menstruáció, fájdalmas menzesz

Megoldás görcsök ellen: ezeket az ételeket kerüld el menstruáció előtt és alatt

A menstruáció kellemetlenségeit könnyebben átvészelhetjük, ha odafigyelünk az étrendünkre is. Bizonyos ételek fogyasztása a menstruáció alatt ugyanis csökkentheti a kellemetlen tüneteket, míg mások súlyosbíthatják azokat.

Hogy ki mit él át menstruáció előtt és közben, azt nem mindig egyszerű megjósolni. Vannak, aki különösebb kellemetlenségek nélkül átvészelik, míg másokat hasi görcsök, fejfájás, hangulatingadozás, hányinger, puffadás, hasmenés és fáradtság kínoznak. (A nagyon erős fájdalmakkal érdemes szakorvoshoz fordulni, hiszen akár komolyabb problémák – például endometriózis, mióma és kismedencei gyulladás – tünete is lehet!)

Az ingadozó hormonszintek miatt rengeteg nőnél előfordulhat a menzesz alatti csillapíthatatlan éhség, sőt, ebben az időszakban olyan szénhidrátban gazdag harapnivalókat is megkívánhatunk, amelyeket általában nem.

Ilyenkor a szervezet hormonszerű vegyületeket, úgynevezett prosztaglandinokat termel a méhnyálkahártyában, és minél több a prosztaglandin a szervezetben, annál erősebbek a görcsök is – de jó hír, hogy az ekkor fellépő fájdalom, illetve

a prosztaglandin mennyisége nemcsak gyógyszerekkel, de némi étrendbeli odafigyeléssel is csökkenthető.  

Az élelmiszereknek ugyan nincs közvetlen hatása a méhre, hiszen elfogyasztásuk után a gyomron keresztül jutnak a belekbe, amelyek nem kapcsolódnak a méhhez, ugyanakkor bizonyos ételek a hormonokon keresztül mégis képesek lehetnek befolyásolni a tüneteket menstruáció alatt és előtt. Mutatjuk, hogy melyek ezek!

Amit érdemes fogyasztani

A cél az, hogy az elfogyasztott omega-6 és omega-3 zsírsavak egyensúlyban legyenek. Az omega-6 zsírsavak – amelyek megtalálhatók például a növényi olajokban, valamint az ezeket tartalmazó feldolgozott élelmiszerekben – gyulladással járnak, és koncentrálódhatnak a méhnyálkahártyában. Az omega-3 zsírsavak viszont gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkeznek, így érdemes menstruáció előtt és közben olyan étrendet követni, ami az omega-3 zsírsavakat, a kalciumot, a magnéziumot és a B-komplex vitaminokat részesíti előnyben.

A mediterrán diétával menzesztől függetlenül is jól járunk – steak helyett vigyük a tengerpartot a konyhába! 

Ezeket ne együk a menstruáció környékén és alatt

Bár csábító lehet ilyenkor egy kiadós cukros vagy sós finomság, ahogyan viszont a hétköznapokon, úgy a menstruáció idején sem járunk jól, ha feldolgozott élelmiszerekkel kényeztetjük magunkat. Ha mértéket tartunk, nem lehet probléma, a piros betűs napokon viszont jobb, ha teljesen elkerüljük az alábbi harapnivalókat!

menstruáció, fájdalmas menzesz

Könnyebben átvészelhetjük a menstruációt, ha az étrendünkre is jobban odafigyelünk (Fotó: Getty Images)

1. Sós, túlfűszerezett ételek

Ne sózd túl az ételeket, és kerüld a magas nátriumtartalmú, erősen feldolgozott fűszeres, csípős élelmiszereket! A túlzott sófogyasztás és az erősen pikáns ételek ugyanis túlzott vízvisszatartást eredményezhetnek, ami tovább fokozhatja a menstruáció közben jelentkező puffadást és kellemetlen közérzetet.

2. Finomított cukros finomságok

Ha a menstruációnk alatt hajlamosak vagyunk némi rosszkedvre és levertségre, a cukorbevitel csökkentése segíthet szabályozni a hangulatingadozásokat. Ha túlzásba esünk, a cukor megdobhatja az energiaszintünket, ami fokozhatja a hangulatingadozás; az ingerlékenység és a fáradtság mértékét is.

Ha semmiképp sem mondanánk le az édes ízek élvezetéről, fogyasszunk inkább friss gyümölcsöket vagy hozzáadott cukrot nem tartalmazó aszalványokat!

 

3. Koffeintartalmú italok

Ha menstruáció alatt gyakran küzdünk fejfájással, puffadással és hasmenéssel, érdemes lecsökkenteni a napi koffeinadagunkat, és például koffeinmentes kávéra vagy gyógyteára cserélni az élénkítő hatású italokat.

4. Alkohol

Talán mondanunk sem kell, hogy a túlzott alkoholfogyasztás hányféle módon gátolhatja szervezetünket a működésben – különösen a menzesz ideje alatt: dehidratál, és fejfájáshoz, emésztési problémákhoz vezethet, amelyekkel sokszor egyébként is meg kell küzdenünk ebben az időszakban.

Egy pohárka bortól persze nem dől össze a világ, ha viszont elvetjük a sulykot, a szokásosnál is kellemetlenebb tünetekre számíthatunk másnap.

5. Vörös húsok

Ahogyan feljebb is írtuk, a menstruáció alatt testünk prosztaglandinokat termel, amelyek segítik a méhösszehúzódást, és amelyek a vérzést is előidézik – egészséges működésünk szempontjából tehát nélkülözhetetlenek. Ha azonban túlságosan is magas számban vannak jelen a szervezetünkben, erősebb görcsöket is előidézhetnek.

Az igaz, hogy a vörös húsok magas vastartalommal bírnak – ami szintén jól jöhet vérzés idején –, ugyanakkor prosztaglandin-tartalmuk sem csekély, ezért érdemes menstruáció alatt inkább elkerülni a fogyasztásukat, és leveles zöldségekkel, halakkal, tojással pótolni a vérzéssel veszített (körülbelül 2,5-40 mg) vasat.

Amikor a fájdalom már nem nevezhető normálisnak – íme, 6 eset, amikor bajt jelez a menstruációs görcs!

Kiemelt kép: Getty Images