csipke bugyi, fehérnemű, alsónemű

Egy alsónemű, amit három országban is betiltottak

A csipkés alsónemű igazi klasszikus. Csakhogy van egy picike bökkenő...
  • A csipkés alsóneműket nem látják szívesen Oroszországban, Fehéroroszországban és Kazahsztánban.
  • Utánajártunk, tényleg ennyire egészségtelen-e a csipke.
  • Hogyan viselhetjük megfelelően a csipkés fehérneműt?

A reklámipar tényleg mindent megtett azért, hogy az érzéki csipkés intim viselet meghatározó és örökzöld része legyen a fehérneműdivatnak – még annak ellenére is, hogy egyes vélekedések szerint nem feltétlenül kedvez a hüvely egészségének.

Sőt, a csipkéből készült bugyik Oroszországban, Fehéroroszországban és Kazahsztánban olyan mértékű ellenérzést váltottak ki a kormányokból, hogy 2014-ben be is tiltották a forgalmazásukat. Bár elsőre könnyű erkölcsi aggályokra gyanakodni, a tilalom mégsem erről, sokkal inkább a pamutbélés nélküli csipke alsóneműk egészségre gyakorolt káros hatásairól szólt.

A fenti szabályozás célja egész pontosan az volt, hogy megóvja a fogyasztókat az olyan szintetikus ruhadaraboktól, amelyek nem képesek felszívni elég nedvességet. A posztszovjet államok rendelete szerint 2014 júliusa óta tehát csak olyan alsóneműk árusíthatóak az üzletekben, amelyek legalább 6% pamutot tartalmaznak.

bugyi, fehérnemű, alsónemű

Pamut vagy csipke alsóneműt viseljünk? Bizony nem mindegy (Fotó: Getty Images)

A döntéssel sokan nem értettek egyet: a szabad ruházkodás nevében rengeteg tiltakozó nő vonult az utcára, sokan pedig csipkés bugyiban pózoló fotókat osztottak meg magukról a közösségi oldalakon, melyekkel a régimódi stílusú, kevésbé látványos alsóneműk és az érzéki csipke között vontak párhuzamot.

6+1 tipp a tökéletes fehérnemű kiválasztásához

De tényleg ennyire egészségtelen a csipke bugyi?

Ami a nedvesség elvezetését, illetve a bőr és a hüvely biztonságát illeti, a szakértők nem véletlenül hangoztatják, hogy a pamut fehérnemű nemcsak kényelmes, de kifejezetten egészséges választás is –

különösen akkor, ha gyakran küzdünk visszatérő hólyaghuruttal, hüvelyszárazsággal, bakteriális vaginózissal és gombás fertőzésekkel.

Míg tehát a pamut megóvhat számos kellemetlenségtől, addig a kevésbé légáteresztő szintetikus anyagok ideális környezetet teremtenek a fájdalmas hüvelyfertőzésekért felelős baktériumok és gombák szaporodásához. Sőt, mivel cukorbetegség esetén, valamint várandósság idején a fertőzések kockázata is magasabb, az érintetteknek mindenképp megéri ragaszkodniuk a 100%-os pamutbéléshez. (A pamuton kívül jó lehet még a lenből, bambuszból és kenderből készült bugyi is.)

Fő a tudatosság és mértékletesség

De mindez persze nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem hordhatunk csipkés fehérneműt, ha éppen úgy tartja kedvünk. A kulcs a kényelmes illeszkedés és az időzítés: fenti betiltás tehát ide vagy oda, a csipke bugyi egyáltalán nem ördögtől való dolog (különösen akkor, ha pamutbéléssel is ellátták), és ha nincs különösebb hajlamunk egyik vagy másik betegségre, önmagában nem jelenthet veszélyt, ha nem pamutból készült az alsóneműnk. Sőt, ha tényleg jó minőségű, puha textúrájú terméket választunk, viselni is kifejezetten kényelmes, kellemes érzés lehet.    

Ugyanakkor érdemes szem előtt tartani, hogy meddig lesz rajtunk: csak egy különleges alkalom apropóján, pár órán át hordanánk, vagy egész nap ebben lennénk? A csipkénél ráadásul arra is érdemes külön figyelni, hogy milyen évszakban viseljük. A hidegebb hónapokban ugyanis kevésbé okozhat gondot, a nyári melegben viszont, amikor fokozottan izzadunk, a fertőzések kockázata is magasabb lehet. Tavasszal, nyáron, testmozgás, edzés, kirándulás és túrázás esetén tehát sokkal jobb választás egy nedvességelvezető pamut és szintetikus textilkeverékből készült bugyi.

Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy mi a legmegfelelőbb számunkra, mindenképp kérjük ki nőgyógyászunk tanácsát is!

Hogy mitől számít jónak egy bugyi, és miért érdemes a csipkés fehérnemű mellett a szatén és a tanga viselését is mérsékelni, arról a linkre kattintva olvashatsz részletesen!

Kiemelt kép: Getty Images