vastagbélrák megelőzés

Vastagbélrák: már kevés változtatással is megelőzhető

Több mint kétszer annyi férfi hal meg vastagbélrákban Magyarországon, mint nő, pedig nem nemhez kötött megbetegedésről van szó. A férfiakra inkább jellemző életmódi sajátosságok következménye ez inkább, és nem független attól, hogy dupla annyi nő jelenik meg a szűrővizsgálatokon. Vajon mit tehetünk, hogy változás álljon be a fejekben, és ne haljon meg évente több ezer ember egy betegségben, ami nagy eséllyel gyógyítható lenne, ha időben felismerik?
  • Kétszer annyi férfi hal meg Magyarországon vastagbélrákban, mint nő.
  • Lakosságarányosan komoly fenyegetést jelent hazánkban a vastagbélrák, mert az emberek jobban félnek a szűrővizsgálattól, mint a betegségtől.
  • Szakértőnk megoszt minden tudnivalót a szűrővizsgálatokról és a betegség megelőzéséről.

Hiába lehet tudni, hogy a világon lakosságarányosan Magyarországon hal bele a legtöbb ember a vastagbélrákba, úgy tűnik egyelőre a többség jobban fél a szűrővizsgálattól, mint magától az egyébként elég nagy fájdalommal járó, és sokszor gyors lefolyású betegségtől.

Időben elcsípni a vastagbélrákot

Kutatások igazolják, hogy leginkább a magyar férfiak tartanak az egyébként már bódításban vagy altatásban is végezhető, ezért teljesen fájdalommentes, endoszkópos tükrözéstől, de a tradicionális férfi szerepfelfogás is visszatartja őket. Sokan közülük már azt is a gyengeség jeleként élik meg, hogy orvoshoz kell menniük. Sajnos tartja magát az a beidegződés, miszerint egy férfi nem lehet beteg, ezért jobb is, ha minél később szerez tudomást betegségéről.

Dr. Sike Róbert, az Affidea Magyarország gasztroenterológus-belgyógyász szakorvosa szerint ezek a tényezők együttesen vezetnek oda, hogy a nők legalább kétszer annyian járnak szűrésre, mint a férfiak. „Sokszor látni azt, hogy egy ötvenéves férfi karrierje csúcsán kicsit visszavesz, hátradől, ekkor végre eljön szűrésre, és ott látjuk a hatalmas daganatot. A családfenntartó sokszor évtizedekig nem tudott koncentrálni saját magára, csak mindig az adott feladat elvégzéséért hajtott, és ennek eredményeképp azok a minor génhibák, amik a szervezetébe kódolva voltak, egy ilyen ronda kórkép formájában tudtak megnyilvánulni” – osztja meg tapasztalatait a vastagbélrákkal kapcsolatban a gasztroenterológus.

Ahogy mondja, ebből a példából is kitűnik, hogy a közkeletű tévhitekkel ellentétben nem szabad megvárni, hogy a tünet vezesse el a pácienst az orvoshoz, mert ilyenkor már általában csak kármentő megoldás elvégzése lehetséges.

Ha valakinek hasi görcsei lesznek, véres széklet jelentkezik nála, akkor már általában nagy a baj.

vastagbélrák megelőzés

40 éves kor felett nagyobb eséllyel alakul ki a vastagbélrák (Kép: Getty Images)

Miért ajánlott 40 felett mindenkinek – férfinak és nőnek – vastagbélrákszűrésre mennie?

  • Mert ez a daganattípus 70%-ban olyan embereknél fordul elő, akik családjában még nem volt ilyen korábban.
  • A túlsúly, az elhízás és a mozgásszegény életmód mind erős kockázati tényezők, és hazánkban a férfiak 65%-a, míg a nők 52%-a valamilyen mértékű súlyfelesleggel él. A férfiak ráadásul 20%-kal több húst esznek, mint a nők. Bélflórájuk állapotát tovább rombolják azzal, hogy általában inkább vörös húst fogyasztanak, miközben alacsony a rostfogyasztásuk is. A kevés zöldség, gyümölcs pedig táplálkozási szempontból egyenes út a bélrendszeri daganatokhoz.
  • A mindannyiunkra jellemző stresszes életmód, az alváshiány, a rendszertelen életszervezés és rendszertelen étkezések miatt hatványozottan fontos, hogy minél korábban menjünk el az első szűrésre, hogy ezzel megelőzhessük a bajt.
  • Szerencsére nem kell évente átesni a vastagbéltükrözésen, hiszen ha mindent rendben találnak, akkor nyolc-tíz évenként is elég elvégeztetni a vizsgálatot.

A magyar konyha, magyar bélrendszer

Azért is fontos megtanulnunk, mit művel a bélrendszerrel némely napi szinten fogyasztott élelmiszer, mert legtöbbször mi, nők csomagoljuk a gyerek szendvicsét az iskolába, intézzük a bevásárlást, döntünk arról, mi kerüljön az asztalra, s így családtagjaink gyomrába.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy ez nem azt jelenti, hogy kizárólag csak a miénk a felelősség, de ha a mi elkezdjük a szemléletformálást, és végre sikerül elszakadni azoktól a rossz beidegződésektől, amit két-három generációval ezelőtt még jónak gondoltak, akkor elindíthatjuk családunkat az egészségesebb táplálkozáshoz vezető úton.

Mutassunk jó példát!

Menjünk el mi is szűrésre, és meséljük el részletesen tapasztalatainkat családi és baráti körben. Az ismeretlentől való félelem így csökken másoknál, ráadásul partnerünk például a beavatkozásra való felkészítés folyamatába is beavatódhat, és ha látja, mi is kibírtuk az éhezést, szomjazást, akkor ő is erőt kaphat hozzá, hogy ugyanezt végigcsinálja. Az altatásos vizsgálatra mindenképp kísérővel kell érkezni és onnan távozni is, így ez is jó alkalom lehet arra, hogy a környezetet megismerve partnerünk, családtagunk, barátunk is benevezzen a vizsgálatra. Ha a családban egy ember hírét viszi, hogy túl van a vizsgálaton, és semmilyen kellemetlenséggel nem járt számára, akár több családtagot is sarkallhat a példa követésére.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatásai szerint összefüggés van a feldolgozott húskészítmények rendszeres és túlzott fogyasztása, valamint a vastag- és végbélrák kialakulásának magasabb kockázata között. Egy friss kutatás szerint világszerte évente mintegy 34 000 rákos haláleset tulajdonítható a magas feldolgozott hústartalmú étrendnek. Tudvalevő, hogy igazi szalámi- és kolbászszerető nemzet vagyunk, ebből kifolyólag a hazai táplálkozási ajánlás igyekszik legalább az önmérséklet felé terelni az embereket.

A hazai táplálkozási ajánlás iránymutatása szerint hetente legfeljebb 300-500 g főtt vagy sült vörös húsnál nem lenne szabad többet fogyasztanunk. Ehhez képest a legtöbb magyar férfi mindennap eszik húst és ennek több mint fele vörös hús, nőknél ez az arány 41%. Ugyanakkor nem csupán a vörös hússal van a baj, az állati eredetű fehérjék fogyasztását is túlzásba visszük itthon. A WHO azt javasolja, hogy az elfogyasztott élelmiszerek legfeljebb fele tartalmazzon csak állati eredetű fehérjét (ide tartozik a tejtermékek és a tojás is), a magyar lakosság mégis jóval ezen arány felett visz be szervezetébe ilyen termékeket: az általunk elfogyasztott ételek 63%-a tartalmaz állati eredetű fehérjét.

Mit együnk, hogy boldog legyen a bélrendszer?

„Számos élelmiszercsoportot ismerünk, amelyek a vastagbélrák megelőzését támogató fontos tápanyagokat hordoznak: a hüvelyesek, a diófélék, az olajos magvak, a teljes értékű gabonák és természetesen a zöldségek, gyümölcsök. Az élelmi rostokban gazdag, kiegyensúlyozott összetételű, változatos étrend és a bőséges folyadékbevitel együttesen támogatják a bél egészségét is” – mondja Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

A szakember szerint a zöldségfélék és gyümölcsök bőséges, napi legalább 500 grammnyi mennyiségű fogyasztása bizonyítottan segít a daganatos betegségek megelőzésében. Ez a pozitív hatás a bennük lévő rostoknak, antioxidánsoknak és más biológiailag aktív anyagoknak, például az ún. keresztesvirágú zöldségekben (brokkoli, karfiol, kelbimbó) megtalálható indoloknak és izotiocianátoknak köszönhető.

Már egyre fiatalabb korban lépnünk kellene

Bár a nemzeti vastagbélrák szűrőprogram megfogalmazása szerint a szűrés ötven és hetven éves kor között ajánlott, azonban ha áttekintjük a nemzetközi szakirodalmat, akkor több statisztika amellett szól, hogy a korosztályi hatás kezd a fiatalabb életkor felé tolódni – magyarázza Dr. Sike Róbert. – Ezelőtt húsz évvel, ha egy harminc és negyven év közötti embernél vastagbéldaganatot találtunk, a fél klinika összeszaladt, nehéz volt elhinni, hogy egy fiatalembernek ilyen súlyos daganata van. Manapság viszont már ez egyáltalán nem extrém, hanem a praxisomban havi szinten megfordul egy-két ilyen eset.”
Ahogy szakértőnk mondja, sajnos nem várható a közeljövőben olyan új, forradalmi vizsgálati módszer, amely lehetővé tenné, hogy a bélrendszert egy kevésbé macerás, kevesebb kellemetlenséggel járó folyamatban, mégis tökéletes át tudják vizsgálni. Dr. Sike Róbert azonban hangsúlyozza, a pácienseknek mindenképp szem előtt kell tartaniuk, hogy

az endoszkópos vizsgálat nagy előnye, hogy bármilyen, akár a legapróbb elváltozás esetén azonnal, már az első körös vizsgálat során cselekedni tudnak az orvosok.

És egy időben felismert polip esetében ezzel le is van nagyjából tudva a dolog. De a vizsgálat és a beavatkozás hiányában hosszú évek alatt akár rákos állapot is bekövetkezhet a sejtburjánzáson. Ne hagyjuk, hogy ez megtörténjen!

Ezek a legfontosabb szűrővizsgálatok 40 felett, amiket kötelezővé kellene tenni, egyiket se halogasd!

Kiemelt kép: Getty Images