stressz jelei

6 kevésbé nyilvánvaló jele annak, hogy vészesen stresszes vagy

A feszültség gyakran szokatlan jelekkel ad hírt magáról.
  • A stressz az egyik legsunyibb ártó tényező az életünkben, amelyet a legnehezebb kiküszöbölni.
  • Muszáj tudatosan figyelnünk a stressz jeleire, mivel egészségünk minden területére kihat.
  • Vannak olyan tünetek, jelek, amikről nem is gondolnánk, hogy az állandó stressz és feszültség áll mögöttük.

Bár minden nemnek és minden korcsoportnak ártalmas, a nők egészségét egészen változatos módon tudja befolyásolni az állandó stressz. A folyamatos feszültség azért fokozottan veszélyes, mert tulajdonképpen hozzá lehet szokni: bele lehet „fagyni” a stresszes üzemmódba, olyannyira, hogy egy idő után már nem is leszünk tudatában annak, hogy napjainkat „üss vagy fuss” alapállapotban éljük.

A szervezet viszont nagyon is érzi ezt: előbb-utóbb számolnunk kell a negatív egészségügyi következményekkel.

Kiemelten fontos, hogy már ébredés után megfigyeljük magunkat, és észrevegyük, ha stresszesen ébredünk: ilyenkor még könnyebb ezt nyakon csípni, mint a napközbeni rohangászás alatt. Szintén érdemes gyanút fognunk, ha az alábbi tüneteket észleljük magunkon – egyre gyakrabban. Ezek ugyanis kevésbé nyilvánvaló jelei lehetnek a túl sok stressznek.

1. A stressz jele: hétvégi fejfájás

Olyankor alakul ki – olykor akár egészen súlyos migrénes roham formájában –, amikor a szervezet végre fellélegezhet az egész heti stressz alól. Ha korábban nem voltunk hajlamosak a migrénre, fejfájásra, kezdjünk el gyanakodni.

2. A stressz jele: állkapocstáji fájdalmak

Az éjszakai fogcsikorgatás árulkodó jele, ami gyakran a túlzottan stresszes mindennapok számlájára írható. Ezt minél gyorsabban orvosolni kell, mivel az éjszakai fogcsikorgatás a fogainkra is nagyon ártalmas.

stressz jelei

A stressz jelei váratlan formában is érkezhetnek (Fotó: Nők Lapja)

3. A stressz jele: hajhullás

A stressz beszűkíti a fejbőr hajszálereit, így a hajszálak nem jutnak elég vérhez és tápanyaghoz, és kihullanak. Ez ugyanúgy arról árulkodik, hogy a szervezet vészüzemmódra kapcsolt, a túlélésért küzd.

4. A stressz jele: furcsa álmok

Az agy gyakran így szabadul meg a feszültségtől és a stressztől. Segíthet, ha naplót vezetünk a különös álmainkról. Segítségével kiszúrhatjuk, ha tényleg szokatlan módon megugrik a nyugtalan, vad álmokkal tarkított éjszakáink száma.

5. A stressz jele: a memória romlása

A feszültség a kortizol stresszhormon magas szintjének teszi ki az agy hippocampus nevű területét, amely a rövid távú memóriáért felelős. Ez pedig meggátolhatja, hogy mindenre emlékezzünk, amire szeretnénk. Az állandó szétszórtság szintén arról árulkodik, hogy túl sok a megoldásra váró feladat, és ez egyszerűen már meghaladja a képességünket.

6. A stressz jele: fekélyek a szájban

A fájdalmas afták és hasonló sebek kialakulását az immunrendszernek a stressz következtében meggyöngült működése is elősegítheti.

Kiemelt kép: Canva