor jobb, ha tudod, hogy a túlevés gyomorrontáshoz hasonló tüneteket is okozhat.

sok-eves-okai

A képernyő előtt is sokkal többet eszünk, mert nem figyelünk a teltségérzetre (Fotó: Getty Images)

2. Túl sok evés hormonális okok miatt

Szintén hormonális okai vannak, hogy a változó korban lévő nők gyakran többet esznek a kelleténél, és bizony ezek a plusz kalóriák el is raktározódnak, hiszen az étvágy nő ugyan, az anyagcsere viszont lelassul.

A menopauza idején megváltozik a hormonháztartás, többek között a progeszteron szintje is nő, amitől a nők sokkal falánkabbak lesznek, különösen a szénhidrátokat kívánhatják. A progeszteron magas szintje máskor is okozhat szinte kielégíthetetlen éhséget, méghozzá várandósság idején.

3. A gyógyszerek is meghozzák az étvágyat

Néhány gyógyszernek ismert éhségnövelő mellékhatása is van, ezek közé tartoznak például az antidepresszánsok, de az allergia kezelésére alkalmazott antihisztaminok is. Ezek ugyanis az agyra, pontosabban a hipotalamuszra is hatnak. Ez a terület felelős többek között az éhség és a jóllakottság szabályozásáért.

4. Bűnös élvezetek

Ha megkívánunk egy ételt, ám bűntudatot érzünk amiatt, mennyire élvezzük az ízét, a bűntudat maga is élvezeti forrássá válik, ezért még többet eszünk. Tipikus esete ennek, amikor annak ellenére tömünk magunkba egy egész tábla csokoládét, hogy pontosan tudjuk, egyetlen kocka is bőven elegendő lenne.

Egy 2012-es kísérlet során kiderült, hogy a bűntudattal küzdő emberek sokkal többet ettek a felkínált finomságokból, mint azok, akikre nem volt jellemző ez az érzés.

5. Az okostelefontól éhesebbek lehetünk

Meglepő módon az okostelefonok és táblagépek hatására is többet eszünk, mint kellene: a kütyük fénye ugyanis egyszerűen meghosszabbítja az éhségérzetet, még abban az esetben is, ha nemrég laktunk jól.

A telefonokból, tabletekből és számítógépek képernyőjéből áradó kék fény emellett az anyagcserét is megváltoztatja, annál, aki hosszabb ideig ki van téve neki, magasabb az inzulin- és a vércukorszint is. A fény összezavarja a szervezetünk belső óráját, így azt is, hogy éppen nappal van-e vagy éjszaka, enni kell-e vagy a bevitt kalóriákat feldolgozni.

Hajlamos vagy rá, hogy túl sokat egyél? Ha ünnepek alatt is lapos hasat szeretnél, kattints!

Kiemelt kép: Getty Images