alvás

Ezért érzed magad öregebbnek a korodnál

Az életkor helytelen érzékelése negatívan befolyásolhatja az egészségünket: rossz táplálkozási szokásokat veszünk fel és csökkentjük a testmozgást.
  • Az életkor több dimenzióban is értelmezhető: kronológiai, biológiai és szubjektív.
  • A tudomány szerint jó dolog fiatalnak érezni magunkat, tanulmányok azt mutatják, kisebb a demencia vagy depresszió kialakulásának esélye.
  • A hangulatváltozások, a fáradtság erőteljesen befolyásolhatja, hány évesnek érezzük magunkat.

Az általános közérzet szempontjából minden összefügg egymással: mit eszünk és mennyit, hányszor sétálunk egy héten, van-e hobbink, alszunk-e eleget, mosolygunk, amennyit csak lehet. Bármelyik részterület felborul, az érintheti az életkor szubjektív érzékelését. Úgy nézel ki, mint a saját nagyanyád, ismerős mondat? Érdemes visszaemlékezni, mikor hallhattuk.

Nagy valószínűség szerint reggel mondta nekünk az első ember, aki meglátott. Hogy miről árulkodott az arcunk? Például az alvásról.

Idő előtt megöregedünk emiatt

Már két éjszakai rossz alvás elegendő ahhoz, hogy az emberek évekkel idősebbnek érezzék magukat – állítják a kutatók, akik szerint a következetes, pihentető alvás kulcsfontosságú tényező abban, hogy megelőzzük az idő előtti öregedést.

Svédországi pszichológusok tanulmányukban kifejtették:

a résztvevők átlagosan több, mint négy évvel idősebbnek érezték magukat, amikor két egymást követő éjszakán keresztül csak négy órát aludtak, néhányan egyenesen évtizedeket rátettek a szubjektív korukra.

A jelenségnek az ellenkezőjét is megfigyelték, igaz mérsékeltebb hatásfokkal. Akik kilenc órát ágyban maradhattak, azt állították, hogy a bőséges pihenés után átlagosan három hónappal fiatalabbnak érzik magukat valós életkoruknál.
„Az alvás nagy hatással van az életkori tapasztalásra, és ez nem csak a hosszú távú alvási mintákra vonatkozik” – mondta Dr. Leonie Balter, a stockholmi Karolinska Intézet pszichoneuroimmunológusa és a tanulmány vezető szerzője. „Akár már két éjszaka esetében is megállapítható a hatás.”

alvás egészség

Az sem mindegy, mikor kelünk fel. (Fotó: Getty Images)

A kutatók két vizsgálatot folytattak le. Az elsőben 18 és 70 év közötti résztvevők válaszoltak arra, hogy hány évesnek érzik magukat, és hány éjszaka aludtak rosszul az elmúlt hónapban. Minden egyes elégtelen alvással töltött éjszaka átlagosan három hónappal öregítette a válaszolókat.
Míg azok, akik nem számoltak be rossz éjszakáról az előző hónapban, átlagosan közel hat évvel fiatalabbnak érezték magukat valós életkoruknál.

A második vizsgálatban a kutatók 18 és 46 év közötti önkénteseket kérdeztek meg szubjektív életkorukról két 9 órás, illetve két 4 órás alvással töltött éjszaka után. A kevés alvást követően a résztvevők átlagosan 4,44 évvel érezték magukat idősebbnek ahhoz képest, mint amikor kialudták magukat.
„Aki fiatalnak akarja érezni magát, annak az a legfontosabb, hogy óvja az alvását” – mondta Balter.

Pacsirták, figyelem!

A tanulmányban a pszichológusok a pacsirta és a bagoly típusú személyiségek közötti különbségeket is körbejárták. A későn fekvők jellemzően idősebbnek érezték magukat valódi életkoruknál még sok alvás után is, de a koránkelők érzékenyebben reagáltak, amikor megzavarták az alvásukat.

Balter úgy véli,

fontos elérni, hogy az emberek fiatalabbnak érezzék magukat, mert az számos előnnyel jár. Például hajlandók lesznek új tapasztalatokat szerezni, és sokkal aktívabbak lesznek fizikailag és lelkileg is.

A rossz minőségű alvás életmódra, végső soron pedig az egészségre gyakorolt hatására hívta fel a figyelmet Dr. Iuliana Hartescu, a Loughborough Egyetem pszichológia tanszékének vezető oktatója, aki nem vett részt a tanulmányban. „Az alvás egy olyan módosítható viselkedés, amely azonnali, észrevehető hatással van az egészségre” – jelentette ki.

A helytelen táplálkozás és az alacsony fizikai aktivitás jelei egy darabig nem vehetők észre, az alvás hatása viszont azonnali és befolyásolja az egész napos életmódbeli viselkedésünket. Látjuk tehát, hogy a fiatalság egyik kulcsa valóban a minőségi alvás lehet.

Ha már alvás, vajon mit jelentenek a furcsa álmaink?

Kiemelt kép: Getty Images