bélproblémák endometriózis

5 bélprobléma, ami megtéveszthet: valójában az endometriózis jelei lehetnek

Az endometriózis a bélrendszer egészségére is kihatással van.
  • Bélrendszerünk a második agyunk, és többek között a nőgyógyászati problémák is kihatással vannak egészségére.
  • Vannak bizonyos jelek, melyek elárulják, ha bélrendszerünk problémáit valójában az endometriózis okozza.
  • A szakértők ezeket a segítőlépéseket javasolják, ha endometriózisunk miatt bélrendszeri panaszaink vannak.

Bélrendszerünk egészsége testünk valamennyi részére kihatással lehet. Elég ha az olyan, általános bélproblémákra utaló tüneteket vesszük alapul, mint az emésztési nehézségek, a cukor utáni sóvárgás, az álmatlan éjszakák, a koncentrációs problémák, a súlyingadozás vagy a bőrünket érintő panaszok.

A skála tehát igen széles, beleink állapota fizikai épségünktől kezdve a mentális jóllétünkig számos területet befolyásol. Emögött valójában az a tudományos magyarázat áll, hogy a legújabb orvosi elméletek szerint a bél az „új agy”, vagyis

bélrendszerünknek saját idegrendszere van, nélküle pedig immunrendszerünk sem működhetne megfelelően.

Ám az, hogy bélrendszerünk egészsége ilyen mértékű befolyással bír, egyúttal azt is jelenti, hogy érzékeny indikátorként azonnal reagál, ha valamilyen oknál fogva felborul az egyensúly a szervezetünkben – például a női nemi szervek működésében.

Az endometriózis kapcsán talán fel sem merülne bennünk, hogy ez a nőgyógyászati probléma kihatással lehet bélrendszerünkre, ám a női test egyes részeit érintő betegség a belek egészségét egyaránt meghatározza. 

bélproblémák, amelyek az endometriózis jelei lehetnek

Vannak bélproblémák, amelyek az endometriózis jelei lehetnek (Fotó: Canva)

Így hat az endometriózis a bélrendszerre

Endometriózis során a méh nyálkahártyasejtjei, pontosabban az endometriumok a méh üregén kívül, leggyakrabban a petefészek és a kismedencei hashártya különböző részein jelennek meg, gyulladást okozva maguk körül. A környezetükben keletkező összenövések, letapadások krónikus fájdalmat okozhatnak, amennyiben pedig a petevezeték is érintett, akár meddőség is kialakulhat. Sőt, ha az endometriózis kiterjedtebb, betörhet a bélfalba és a húgyhólyagba, menstruáció idején fájdalmassá téve a széklet- és vizeletürítést. 

A legtöbb esetben, amikor az endometriózisról olvasunk, főként olyan fogalmakkal találkozunk, mint a rendellenes fájdalom, az erős menstruációs vérzés, a meddőség vagy a gyulladás, és csak ritkán kapunk elegendő információt a betegség bélrendszerre gyakorolt hatásáról. Pedig a The Endometriosis Foundation of America szerint

az endometriózis negyedik legjellemzőbb tünetei a bélrendszeri zavarok,

beleértve a menstruáció alatt jelentkező székrekedést, hasmenést és a puffadást. Sőt mi több, az endometriózisból származó bélproblémák között (közvetett módon) olyan betegségeket találunk, mint az irritábilis bél szindróma, a Crohn-betegség vagy a vakbélgyulladás. 

Amikor a bélproblémákat endometriózis okozza

A fentiek alapján felmerül a kérdés, ha ilyen szoros kapcsolat áll fenn a bélrendszer és a reproduktív rendszer között, akkor honnan tudhatjuk, ha bélproblémáink más okokra vezethetők vissza? A különbség alapvető ismérve a tünetek jelentkezésének ideje. Amennyiben panaszaink egybeesnek a menstruációs ciklusunkkal, akkor nagy valószínűséggel endometriózishoz kapcsolódnak. 

 

Ezenfelül nem árt ellenőrizni, hogy vannak-e olyan jellegzetes endometriózis tüneteink, melyek viszont nem kapcsolódnak a bélrendszerünkhöz, úgy mint az erős menstruációs vérzés, a fájdalmas szexuális együttlét vagy a megmagyarázhatatlan meddőség. Ezek mind segíthetnek eldönteni, milyen irányba induljunk el a lehetséges kezelés során.

vastagbélrák megelőzés

Az endometriózis negyedik legjellemzőbb tünetei a bélrendszeri zavarok (Fotó: Getty Images)

5 bélprobléma, melyet valójában endometriózis okoz

1. Erős puffadás

Feltehetően a kiterjedt gyulladás és a hormonális változások váltják ki az akár napokon, heteken át érzett erős puffadást, mely kényelmetlenséget és fájdalmat is okozhat. Ugyanakkor a beleken növekvő endometriózisos elváltozások szintén gyakran okolhatók ezért a tipikus tünetért. 

2. Hasi- és székletürítési fájdalom

Az endometriózis jellemző tünete az alhasban és a kismedence tájékán jelentkező szúró, görcsös fájdalom, mely menstruáció alatt általában súlyosbodik. Székletürítéskor, erőlködéskor ez a gyötrelmes érzés szintén tovább fokozódik.

3. Székrekedés

A The Endometriosis Foundation of America szerint sok endometriózisos beteg szenved krónikus székrekedéstől, mivel a méh és a végbél egymáshoz viszonylag közel helyezkednek el. Ebből kifolyólag az alhasi, kismedencei fájdalmak, a bélrendszeri, húgyúti vagy reprodukciós panaszok is gyakran egyetlen központi problémára vezethetők vissza, de az ösztrogén és a progeszteron női hormonok is hatással lehetnek a bélmozgásra.

Van, hogy a menstruációs fájdalom már nem nevezhető „normálisnak”. Íme 6 eset, amikor bajt jelez a menstruációs görcs.

4. Hasmenés

Ahogy székrekedés, úgy endometriózis esetén hasmenés is gyakrabban jelentkezhet. Nőként rendszeresen tapasztaljuk, hogy a menstruáció alatt többször érzünk székelési ingert – a méhösszehúzódások hatással vannak a közeli bélrendszerre –, ám ez a késztetés endometriózis alatt még sűrűbben jelentkezik. Az ok a magasabb szintű prosztaglandin hormon termelésében és a belekben növekvő endometriumokban keresendő.

5. Hányinger és hányás

Az erős menstruációs fájdalom sokszor jár együtt kellemetlen hányingerrel, de az endometriózisban szenvedőknél az elviselhetetlen fájdalom már émelygést, rosszullétet és akár hányást is okozhat. 

Így kezeljük az endometriózisos bélproblémákat

Noha megközelítőleg az endometriózisos betegek 20-25%-a tünetmentes, amennyiben mégis jellegzetes bélrendszeri problémákat észlelünk, van néhány módszer, mely hosszú távon segíthet enyhíteni tüneteinket. Az egyik fontos teendőnk, hogy

vezessünk étkezési naplót,

ami bár fárasztó elfoglaltságnak tűnhet, miközben erős fájdalommal küzdünk, általa rendkívül értékes információkhoz juthatunk emésztőrendszerünk működéséről.

Vannak ugyanis bizonyos ételek, melyek fokozzák a bélpanaszok fellángolását, így a legjobb, ha utánajárunk, számunkra melyek lehetnek ezek a tiltólistás élelmiszerek. Ilyen többek között a koffein, az alkohol, a feldolgozott élelmiszerek, a finomított cukrok, a gyors felszívódású szénhidrátok, a vörös húsok és egyes tejtermékek is, melyeket ha egy mód van rá, inkább kerüljünk a hétköznapi étrendünkben. Helyette fogyasszunk zöldségeket, gyümölcsöket, halakat, egészséges zsírokat és rostban gazdag ételeket, melyekkel csökkenthetjük a gyulladást a szervezetünkben.

A másik, amit tehetünk, hogy gasztroenterológus segítségével kizárunk minden egyéb mögöttes gyomor- és bélrendszeri betegséget, melyek kockázata egyébként háromszor nagyobb az endometriózisban szenvedő nők esetében. Hogy elkülöníthessük a panaszok eredete közötti különbséget, végeztessünk alapos belgyógyászati vizsgálatot, így célzott kezeléssel vehetjük fel a harcot a bélproblémákkal szemben.

Ez az 5 jel az egészséges bélrendszer ismérve.

Kiemelt kép: Getty Images