egeszseges-belrendszer-jelei

Figyeld meg magadon! – Ez az 5 jel az egészséges, gyulladásmentes bél ismérve

Ezek a jelek arról tanúskodnak, hogy szervezetünk egyensúlyban van.
  • Bélrendszerünket a második agyunknak is szokás nevezni, ezért kiemelten fontos, hogy fenntartsuk a benne élő baktériumok egyensúlyát.
  • Szakértők szerint ezekkel az egyszerű módszerekkel fenntarthatjuk a gyulladásmentes bélmikrobiomot.
  • Mutatunk 5 jelet, mely bizonyítja, hogy erőfeszítéseink megtérülnek, azaz hogy bélrendszerünk jó egészségnek örvend.

Az agy és a bélrendszer között rendkívül komplex kapcsolat áll fenn, amelyet a második agyunkként aposztrofált enterális idegrendszer tesz lehetővé. Ez a 400 millió idegsejtből álló rendszer a bélben található és folyamatos, kétirányú kapcsolatot tart fenn az agyunkkal. Vagyis

az emésztőrendszer egészsége mentális egészségi állapotunkat is nagyban befolyásolja.

Következésképp bélrendszerünk meghálálja, ha jól étkezünk, visszajelzései sokat elárulnak egészségünkről – és nem csupán akkor, ha valamilyen problémánk adódik. A bélrendszer üzeneteire mindenkor érdemes nagy figyelmet fordítanunk. Akkor is, ha ezek a jelek arról árulkodnak, hogy szervezetünk egyensúlyban van, hiszen így megnyugodhatunk, hogy önmagunkért tett erőfeszítéseink kifizetődnek.

Az egészséges bélrendszer 5 jele

A bélrendszer egészségét számos tényező befolyásolhatja az étrendtől és a stressz-szinttől kezdve az allergiákon át különféle emésztési zavarokig. Az alábbi jelek elárulják, ha mindent jól csinálunk, és aggodalomra semmi ok!

1. Rendszeres székletürítés

A mindennapos, erőlködésmentes vagy kevés erőlködéssel járó székletürítés arról árulkodik, hogy emésztőrendszerünk jól működik. Ettől ráadásul nyugodtabbnak is érezhetjük magunkat, ami jobb hangulatot eredményez. Mindemellett a széklet gyakorisága, színe és állaga is sokat elárulhat a bélrendszer egészségéről. Sőt, utóbbi szoros kapcsolatban áll az összes fontos mikrobiom-markerrel, beleértve a mikrobióta gazdagságát és összetételét. 

2. Emésztési zavarok hiánya

Ha a bélrendszer problémáiról van szó, a legtöbben a puffadásra vagy a székrekedésre gondolnak, ám természetesen nem csupán ezek lehetnek a kritikus panaszok. Persze az egyértelmű, hogy a kényelmes emésztés és a könnyedség kiegyensúlyozott mikrobiomra utal, de a gázképződés, a hasmenés vagy a gyomorégés hiánya is biztató lehet.

Nem tudod, milyen ételekkel tehetnél a bélrendszer egészségéért? Próbáld ki ezt az 5 bélbarát vegetáriánus receptet!

3. Erős immunműködés

Amennyiben erősnek tűnik az immunrendszerünk (azaz csak ritkán vagyunk betegek, gyorsan legyőzzük a tüneteket és összességében jól érezzük magunkat), akkor nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy bélrendszerünk is jó állapotban lehet. Az immunrendszert ugyanis támogatják a bélben megtalálható jótékony baktériumok, tehát ha bélgyulladásunk van, immunrendszerünk sem tud megfelelően működni.

4. Nyugodt és tiszta bőr

A gyulladásos bőrbetegségek arra utalhatnak, hogy valami nincs rendjén a bélrendszerünkben. Ugyanígy fordítva is igaz, hogy az egészséges, tiszta bőr a gyulladásmentes belek egyik fő ismérve. Bizonyos esetekben a bél gyulladása felerősítheti az ekcéma, a pikkelysömör tüneteit, és pattanásokat okozhat.

5. Kiegyensúlyozott hangulat és vitalitás

A hangulatért felelős szerotonin ingerületvivők receptorainak több mint 90%-a a bélben található. Ezek szorosan összefüggenek a stressztől kezdve a koncentráción át a jól működő memóriáig, de a gyulladásmentes bélrendszer az energiaszintet és pihenésünk minőségét is hasonlóképp befolyásolja. Tehát az általános jó közérzet is jelezheti, hogy bélrendszerünk egészséges, és érdemes folytatnunk mindennapi jó szokásainkat.

4 tipp, hogy a bélrendszer egészséges is maradjon

Dr. Kenneth Brown gasztroenterológus szerint akkor sem kell pánikba esnünk, ha a bélrendszer problémát jelez, ugyanis van néhány hatékony tipp, amelyekkel rövid időn belül csökkenthetjük a gyulladást kiváltó, elszaporodott bélbaktériumok számát. 

1. Fogyasszunk teljes értékű gabonákat és rostokat!

A teljes értékű gabonák és rostok fogyasztása táplálja a bélflórát és segít megelőzni az emésztési problémákat. Ezeken túl az úgynevezett polifenolokból (a gyümölcsök és zöldségek élénk színét adó molekulákból) is érdemes nagyobb mennyiségben fogyasztanunk, ugyanis az erős antioxidánsok támogatják az egészséges bélbaktériumok szaporodását. 

 

2. Az étkezések között tartsunk szünetet!

„Az emésztőrendszerünknek időre van szüksége ahhoz, hogy elvégezze a feladatát, azaz lebontsa ételeinket. Ez sokkal több időt, energiát és véráramlást igényel, mint gondolnánk” – magyarázza Dr. Brown. Vagyis ahhoz, hogy a bélrendszer jól tudja végezni munkáját, fontos, hogy a főétkezések közé néhány óra szünetet is beiktassunk.

3. Mozogjunk rendszeresen!

A fizikai aktivitás egy másik biztos módja annak, hogy segítsünk bélrendszerünknek megszabadulni a gyulladást okozó baktériumoktól. „A rendszeres testmozgás segíthet csökkenteni a stresszt, növelheti a hangulatért felelős kémiai anyagokat, és javíthatja a mikrobiomot” – hangsúlyozza a szakértő, aki szerint gyakorlatilag bármi megteszi, ami már egy kicsit is kimozdít a komfortzónánkból. A legjobb a séta, a túra és a jóga, utóbbi esetében ráadásul konkrét mozdulatok is vannak, melyek serkenthetik az emésztést.

egeszseges-belrendszer-jelei

Fotó: Canva

4. Végezzünk nyugtató hatású tevékenységeket!

A szorongás és a depresszió tünetei is összefüggésbe hozhatók bélrendszerünkkel. Ebből következik, hogy a lelassulás a hangulatunkra, és vele együtt a mikrobiomunkra is pozitív hatással lehet. „A stressz óriási zavaró tényező az emésztés és a mikrobiom számára” – figyelmeztet Dr. Brown. Tehát, ha időt szánunk a relaxációra, azzal bélrendszerünk gyógyulását is támogathatjuk.

bélrendszer szervezetünk érzékeny indikátora. Íme 5 tünet, ami problémát jelezhet!

Kiemelt kép: Getty Images