stressz-kieges-szulok-stresszoldas

Ha már nagyon eleged van – 3 stresszoldó tipp kiégett szülőknek

Egy rossz nap még nem jelent kiégést. Azonban, ha huzamosabb ideig kimerültnek, ingerültnek és motiválatlannak érzed magad, akkor nagy eséllyel szükséged lesz 3 stresszoldó tippünkre.
  • Egy tanulmány szerint a szülők 62%-a rettenetesen fáradtnak, kiégettnek érzi magát.
  • A stressz, az állandó készenlét, a kevés kikapcsolódás lelkileg és testileg is kimerültté teszi a szülőket, ami kiégéshez vezet.
  • 3 stresszoldó tippet ajánlunk, amihez akár minden nap nyúlhatunk gyors segítség gyanánt.

Talán nem mindenki ért abban egyet, hogy a gyereknevelést lehet-e egy mondatban használni a kiégés szóval. Ha karrierrel kapcsolatban említjük a kimerülés e fajtáját, akkor az első kézenfekvő megoldás a felmondás lehet. De

szülőként a legfontosabb szerepünkből nem léphetünk ki, nem adhatjuk be a felmondásunkat

kimerültségre, depresszióra vagy állandó stresszre hivatkozva. Sőt, szabadságra sem mehetünk, tehát meg kell találnunk azt a módszert, amivel egy különösen leterhelt időszakban meg tudjuk nyugtatni magunkat és kiszakadhatunk a nyomasztó légkörből. Utóbbi azért is nehéz, mert aki kiégett, elszigetelődik, és még nehezebben veszi rá magát, hogy kimozduljon, sportolni menjen vagy társasági életet éljen. De milyen is egy kiégett szülő?

A kiégés jelei

Ha a következők közül legalább egy igaz rád, akkor túl nagy a teher rajtad, és minden bizonnyal a szülői kiégés fenyeget:

  • Nincs energiád a gyereknevelésen és munkán kívül másra.
  • Elmegy a kedved a lakáson kívüli elfoglaltságoktól (kirándulás, színházba járás), kihagyod a barátaid szülinapi bulijait.
  • Zavar a zaj és a tömeg, kerülsz mindenféle programot, ahol ezek a „veszélyek” fenyegetnek. Még családi partikat sem szervezel, mert nincs kedved megünnepelni a jeles napokat.
  • Türelmetlennek, fáradtnak és motiválatlannak érzed magad a nap nagy részében.
  • Kialvatlan vagy, rosszul alszol és az alváshiányt sosem tudod pótolni.
  • Gyakran lebetegszel, sokáig tart, amíg meggyógyulsz, de titkon élvezed, ha betegszabadságra mehetsz néhány napra, mert akkor talán békén hagynak kicsit a többiek.

Ugye, nem túl üdítő ezekkel szembesülni? De, hogy ne érezd magad egyedül, eláruljuk: egy kutatás szerint

a szülők 62%-a rendszeresen tapasztalja ezeket a problémákat és érzi kiégettnek magát a gyereknevelés kötelezettségei miatt.

A folytonos stressz azonban (amellett, hogy nyilvánvalóan megkeseríti a mindennapokat) rengeteg egészségi problémát idézhet elő, ezért mindenképpen fel kell oldani valahogy.

Nem is gondolnád, hogy a stressz milyen furcsa módokon jelentkezhet.

stressz-kieges-szulok-stresszoldas

Stressz és kiégés… csak egy átlagos szülői hétköznap (Fotó: Getty Images)

Stresszoldás: 3 tipp kiégés ellen – szülőknek!

Amikor egy szülő kiégettnek érzi magát, úgy spórol az energiájával, hogy visszavonul a társasági élettől. Ettől viszont elszigetelődik, ráadásul a folyamatos stresszből, kimerültségből könnyen depresszió fejlődhet. Előzd meg a nagyobb bajt ezzel a három egyszerű trükkel! A stresszoldás segíthet, hogy könnyebben megbirkózz a gyereknevelés viharos hullámvölgyeivel.

1. Stresszoldás társasági programokkal

Bármilyen fáradt is vagy, ne mondd le a baráti találkozót! Menj el a többi szülővel, barátokkal egy esti sétára, ahol kiadhatjátok magatokból a felgyülemlett feszültséget, panaszkodjatok bátran, nevessetek a dühítő helyzeteken. Fontos, hogy érezd a támogatást és azt, hogy nem vagy egyedül a bajban. Nem kell magányosan megküzdened a rossz érzésekkel. A szülői kiégés ugyanis sokszor lelkiismeret-furdalással jár, mert „milyen szülő az, aki tehernek érzi a gyereknevelést”? Hát mégis milyen lenne? Fáradt és leterhelt, aki ettől még ugyanúgy szereti a gyerekeit.

2. Stresszoldás az elvárások átalakításával

Ne terheld túl magad, ne írj olyan hosszú listát a teendőidről, amiről tudod, hogy egy nap alatt nem teljesíthető! A kevésbé fontos dolgokat bátran sorold hátra a fontossági listán, és mindig csak 1-2 nagyobb projekt kösse le a gondolataidat. 

Ha nem ésszerűek az elvárásaid magaddal szemben, akkor az tovább fogja erősíteni a kiégés érzését.

Ha például sok dolgod van hét közben a munkád és a gyerekek miatt, akkor ne ragaszkodj a hétvégi nagytakarításhoz, a ruhák szelektálásához vagy a kert rendbetételéhez. Semmi baj nem történik, ha ezeket elhalasztod egy héttel.

3. Stresszoldás néhány perc magánnyal

Vagy akár félóra is lehet! Alakíts ki olyan rituálékat, amelyekkel ki tudsz lépni egy kis időre a káoszból, a túl sűrű teendőkből, a feszült készülődésből. Igen, nehéz lesz megtalálni a rohanásban azt a kis időt, amit erre kihasználhatsz, de igenis tedd meg magadért! Ha például van kerted vagy erkélyed, akkor

kérd meg a családtagokat, hogy most 10 percre hagyjanak békén.

Ez idő alatt, mondjuk, úgy megkávézhatsz, hogy ők nem jönnek utánad és nem tesznek fel egy kérdést sem. Igazán nem nagy áldozat a részükről… (De olyan is van, aki fogmosás közben relaxál a fürdőszobában, vagy a vécén alibizik – és közben csetel a barátnőivel.) Bármi legyen is a meditáció számodra, szánj rá időt minden nap – úgy, ahogy neked jólesik!

Ha pár percnél több időd van, próbáld ki a sétameditációt stresszoldás céljából!

Kiemlet kép: Getty Images