mergezo fehernemu

Veszélyes vegyi anyagokat találtak az alsóneműkben

Nagyon nem mindegy, milyen anyag érintkezik a legérzékenyebb testtájunkkal. Minél több a fehérneműben a mesterséges szál, a mérgező anyag, annál nagyobb az esélye az irritáció, gyulladás kialakulásának.

A témával már kislánykorunkban találkozunk, amikor megkapjuk az első szett kis bugyit, miután leszoktunk a pelenkáról. Már ekkor nem mindegy, hogy a legolcsóbb, műszálas fehérneműk érintkeznek velünk, vagy a pamutból, jobb esetben biopamutból készült termékek. Utóbbi esetben szinte kizárt az irritáció, a viszketés, a gyulladás.

Persze nem mindenki bőre érzékeny a vegyi anyagokra, festékekre, fehérítőkre, amelyekkel az anyagokat kezelik, de aki igen, az tudja, mekkora poklot jelent a visszatérő gyulladásokat kezelni, pláne gyerekeknél.

Az érzékenység felnőttként is jelen lehet. Kipirosodást, kiütéseket, viszketést okozhatnak az olcsó fehérneműk mellett a műanyagot tartalmazó egészségügyi betétek is. Emiatt egyre több nő vált át menstruációs bugyira, ami a megfelelő helyen megvastagított és vízzáró réteggel ellátott beépített betéttel véd a szivárgás ellen. Ezeket a termékeket mosni és szárítani kell, de cserébe megkímélnek a betétek és tamponok vásárlásától, kényelmesek, ráadásul kevésbé szennyezik a környezetet is. Legalábbis eddig így tudtuk.

Veszélyesek és nem bomlanak le

A San Francisco környezetvédelmi osztályán dolgozo Jessian Choy is évekig viselt Thinx menstruációs alsóneműt, mielőtt megtudta, hogy azok is komoly vegyi anyagokat tartalmaznak. Gondolta ő, hogy bármi, ami víz-, zsír- és foltálló, az valószínűleg mérgező PFAS (az angol Per- and Polyfluorinated Substances rövidítése, perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagokat jelent, amelyek nagyon nehezen bomlanak le) vegyi anyagokat tartalmazhat, de

a menstruációs bugyijára nem nézett soha így. Egészen addig, amíg utána nem nyomozott, miből gyártják.

A PFAS vegyületeket örök vegyi anyagoknak is nevezik, ugyanis csak elképesztően sokára bomlanak le, addig pedig felelősek lehetnek a rákos és egyéb súlyos megbetegedésekért. Az ipari kibocsátások miatt terjedtek el a levegőben, a talajban és a vízben. Számos hétköznapi háztartási cikkben megtalálhatóak, a főzőedényektől kezdve a vízálló sminkeken, edzéshez használt leggingseken és a fogselymen át a foltálló bútorokig. Mint kiderült, sok menstruációs bugyiba is ezeket építik bele.

mergezo fehernemu

Több fehérnemű tartalmazhat mérgező anyagokat (Fotó: Getty Images)

Nyomozás a mérgező vegyi anyagok után

Jessian Choy felkereste Graham Peaslee-t, a Notre Dame-i Egyetem professzorát, aki azzal vált híressé, hogy kiderítette, PFAS-okat használnak a gyorséttermi csomagolásokban is. A professzor tesztelte a Thinx felnőtteknek és tinédzsereknek is gyártott fehérneműit. Nem volt meglepetés: mérgező vegyi anyagok ezekben is jelen voltak.

A Thinx annak ellenére tagadta, hogy ez lenne a valóság, hogy megkapta az erről szóló bizonyítékokat.

Helyette egy harmadik fél által végzett vizsgálat eredményét hozta nyilvánosságra, ami nem mutatott ki káros anyagokat a fehérneműkben. Tudományos vita kezdődött a cég és Choy között, ami bírósági perig fajult. Ezt 2023-ban 5 millió dollárral rendezték: a korábban Thinx fehérneműt vásárlók pénzvisszatérítést kaptak, a vállalatot pedig kötelezték arra, hogy tegye biztonságossá a termékeit.

Több fehérnemű is mérgező lehet

Peaslee nem az egyetlen tudós, aki PFAS-t talált a menstruációs bugyikban, és a Thinx nem az egyetlen márka, amely lebukott. Meglepően sok terméket hirdetnek azzal, hogy környezet- és bőrbarát, miközben mérgező vegyi anyagokat tatratlmaznak. 2022 májusában a massachusettsi székhelyű Silent Spring Institute kutatócsoportja az Environmental Science & Technology című folyóiratban publikált egy tanulmányt, amelyben a PFAS-ok jelenlétét vizsgálta a fehérneműkben és más fogyasztási cikkekben.

A menstruációs bugyik, illetbe betétek, tamponok csomagolásában is találtak PFAS anyagokat, vagy olyan vegyületeket, amelyek reakcióba lépve PFAS-okká alakulhatnak.

A kemikáliák magukban a termékekben is jelen vannak. A Mamavation and Environmental Health News fogyasztóvédelmi oldal laboratóriumi elemzéseket rendelt, és a vizsgált egészségügyi betétek 48%-a tartalmazott PFAS-t, míg a tamponok 22%-a.

Ha ez nem lenne elég, a PFAS vegyületek gyakori összetevői a kozmetikumoknak is.

Peaslee társaival 231 sminkterméket vizsgált, és megállapította, hogy az alapozók 63 százaléka, a szemfestékek 58 százaléka, az ajakápoló termékek 55 százaléka és a vizsgált szempillaspirálok 47 százaléka tartalmazott káros vegyi anyagokat. Egy 2022-ben közzétett jelentése szerint a PFAS-t neves márkák különböző edzőruháiban is megtalálták, főként leggingsekben és jóganadrágokban.

Figyeljünk a vásárlásnál

Az ilyen termékek viselése káros hatással lehet a szervezetre. Egy 2020-as, egereken végzett vizsgálat azonban kimutatta, hogy a PFAS egyik típusa,

a PFOA károsan hatott az állatok immunrendszerére, amikor a bőrükre került.

Arról is tudunk, hogy akár meddőséghez is kapcsolódhat. A mérgező PFAS-ok az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége szerint emellett összefüggésbe hozhatók a terhesek magas vérnyomásával, magzati fejlődési rendellenességekkel, hormonális zavarokkal, magas koleszterinszinttel, az immunrendszer legyengülésével, ami a védőoltások hatékonyságának csökkenéséhez is vezethet. Érdemes úgy megválogatni az általunk használt termékeket (pláne a menstruációs bugyikat), hogy ne tartalmazzanak egészségre káros összetevőket. Ugyanis minél tovább kutatják a káros vegyi anyagokat, annál több rossz hírrel szembesülünk a jövőben.

Kiemelt kép: Getty Images