Az, hogy milyen pozícióban alszunk, jelentős hatást gyakorol alvásunk minőségére. A jó alvás pedig az egészséges mindennapok záloga, ezért érdemes odafigyelni.
  • A jó alvás a hosszú távú egészség záloga.
  • Az, hogy milyen pozícióban alszunk, nagy befolyással van az alvás minőségére.
  • Van olyan alvási pozíció, ami lényegesen egészségesebb a többinél.

Ahány ház, annyi szokás, és nincs ez másképp az alvással sem. Vannak, akik a hátukon fekve tudnak a leghamarabb elaludni, mások azt szeretik, ha a hasukra fordulhatnak, és a fejükre húzhatják a takarót. Megint mások egyik vagy másik oldalukon szenderednek villámgyorsan álomba.

Bár elsőre mindez csupán preferencia kérdésének tűnik, valójában egészségügyileg sem mindegy, milyen pozícióban alszunk. Szakértők szerint a legjobbat akkor tesszük, ha az oldalunkon alszunk, mert ez a póz jót tesz a gerincnek, illetve csökkenti a horkolás és a gyomorégés esélyét is. Lássuk, milyen előnyei vannak, ha nem a hátunkon, vagy hasunkon, hanem oldalunkon szenderedünk álomba!

1. Egészséges alváspozíció: kevesebb hátfájás

Sokan (különösen azok, akik ülőmunkát végeznek) élnek krónikus fájdalmakkal, különösen a hát alsó részén. Az ülőmunka hatásait éjjel valamelyest kompenzálhatnánk, ha oldalunkon fekve, a gerincet tehermentesítő pózban aludnánk.

Ha viszont nem megfelelő pozícióban alszunk, például hason, azzal jelentősen megnövelhetjük a gerincedre nehezedő nyomást,

ami már ébredéskor fájdalomhoz vezethet, és az egész napra kihathat. A legtöbb hátfájással küzdő ember panaszai enyhülnek, amikor sikerül a hason alvásról oldalra átszoknia, ezért ha te is hajlamos vagy fájlalni a hátad, mindenképpen javasolt a váltás. 

2. Egészséges alváspozíció: kevesebb horkolás

Aki hajlamos a horkolásra, bizonyára észrevette már (vagy ha ő nem, hálótársa bizonyára jelezte), hogy háton fekve sokkal zajosabbak az éjszakái. Háton fekve ugyanis a nyelv visszacsúszik a garatba, ami súlyosbítja a horkolást, a horkolás pedig nemcsak kellemetlenül zajos, de az érintett alvásminőségét is rontja, ami pedig hosszú távon egészségkárosodást okozhat.

Ha az oldalunkon alszunk, a légutak nyitottabbak maradhatnak, így könnyebben kapunk levegőt, ezáltal a horkolás is enyhül. Az orvosok azt javasolják, hogy azok, aki erősen horkolnak, illetve azok, akik alvási apnoéban (alvás közben jelentkező légzéskimaradásban) szenvednek, mindenképpen váltsanak az oldalt alvásra.

Nem mindegy, milyen pózban alszunk, van, amelyik egészségesebb a többinél (Fotó: Getty Images)

3. Jó alváspozíció: egészségesebb bél

Az alváskor felvett testhelyzet azt is befolyásolja, hogy emésztőrendszerünk mennyire működik jól: a gázok például nem ürülnek ki olyan hatékonyan a szervezetünkből, ha hanyatt fekszünk. Azok, akik rendszeresen gyomorégést, székrekedést, puffadást vagy egyéb gyomor-bélrendszeri problémákat tapasztalnak, jobban teszik, ha az oldalukon alszanak, mert így reggel megkönnyebbülten ébredhetnek. 

4. Jó alváspozíció: egészségesebb terhesség

Az oldalunkon való alvás kifejezetten ajánlott a várandósoknak, mert ebben a helyzetben a szív hatékonyabban tudja keringetni a szervezetben a vért. Ha ebben a pózban alszunk, az egyúttal azt is megakadályozza, hogy a baba túl nagy nyomást gyakoroljon arra a vénára, amely az anya lábából a szívébe szállítja vissza a vért.

Azért is javasolják a terhes nőknek, hogy az oldalukon aludjanak, mert a hátukon fekve nagy pocakkal a levegővétel is nehezebb, míg oldalt fekve ez is valamivel kényelmesebben megy. A várandós nők alvási testhelyzetüket kényelmesebbé tehetik a test formáját jól követő szoptatós párna használatával: csodát tud művelni!

Melyik oldalunkon aludjunk?

Addig rendben, hogy aludjunk az oldalunkon, de mégis melyik oldalunkat részesítsük előnyben? Szakértők szerint az, hogy a jobb vagy a bal oldalon érdemes-e aludnunk, az attól is függ, hogy milyen egészségügyi problémákkal küzdünk. Az egészséges emberek többsége számára majdnem mindegy, melyik oldalon tér nyugovóra, viszont

a bal oldalon való alvás sokféle előnnyel járhat azok számára, akik terhesek, vagy refluxbetegségben szenvednek.

A bal oldalon való alvás a várandós nők számára azért előnyös, mert javítja a véráramlást a szív, a magzat, a méh és a vesék között, miközben csökkenti a májra nehezedő nyomást is.

Azok a gyomorégéssel, vagy refluxszal küzdő emberek, akik a bal oldalukon alszanak, kevesebbszer tapasztalnak gyomorégést, mint amikor a jobb oldalukon vagy a hátukon fekszenek, a jobb oldalon nemcsak gyakoribbak a gyomorégési epizódok, hanem hosszabb ideig is tartanak. A szívelégtelenségben szenvedő emberek ugyanakkor kellemetlen érzéseket tapasztalhatnak a bal oldalukon fekve, ezért nekik inkább a jobb oldali alvásra érdemes tréningezniük magukat. 

Hogy szokjunk át a megfelelő pozícióra?

Ha évtizedek óta a hasadon alszol el, elsőre szinte lehetetlennek tűnik, hogy áttérj egy másik pozícióra, de megéri kísérletezni. Na haragudj magadra, ha elsőre nem sikerül így elaludni, kezdetnek csak pihenj pár percet így, és szoktasd rá magad arra, hogy először így próbálsz ellazulni.

A fentebb már (várandós nőknek) ajánlott szoptatós párnák apró hungarocell golyókkal vannak bélelve, így olyan jól felveszik a test formáját, mint a babzsákok, ezért nagyon nagy segítséget jelentenek, amikor az ember új pozícióra vált, és elsőre sehogy sem érzi kényelmesnek. Támaszd meg a karod, lábad az oldalt fekvő pozícióban, hogy kényelmesebb legyen az elalvás, így hamar meg fogod szokni az egészségednek is kedvezőbb pózt. 

Mi segíthet még az egészséges alvásban?

Ha biztosítani szeretnénk, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki alvásunkból, az alvási pozíció mellett érdemes figyelni ágyunkra és ágyneműre is. Válasszunk közepesen kemény matracot, ami kellő támogatást nyújt ahhoz, hogy ne süppedjünk bele túlságosan (ez gerincfájdalmakat okozhat), de nem kényelmetlenül kemény (ami szintén deréktáji panaszokhoz vezet).

Ha pedig eldöntöttük, hogy oldalt fogunk aludni, jól tesszük azt is, ha beszerzünk egy kifejezetten az oldalt való alváshoz kialakított fejpárnát, illetve kikísérletezzük, hogy jól esik-e, ha két térdünk közé párnát teszünk, csökkentve a csípőre nehezedő nyomást. Ha szeretnénk jól aludni, gondoskodjunk a megfelelő alvási körülményekről is: nyugodt, hűvös és sötét hálószobában térjünk nyugovóra, és lefekvés előtt már ne képernyőzzünk. 

Tudod, mennyi az alvásdeficited? Ebben a korábbi cikkünkben megmutattuk a kiszámítási módot. 

Kiemelt kép: Getty Images