Az emberiség szüntelenül keresi annak módját, hogyan élhetnénk hosszabb életet. Bár az egészséges táplálkozás és a testmozgás erre lehetőséget is ad, úgy tűnik, a titok valójában abban rejlik, hogy mikor jött meg az első menstruációnk.

Mára a tudomány bebizonyította, hogy az egészséges életmód meghosszabbítja az élettartamot és a 60-as, 70-es éveiben járók, sőt még az idősebbek is aktív és egészséges életet élhetnek. Az embereket viszont az is foglalkoztatja, hogy mindezeken túl a reproduktív események befolyásolják-e a hosszú élettartamot. Nos, úgy tűnik, hogy igen.

A San Diegó-i Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint azok a nők, akiknek később jött meg az első menstruációjuk, nagyobb valószínűséggel élnek tovább. A vizsgálat során több mint 16 000 menopauza utáni nő adatainak elemzését követően megállapították, hogy

azok a nők, akiknél az első menstruáció 12 éves vagy idősebb korukban következett be, valamint akiknél a menopauza 50 éves kor után kezdődött, nagyobb eséllyel élték meg a 90 évet.

A tanulmány további érdekes tanulságai közé tartozik, hogy azoknál a nőknél, akiknek később jött meg a menstruációjuk, kisebb valószínűséggel alakult ki cukorbetegség, illetve kisebb eséllyel kezdtek el dohányozni. Emellett kevésbé fordultak elő bizonyos egészségügyi problémák, például szívkoszorúér-betegség. Azoknál pedig, akiknél a menopauza később következett be, összességében gyakrabban volt jellemző a kiváló egészségi állapot – mesélte a tanulmány egyik vezetője, Aladdin Shadyab a Your Tangónak.

A kutató arra is rámutatott, hogy bizonyos tényezők, mint például a dohányzás, károsíthatja a szív- és érrendszert és a petefészkeket is, ami korábbi menopauzát eredményezhet. A későbbi menopauzával és hosszabb reproduktív élettartammal rendelkező nőknél viszont csökkenhet a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.

Miért van összefüggés az élettartam és a menstruáció között?

A lányok többségének 12-13 éves korában kezdődik a havi vérzése. Magyarországon átlagosan 12,6 éves korban – olvashatjuk a Nogyogyasz.hu-n. Tehát, ha a San Diegó-i Egyetem kutatását vesszük alapjuk, ez nem a legelőnyösebb adat a várható élettartam szempontjából. A KSH 2021-es adatai szerint egyébként hazánkban a nők várható élettartama 77,52 év.

Dr. Shadyab és munkatársai nem tudták megmondani, hogy a későbbi menstruáció és menopauza miért van összefüggésben a hosszabb élettartammal, de a kapcsolat valószínűleg az életmódbeli tényezőkkel és a genetikával függ össze. Létezhetnek ugyanis olyan gének, amelyek befolyásolják a menstruáció és a menopauza kezdetét és a nők életének hosszát is.

Emellett ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a legfontosabb női hormonnak, az ösztrogénnek köztudottan pozitív hatásai vannak az egészségre. A Cleveland Clinic számolt be arról, hogy a reproduktív időszakban legnagyobb mértékben termelő hormon egészségesen tartja a szív- és érrendszeri szöveteket és segít a vérnyomás stabilan tartásában is. Védi az agyat is azáltal, hogy segít fenntartani a megfelelő véráramlást és ellenállóvá tesz a gyulladás és a betegségek ellen is. Még a memória és a finommotoros képességek fejlesztését is támogatja. Emellett javítja az izomtömeget és a csontsűrűséget, sőt még a szerotonin (a jó közérzetet adó hormon) szabályos szinten tartásában is szerepet játszik. Tehát még a hangulatot is javítja.

Bár sem az első menstruáció idejét, sem a menopauzát nem tudjuk befolyásolni, a kutatási eredmény mindenesetre jó hír lehet azoknak, akik a pubertáskorban nagyon lemaradtak a többiektől.

Kiemelt kép: Getty Images